Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jolalalala

182 dni na l4 w ciazy

Polecane posty

Gość jolalalala

jak to jest z tymi 182 -ma dniami ana l4 w ciazy?jak mi do porodu zostało 200 dni i wezme dzisiaj zwolnienie to na tydzien przed porodem bede stawac na komisji??

Niekoniecznie, przed wyczerpaniem się okresu zasiłku chorobowego (najlepiej ok. miesiąc przed) składa się wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, jest to płacone 100%, mnie na komisję nie wzywali tylko przysłali do domu i do zakladu pracy info że mi przyznaja i po sprawie.

Gość takalalama
od kiedy obowiazuje ten przepis???

Gość moze sie okazac
moze sie okazac ze okres jest zbyt krotki i nie dadza Ci swiadczenia tylko beda Ci kazali isc na macierzynski... maja do tego prawo jeszcze przed porodem. wtedy lekarz wystawia zaswiadczenie kiedy jest przewidywany porod. na macierzynski wysylaja na 2 tygodnie przed porodem a u Ciebie jest troche wiecej wiec dopytaj w zusie jak bedzie zblizal sie koniec L4.

Gość to może nie idź
na zwolnienie teraz tylko za tydzień, no chyba że masz wskazania do bycia na zwolnieniu.

Gość jolalalala
własnie nad tym sie zastanawiam-zobacze co mi powie-czuje sie dobrze ale pracuje w spartanskich warunkach-zimno i długo:(

Przepis obowiązuje chyba od wrzesnia ubiegłego roku. Jeśli chodzi o Zus to ja tam kompletnie nic nie załatwiałam sama, wszystko przesyłał pracodawca ale moja firma zatrudnia więcej niż 20 osób, jeżeli Twoja mniej to niestety sama będziesz musiała się pofatygować. Jedyne co musiałam zrobić to zanieść do lekarza prowadzącego żeby wypełnił druk o stanie zdrowia NP-9 i potem wypełnić wniosek o świadczenie rehabilitacyjne NP-7, wszystko to dostarczyłam pracodawcy a oni przesłali to do Zusu. Druki te są do ściągnięcia na stronach zusu

Przepisy te nie obowiązują od września, znalazlam daty i dziennik ustaw Z dniem 8 lutego 2005 r. wchodzą w życie przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 10, poz. 71). Ustawa wprowadza zmiany w zasadach przyznawania świadczeń z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, ich wysokości oraz podstawy wymiaru, a także zmiany wysokości wynagrodzenia za okres choroby.

Ach i jeszcze jedno, ja byłam na zwolnieniu nie z własnych chęci tylko była taka potrzeba od 6 t.c, bo ciąża była cały czas zagrożona, byłąm 3 razy w szpitalu, dopadła mnie cukrzyca ciężarnych, miałam krwawienia, potem rozwarcie i może dlatego się nie czepiali i po żadnych komisjach nie musiałam łazić, w końcu z dokumentów widzieli, że coś złego ciągle się działo.

Gość kurczak1
pracuje w zus-ie ale nie w zasiłkach tyle,że moge cos na ten temat powiedziec bo wiem to od źródeł.Ja poszłam na L-4 coś koło 7 tyg ciąży, potem po połowie roku przysłali mi wniosek o świadczenie rehabilitacyjne i musiałam iśc do gina żeby wypełnił wniosek NIP-9 i dostarczyc go do zakładu wraz z kopią kartoteki od ginekologa i potem wysłali mi tylko decyzję,że przyznali mi świadczenie.Oni chyba nie wzywają kobiet w ciąży na komisję bo to bez sensu,co oni na takiej komisji mogą stwierdzic?że faktycznie jestes w ciąży?To wiedzą z karty od ginekologa.Ja musiałam im jeszcze jak już dostałam świadczenie donieśc zaświadczenie o wieku ciąży.

Gość hm nawet nie wiedziałam
ze tak jest-w szoku jestem jak te przepisy sie zmieniaja!!

Gość a jak u was
a czy dostałyscie pieniązki,po otrzymaniu decycyzji,czy dostaniecie po porodzie??ja narazie dostałam orzeczenie(3 tygodnie temu)czekam na decyszje.ale w zuzsie mi powiedzieli ze forse za to swiadczenie dostane dopiero po porodzie jak dam akt urodzenia dziecka i wypis ze szpitala.jak jest u was??prosze od odpowiedz.dziekuje!!!!!

Gość kurczak1
a przez ile masz dostawac to świadczenie?Ile Ci zostało do porodu?Bo coś źle chyba zrozumiałas

Gość a jak u was
swiadczenie mam od 26 grudnia atermin mam na luty.dostałąm na 2 miesiace.i bylam w zusie i dzwonilam i tak mi powiedzialy.do tej pory nie dostalam zadnych pieniedzy mimo ze do 10 stycznia mialm zwolnienie,a teraz mam do 31 stycznia i zobaczymy.

Gość a jak u was
tzn ja nie mam wyslac ale pracodawca.te dokumenty,ale dopiero po porodzie.nic z tego nie rozumiem.a wy dostałyscie normalnie pieniadze??czy dopiro po dostaniu decyzji?

wiesz zaszokowałaś mnie bo ja mam świadczenie od 19 grudnia i po prostu do dnia porodu będę dostawac co miesiąc pieniązki tak jak wypłatę bo jak miałam L-4 to normalne że dostawałam 100% wynagrodzenia za pracę a świadczenie to to samo co L-4 tylko inaczej sie nazywa.musisz dostawac co miesiąc pieniążki tak jak wypłatę.

Gość a jak u was
ale dostawałąs pieniadze na koniec miesiaca czy jak czy jak??bo ja jzu nie wiem..jezeli masz od 19 grudnia to jiedy dostałąs 1 puieniadze???po dostaniu decyzji czy przed.:)) jutro musze zadzwonic i to wyjasnic

Gość a jak u was
sory za pismo ale sie spieszyłam:))bardzo dziekuje za pomoc.ile czasu upłynęło jak dostałas decyzjie,czy zaraz po orzeczeniu??

decyzję dostałam zaraz po orzeczeniu a pieniążki z świadczenia w dniu wypłaty.Sprawdzałam to przed chwilą w przepisach Zus-owskich i dzwoniłam do koleżanki co pracuje w zasiłkach i jest tak jak mówię.Źle Cie poinformowali.

Gość a jak u was
ja od 26 grudnia nie dostałam pieniedzy,orzeczenie dostałam 3 tygodnie temu,decyzji nie dostalam jeszcze.pani powiedziała że moge czekac na nia około 2 tygodni a potem moze jeszcze ze dwa tygodnie bo oni tak mogą wysyłac.dla mnie tez to chore,ale tak mi powiedziały. jutro widac musze znowu zadzwonic....

Gość a jak u was
a masz te przepisy zusowskie??ja nie moge tego znalezc??mam cos o tych swiadczeniach ,ale nie mam nic o ich wyplacaniu

to musisz miec kodeks ubezpieczeń społecznych,a na decyzji pisze to dokładnie.Do tygodnia od orzeczenia powinnaś ją dostac do domu.Wtedy normalnie w dniu wypłaty dostajesz pieniążki,bo to nie jest świadczenie jednorazowe.Zadzwoń do Orzecznictwa Lekarskiego w Zus-ie ale poproś z naczelnikiem wydziału.

Gość a jak u was
no wlasnie a ja na decyzje czekam juz 3 tygodnie....i nic... dzięki.wielkie...jutro sie odezwę i napisze co mi powiedzieli...

Gość a jak u was
a dostałaś decyzje o odmowie prawa do zasiłku chorobowego po dostaniu orzecznia ????

tu pisze ,że postanawiaja mi przyznac świadczenie reh.na okres od do w wysokości 100%(w okresie ciąży)wynagrodzenia,które stanowiło podstawę wymiaru zasiłku chorobowego...jak masz możliwośc to poszukaj sobie na internecie (Dz.U.2005 r. nr 31,poz.267)

Gość a jak u was
na decyzji o świadczeniu masz tak napisane???ja na orzeczeniu mam napisane ,,żew zwiazku z rokowaniem odzyskania zdolnosci do pracy ustala sie uprawnienia do swiadcz.liczac od daty wyczerpania zasilku chorobowego na 2 miesiace. a na drugi dzien po dostaniu orzeczenia dostalam decyzje o odmowie wyplaty zasilku chorobowego bo minely te 182 dni.i pani w zusie powiedziala ze wszystko w porzadku i powinnam niedługo dostac decyzje o przyznaniu zasilku..a ty tez mialas?? sory ze zajmuje ci czas ale to dla mnie wazne...bardzo dziekuje:))

nie zajmujesz mi czasu:-)kurcze ja nie dostalam żadnej odmowy wypłaty zasiłku chorobowego,tylko w związku z kończącym się okresem pobierania zasilku musiałam wypełnic ten druk o świadczenie i lekarz ten NIP-9 i potem dostałam orzezcenie no i decyzję ale nic nie pisało o żadnej umowie,kurcze czemu w każdym urzędzie gadają co innego

Gość a jak u was
no własnie ,co innego....chyba jutro nie zadzwonie a pojdę....bo to mnie wkurza.jak zadzwonilam i powiedziałam o tej odmowie to pani powiedziała ze tak musi byc i decyzje napewno dostanę...jutro sie odezwę....to ci wszystko napiszę,bo teraz nie ma co gdybac..ciesze sie ,ze znalazłam ten topik...narazie pa :))do jutra