Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomcyyyy

Pomoc z fizyki

Polecane posty

Gość pomcyyyy

Czy ktoś mógłby mi pomoc rozwiązać takie 3 zadanka z fizyki?? Jesli ktos ma pojęcie to pewnie są dla nie go banalne a dla mnie to całły dzień z głowy. Bardzo proszę. ZAD1 Chłopiec biegnie wzdłuż drogi ze stałym przyspieszeniem. Ile razy będzie mnijeszy czas, w którym chłopiec przebiegnie drugą połowę drogi w porównaniu z pierwszą, jeżeli jego prędkość początkowa wynosi zero. ZAD2 Samochód jadący ze stałą prędkością Vo=30km/h w pewnej chwili zaczął hamować tak że zatrzymał się po upływie t=2s. Jakie będzie opóźnienie ruchu (a) i jaką drogę s samochód przebył od chwili rozpoczęcia hamowania. ZAD3 Samochód jadący z miasta A do odległego o 100km miasta B przebywa pierwsze s1=40km drogi z prędkością V1=80km/h następnie s2=60km drogi z prędkością V2=30km/h. Oblicz średnią prędkość samochodu na całej traasie AB> Proszę o pomoc......:-(

Gość chyba jaja robisz
To mozna obliczyc w pamieci. Ale pomysl troche. Skorzystaj ze znanych ci wzorow. Powodzenia.

Gość nbver
Ad 1 ) 4 razy mniejszy .

Gość pomcyyyy
skoro można obliczyc w pamięci to podaj wyniki

Gość pomcyyyy
czy naprawdę nikt nie umie podać rozwiązań tych zadań skoro są takie banalne?????/

Gość one sa na prawde proste
1) nie chcialo mi sie , ale juz ktos policzyl. 2) najpierw zamien sobie predkosc na metry/sek. v0=8,33 m/s potem masz wzor a= (v1-v0)/t (gdize v1=0 , powinno wyjsc ujemne) a na droge mozna latwo wyprowadzic ze s = at^2 (w tym przypadku uwzgledniajac rachunek wektorowy s = - at^2) a wczesniej wyliczone , t podane, zadanie zrobione 3) wystarczy policzyc w jakim czasie pokonal s1, potem s2, potem dodac te czasy, a wzor na predkosc srednia to po prostu s/t czyli tutaj 100/(t1+t2); pamietaj o jednostkach, sam nie wiem dlaczego dzisiaj jestem Sw. MIkolajem :] powodzenia

Gość pomocyyy
super- dzięki. :-) Te dwa ostatnie zadania jakoś jarze mniej więcej ale pierwsze to już totalna klapa - o co tam chodzi?? jak to cośmożna rozwiązać skoro tam wogóle nie ma danych???? Jakby się komuś jeszcze chciało to zrobić to chyba bym zwariwała ze szczęścia.

Gość gadasa
zad.3 s1=40km, V1=80km/h czyli V=s/t czyli t=s/v po podstawieniu wychodzi 0,5 h s2=60km, V2=30km/h t=2h prędkośćsrednia to iloraz całkowitej drogi do całkowitego czasu, w którym droga została przebyta czyli Vśr.=Sc/Tc czyli Vśr.=s1+s2/t1+t2 Vśr.=100km/2,5h=40km/h jesli nie ppomyiłam się wobliczeniach to tak będzie

Gość gadasa
to zadanie 2 też mogę zrobić tak dokładnie jak 3, będzie bardziej czytelnie i taki jak nauczyciele chcą niż w przypadku św. Mikkołaja w poprzednim wpisie :D ale to póxniej

Gość pomylilas sie

Gość gadasa
gdzie??

Gość pomocyyy
a czy ktoś umie pierwsze - to to jest dopiero rzeźnia. PS dziękuję gadasa za 3 - jak zrobisz jeszcze to 2 tak jak mówisz to chyba cię ozłocę:-)

Gość sw Mikolaj
to ja sie pomylilem. teraz tak mysle ze zle wyprowadzilem wzor w 2 gim ma byc 0,5 a * t^2

Gość gadasa
ok zrobię, ale gdzieś tak za pół godzinki, ok??

Gość pomocyyy
ok super. a umiesz też pierwsze??

Gość pomylilas sie
jesli dana odleglosc zostala przebyta w pewnej czesci z predkoscia 40 km/h a w pozostałej 30 km/h to srednia nie moze byc 40 km/h. FIZYCZNIE NIEMOZLIWE !

Gość Zenonek
mnie w drugim wyszło a = -4,165 m/s2 a s= 8,33 m

Gość do pomylilas sie
czytaj uwaznie - podany odcinek najpierw był przebywany z prędkościa 80km/h a druga prędkośc 30km/h

Gość Zenonek
w trzecim mi wyszło prędkość średnia = 40km/h wg wzoru s1+s2 / t1+t2 a pierwszego też nie umie, z resztąnikt tu chyba nie umie. DO tego zadania trzeba byc geniuszem.

Gość pierwsze jest porypane
skąd ty masz takie zadania???????

Gość pomocyyy
To są zadania wymyślone przez moją drogą panią od fizyki. :-)

Gość sw Mikolaj
te zadania na prawde sa proste: wcale nie trzeba byc geniuszem ruch odbywa sie tam i spowrotem wiec droga zawsze jest ta sama najpierw ruch tam: (ze wzoru) s = 0,5 t1 * V1 ( t1 - czas potrzebny zeby dobiec tam, v1 - predk. na koncu) ruch z powrotem s = 0,5 (v1 + v2 ) * t2 przydalo by sie rozpisac wzory na v1 i v2 wzgledem przyspieszenia (wiemy ze jest stale) a= v1/t => v1 = at a= (v2-v1)/t => v2 = at + v1 v1 wczesniej policzone wiec v2 = at + at = 2at wrocmy do: s = 0,5 t1 * V1 s = 0,5 (v1 + v2 ) * t2 polaczmy te dwa: 0,5 t1 * V1 = 0,5 (v1 + v2 ) * t2 pod v1 i v2 podstawmy co policzylismy: o,5 t1 * at = 0,5 * 3at * t2 t2 = 1/3 * t1 widac ze wczesniej ktos zle policzyl mozesz mi teraz powiedziec cos milego:) powodzenia

Gość pomocyyy
Dzxięki świety mikołaju - jestem ci wdzięczna jak nie wiem co ale napisz mi jeszcze do którego zadania jest to rozwiązanie które podałes wyżej. Wiele mi to nie pomoże bo ja muszę mieć czarno na bialym rozwi ązanie. Jakby ci się chciao to mogę ci podacmaila i byś mi wysłał tak jak to ma być. A jak nie no to trudno :-( PS Skoro jestes świętym Mikołąjem to mam nadziję ze poświęcisz chwilkę na te banalne zadania i przyślesz mi rozwiązania takie jak mam wpisac do zeszytu. Pozdrawaim:-)

Gość sw Mikolaj
hehe to bylo zadanie 1. no i chyba jest podane w takiej formie, ze mozna spokojnie do zeszytu przepisac.

Gość pomocyyy
to super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 mam pierwsze zadanie jupiiiiiiiiiiiiii a czy mozesz mi powiedziec czy zadania które ktoś tam wczesniej rozwiązał są dobrze - chodzi mi o drugie i trzecie:-)

Gość sw Mikolaj
rozwiazania do 2 i 3 podalem wczesniej pod pseudonimem " one sa na prawde proste" :P wydaje mi sie ze jest w miare ok, ale moglem sie gdzies pomylic ( jak np. w 2-gim ma byc 1/2 at^2 wiesz , wystarczy juz tylko troche checi z Twojej strony.

Gość pomocyyy
Zenek napisał mnie w drugim wyszło a = -4,165 m/s2 a s= 8,33 m czyli to jest dobrze tak??? a w trzecim v średnia 40km/h tak????

Gość sw Mikolaj
tak, zgadza sie