Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśka 1

kąpiel w parafinie

Polecane posty

Gość mamuśka 1

Słyszałam, że można kąpać niemowlę w parafinie. Potrzebuję rady gdzie kupić i jak przygotować taką kąpiel

parafine napewno kupisz w aptece,zielarskim -cena ok 3 zł o kąpieli nic nie słyszałam,ja nacierałam po niej

Gość mamuśka 1
dziękuje za radę kangurku, a czy parafina nie uczula, i czy wcierać ją w suchą czy wilgotną skórę?

Gość madax16
Ja kąpie mojego synka ale ma 16 miesięcy. Kupujesz w aptece ciekłą parafinę i wlewasz do wanny ale nie dużo jest bardzo tłusta. Nie wiem po co chcesz ją dodawać do kąpieli. Jeżeli dzidziuś ma szorstką skórę to kup jakiś płyn do kąpieli z oliwką ja tak robiłam jak był malusieńki albo kup Balneum Hermal F ( jest trochę droższy) ale bardzo dobry. Parafina jest najtańsza ale czytałam że bardzo zatyka pory dlatego jak ma tylko lekko szorstką skóre to lepiej używać czegoś delikatniejszego

Gość mamuśka 1
Moja córeczka ma 15 m-cy, i ostatnio szorstką skórę, stosujemy oilatum ale wyczytałam na opakowaniu, że zawiera parafinę ciekłą- pomyślałam więc o zakupie parafiny ponieważ kosmetyki oilatum są dosyć drogie - jak myślicie czy mogę stosować ją zamiennie?

Gość madax16
Tak. Mój synek miał bardzo szorstką skórę. Kupiłam Oil tatum i kąpałam go w tym ale to niestety wystarcza na krótko a cena jest dość wysoka. Potem kupiłam parafinę i teraz go w tym kąpię. Wanna jest okropnie tłusta. Natomiast moja niania na samym początku jak miał straszliwie ostrą skórę to smarowała go oliwą z oliwek i to naprawdę pomogło. W kilka dni jego skóra bardzo się poprawiła. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej to wejdz na forum gazety tam jest bardzo dużo o tym Pozdrawiam

Gość mamuśka 1
madax bardzo Ci dziękuję z rady - czekam może jeszcze ktoś się wypowie

mamuska1 - mój mały miał uczelenie po róznych mydełkach,oraz innych coraz to lepiej pachnących oliwkach.Położna powiedziała żebym po kąpieli ,kiedy mały jest dobrze wytarty nasmarowała parafinką.I tak tez robiłam -super wsyztsko wyszło!!! parafina to czysta oliwa bez żadnych że tak pwoeim wspomagaczy i bajerów. A czy Twój maluszek ma jakies uczulenie na skórze??? - jeśli tak to zaparz po jednej torebce rumianku,kory dębowej i szałwi .Jak sięzaparzy to razem w torepkach wrzuć do wanienki.I w tym umyj dziecko bez żadnego mydła a potem posamruj parafinką.To też położna mi daa tą recepture i działa-warto spróbować