Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda ze slaska

nowotwory piersi

Polecane posty

Gość magda ze slaska

Pare dni temu zbadalam sobie piersi i znalazlam guzka wielkosci ziarnka grochu. Przestraszylam sie nie na zarty i od razu poszlam do ginekologa. Zbadal mnie i powiedzial, ze trzeba zrobic USG. Prosto z gabinetu udalam sie do rejestracji, a tam babka powiedziala mi, ze moze mnie wciagnac na liste oczekujacych na to badanie. Lista jest tak dluga, ze USG moga mi zrobic najpredzej za 2-3 m-ce! Prywatnie kosztuje to 60 zl i to jest kolejny problem, bo ja nie mam kasy...Naprawde...Co mam teraz zrobic? Nie wytrzymam tak dlugo w niepewnosci. Ostatnio duzo czytalam o nowotworach piersi i wiem, ze to nie musi byc rak ale i tak sie martwie i nie moge przestec myslec o tym najgorszym...W dodatku mam te piers powiekszona i obolala, bola mnie pachy i ramiona a to ponoc objawy wystepujace przy raku piersi. Co mam zrobic? Moze znacie miejsca, w ktorych mozna zrobic USG za darmo i nie trzeba czekac tak dlugo? Jesli tak, prosze o cynk!

Gość ehhhhh
..współczuję Ci bardzo..zanam tą niepewność doskonale, z tym że ja nie miałam problemów z wykonaniem usg a i tak potem dla pewności poszłam to ssamo badanie wykonać na onkologii (tak poradziałay mi osoby które przeszły guza piersi), u mnie na szczęście na strachu się skończyło ale i tak co roku wykonuję takie badanie. Jednak nie w żadnych przychodniach ginekologicznych tylko u onkologó bo mają rzecz jasna więcej doświadczenia. Z tego co opisujesz to faktycznie, niepokojące są te objawy..jednak wcale nie muszą wiązać się z rakiem ale z wystapieniem u ciebie włókniakni albo stanu zapalnego. W każdym razie, ja na twoim miejscu nie odpuściałabym sobie i za wszelką cenę zdobyła kasę na USG... Spróbuj pozyczyć od znajomych, rodziny, bo w takiem wypadku czekanie 2-3 misiące to zgroaza. Piszesz, że jesteś ze Śląska..tam jest przecież duzo dobrych ośrodków onk. i wcale nie musisz pójść do najbliższej przychodni, szukaj gdzieindziej...tam, gdzie nie ma takich kolejek. Pozdrawiam

Gość wwiola
WITAM MYSLE ZE CIE TROSZKE PORATUJE TYLKO NIEWIEM CZY JESZCZE BEDA MIEJSCA ALE WARTO ZADZWONIC I SIE SPYTAC www.janisz.div.pl/Promocja.html

Gość magda ze slaska
Dzieki za odp. Bede sie starala zdobyc kase rzecz jasna (caly czas sie staram). Radzisz, zeby pojsc gdzies indziej. Moze to i dobry pomysl, tylko ze ja sie juz nachodzilam po tylu lekarzach, ze nie chcialabym znowu isc do kogos innego. Cierpie na torbielowatosc jajnikow i bylam u wielu ginekologow. Kazdy leczyl mnie inaczej i skutki byly takie, ze z moim zdrowiem wcale nie bylo lepiej. Teraz w koncu znalazlam lekarza, ktory sie naprawde interesuje pacjentem i nie chce go zmieniac. Czy zeby pojsc do onkologa potrzebne jest skierowanie? Mam jeszcze jedno pytanie: czy prawda jest, ze powinnam odstawic tabletki antykoncepcyjne? Podobno zwiekszaja ryzyko wystapienia raka.

Gość magda ze slaska
Dzieki Wwiola :) Co prawda o promocji nic nie ma, ale zadzwonia i sie zapytam. Pozdrawiam.

Gość wwiola
W STYCZNIU SA W TEJ PRZYCHODNI DNI OTWARTE I LEKARZ ROBI BADANIA ZA DARMO A TO JEST SPECJALISTA OD CHOROB PIERSI JAK OTWORZYSZ TEN LINK TO NA SAMYM DOLE WSZYSTKO JEST OPISANE O TEJ PROMOCJI POZDRAWAIM WIOLA

nie martw się na zapas, to mogą być tkanki tłuszczowe które bardzo czesto się robia. A to że bolą cie piersi i puchna to tez moga byc ich skutkiem Ja mam takie włukniaki wiec troszke wiem cos na tem temat pozatym podzwon po prywatnych przychodniach które maja podpisana umowe z kasa chorych bo albo oni robia to bezpłatnie raz na jakiś czas albo zapłacisz troche mniej. pozdr

Gość marcin tez ze slaska
Ten link do Janisza niestety nie dziala. Nie wczytuje sie plik graficzny. Ponizej podaje link do tego obrazka. http://www.janisz.div.pl/asd/rak2.jpg Skopiuj i wklej w adresie przegladarki. Pozdrawiam Madzie ze Slaska. Marcin

Gość magda ze slaska
Wielkie dzięki Marcin!!! Właśnie umówiłam się na wizytę w sobotę :D Dam znac co i jak. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam :)))

Gość tinga
witam wszystkich wczoraj dostalam tytul tej stronki od kolezanki i jestem zafascynowana uwazam kafeteryjke za wspaniale forum nie tylko dyskusyjne ,to cos czego mi naprawde brakowalo .... co do nowotworu piersi ...no coz mam juz troche doswiadczenia w tym wzgledzie ,przeszlam jedna chemioterapie potem operacje potem znowu chemi no i oczywiscie lampy .a na koniec terapia hormonalna ,teraz biegam juz od roku z dwoma roznej wielkosci cycuszkami ....jednen wielki jak arbuz (po hormonach utylam 25 kg to i piersi nabraly wagi a nigy nie byly z tych najmniejszych) drugi szliczne 85 C .... no nic nie zostalo mi oszczedzone jak widzicie przeszlam cala palete ...no i na tym jeszcze nie koniec przez dwa lata zastrzyki coladexu w brzuch i piec lat codziennie tabletke tamoxifinu ...i oczywiscie tycie tycie i jeszcze raz tycie ....co dla mnie ktora cale prawie zycie walczyla z nadwaga jest okrutne ,taka jest ale cenna za bycie zdrowa :) przynajmniej na razie a wierze ze na jeszcze bardzo dlugo ...mam do was prosbe badajcie czesto wasze piersi !!!!! i jeszcze jedno ...zawsze cierpilam z powodu moich za duzych i zawsze marzylam o operacji pomniejszajacej......UWAGA niektore marzenia sie spelniaja tylko nie w tych najlepszych dla nas okolicznosciach ..ja zaplacilam wysoka cena za moje marzenie, pocieszam sie tym ze w tym miesiacu po roku od mojej operacji pomniejsza mi takze druga piers ,beda teaz obie takie jakie zawsze chcialam miec ... ale co z tego ...kiedy moj chlop nie dotyka mnie od roku czasu ...zero seksu ...tylko granie na kompie zeby uciec odemnie ...nie wiem ...nie chce rozmawiac ze mna ...siedzi i milczy...ja ide spac on gra nocami ,ja wstaje on sie kladzie ...czy to normalne zachowanie u mezczyzn ktorych kobiety zachorowaly na raka piersi ...wiem ze sa jeszcze gorsi (mam taka biedna kuzynke ,ktorej maz jak zachorowala od razu znalazl sobie kochanke bo powiedzial jej ty i tak umrzesz horror )no nigdy nie mialam o nim dobrego zdania ale to juz doprawdy przesada ,mysle ze to po prostu prymitywny ,arogancki i zadufany w sobie facet..no a wlasnie moj taki nie jest dlatego jest mi ciezko to sobie wytlumaczyc..on nie lubi rozmawiac o u czuciach albo tylko czeka na stosowna okazje zeby mnie zostawic ,wszystko jest mozliwe ,ale o ile wiem niekrzy ludzie wchodza do naszego zycia tylko na jakis czas i kiedy ich zadanie jest spelnione powinni odejsc ,a wiec cierpliwie czekac co to Bog dla mnie przygotowal za niespodzianke i nowe doswiadczenie zyciowe , ja jestem zawsze otwarta na cos nowego tym bardziej ze jestem kobieta po przejsciach hehehe moj ex maz przegrywal nasze wszystkie pieniadze w kasynach a nie mielismy ich duzo to trwlo 8 lat ,przeszlam wszystkie mozliwe stany depresyjne az do naszej terapii ...wtedy pojawil sie on i to mi pomoglo na nowo znalezc radosc zycia no na okres conajmniej 5 lat ,ostatni rok to niewypal czuje ze cos sie konczy ,akiedy jedni sie konczy zaczyna sie drugie ,nowe ,moze ciekawsze ,jeszcze lepsze ....pozdrawim wszystkich i mysle ze czesciej sie bede do was odzywac ... sex przy chorobie raka piersi to bardzo drazliwy i delikatny temat moze wy macie wiecej doswiadczen w tym tamacie zycze wszystkim duzo cieplych uczuc i radosci z zycia i nadziei ,nie moze byc gorzej niz bylo tylko lepiej

Gość 1agnieszka
czesc wszystkim chciałabym się dowiedziec od was czegoś więcej o włókniakach. Jakiś czas temu wyczułam w okolicach piersi mały guzek, zrobiłam USG i okazało sie że rzeczywiście coś jest najprawdopodobniej włókniak, i muszę udać się do chirurga. jutro właśnie do niego idę najprawdopodobniej z tego co mi powiedzieli będę miała robioną boipsję bądz będzie to wycinane. I właśnie moje pytanie na czym biopsja dokładnie polega, oraz wycinanie czy to bolesne i czy na drugi dzień można normalnie funkconować w sensie pracy i czy zostają po tym jakieś blizny?

Gość walerina
miałam usuwany włókniak 6 lata temu a drugi 4 lata temu. blizny prawie zniknęły. Biopsja jest boląca dla tych co się boją igły a ja do takich należę. Zabieg usunięcia guzka odbywa się za znieczulenia miejscowego także słyszałam wszystko a w czasie mojego drugiego zabiegu chirurg filtrował sobie z pomagającą siostrą haha