Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość -musia

ROCZNE MALUCHY -ZAPRASZAM MAMY

Polecane posty

Gość -musia

Mam 14- miesiecznego maluszka ! Zapraszam wszystkie mamy do wymiany doswiadczen.

Gość juz jest
taki temat

Gość gdzie-
gdzie , bo szukalam i nie znalazlam? Jest temat dzieci urodzonych w 2004 , czyli one maja teraz juz prawie 2 latka! A co z tymi rocznimi?

Zapraszam na topic Roczne urwiski. Tam są nie tylko dzieci prawie dwuletnie. Jednej z nas synek w grudniu skończył roczek :) A moja pociecha za chwilkę kończy 18 miesięcy.

Kangurek-moja mala przesypia cale noce jak skonczyla 11 m-cy. Wczesniej tez jej sie to juz zdazalo np: caly tydzien przespac ale jak pojawialy sie nastepne zeby , to musialam raz w nocy jeszcze do niej wstawac dac np. pic. Mleka juz dawno nie dostaje w nocy! Spi w swoim pokoju od 4 m-ca zycia. Obecnie zasypia o 20ej i wstaje ok. 8ej. W dzien zasypia jeszcze 2 razy ok. 10ej i 15ej. Spi od godziny do nawet dwoch. Bylam na tej stronie --roczne urwiski--jest tam tylko 3 dziewczyny co sie wpisuja i pare tak przelotowo-wiec nie chce sie mieszac. Jak z ta strona nie wypali to moze sie przerzuce. Strona wyglada bardziej na prywatna typu gg . Pozdrawiam!

moze i mojemu sie odmieni jak skończy roczek :) bo ja już nieraz nie daje sobie rady. Teraz ma prawie 5 m.i nic się nie zmienio jesli chodzi o spanie.Idzie spać ok 21 i wstaje o 4 rano(budzi sięw nocy 3-4 razy,zanim znów zasnie to minie dobre pól godzinki) ,w dzień śpi tylko od 12-149tyle ile wynosi spacer0 a potem nic. Dlaczego dzieci takie małe prawie wcale nie śpią????

kangurek-na pewno niedlugo zacznie przesypiac cale noce. moja spala od poczatku duzo do niedawna jeszcze po kazdym jedzeniu czyli co trzy godziny po 40 min. Potem uregulowalo sie na te 2 razy dziennie . Zasypia sama jak ja wkladam do lozeczka bez noszenia czy smoka. Czytalam , ze dzieci karmione piersia budza sie czesciej w nocy z przyzwyczajenia-czy ty karmisz piersia? Pozdrawiam!

witam moja corka w styczniu skonczyla rok:-) spala cala noc odkad zaczelam dawac jej butle na noc-miala 3 mce.kladlam ja specjalnie pozno do lozeczka-okolo 23,i budzila sie o 6-7,wtedy bralam ja do nas do lozka i dawalam cycek,zeby jeszcze pospac:-D przewaznie \"gnilysmy\" do 9-10. potem coraz czesciej dawalam butelke,w koncu piers byla tylko rano(6 mcy) .moja mala jest spiochem jak i ja jestem wiec mam szczescie.teraz przesypia od 8 wieczorem do 10,czasem do 12 rano!!!!w dzien niecala godzinke kolo 15. co do zabkowania to zle bylo tylko przy pierwszym zabku-kilka tygodni budzenia sie co chwile.ale jak tylko wyszedl-z powrotem spokoj. kazde dziecko jest inne tak jak kazdy dorosly potem.jeden potrzebuje 10 godzin snu innemu wystarczy 5 godzin i czuje sie swietnie. jesli nie mozesz juz wytrzymac to zazywaj slabe srodki nasenne albo wsadz sobie korki do uszu i postaraj sie wstawac do malego jedynie gdy placze,nie musisz przerywac sobie snu na kazde jego przebudzenie.ja tak zrobilam gdy mojej wychodzil pierwszy zab bo zaobserwowalam,ze i tak nie moge jej pomoc,musiala swoje \"wywiercic\" i wtedy zasypiala sama.

Gość kama.
witam dziewczyny moja niunia w styczniu skończyła roczek karmie ją piersią noce mam fatalne tzn.budzi się około 6-8 razy aby dostać swojego cycunia męczy mnie to ale co mam zrobić śpimy razem ,więckarmię ją na leżąco.... a ile ważą wasze szkraby? mój waży 9kg śpi 2 razy około 10 i 14 to narazie i nie pozwólmy naszemu nowemu topicowi "umrzeć"!!!!!

Gość kama.
PODNOSZE

musia- ja ze wzglegu na moje zdrowie karmiłam piersią tylko tydzień ,potem do 2 tyg. była butla i cyc.A jak mały skończył 2 tygodnie to tylko butla do tej pory. Ma mleko już następne więc myślałam że bedize lepiej,że bedize bardizej syte to i dłużej bedize spał ale gdzie tam.

witam wszystkich.Moja Marcelka ma już 17 miesięcy,karmiłam ją do ósmego miesiąca,odstawiłam ją od cycusia już ze zmęczenia,tzn.miałam już naprawdę dosyć tych cogodzinnych zrywów w nocy,po za tym moja córcia od początku dała mi tak w kość,że już byłam zmęczona,chciałam się wyspać i jeszcze raz wyspać.

Gość kama.
a czy wasze maluchy mają problemy ze skorą?alergią? czym pielęgnujecie skórę maleństw?

Tak to prawda , z eja kiedys wstawalam jak mala sie przebudzila i sie bawila --a po co? Przeczekajcie w nocy jak maluchy sie budza i nie placza i sie oducza. To jest tylko nawyk! Odnosnie wagi : moja wazy 10 kg i ma 77 cm. A od mojej kolezanki maly 4 m-ce mlodszy ma juz 12 kg i 80 cm. Dzieci rosna roznie , a w pewnym wieku i tak sie to wyrowna. Pozdrawiam wszystkie mamy! Nie traccie nadzieji. Przyjdzie kiedys ten poranek , ze wstaniecie pierwsze przed swoja pociecha i stwierdzicie: o jej wreszcie przespala cala noc!

Witam.Mój synek w grudniu skończył roczek.Waży 9 kg ma78 cm.Nie przespał jeszcze nigdy całej nocy.Trzy tygodnie temu odzwyczaiłam go od piersi.Dalej się budzi mimo że śpi ze mną.Może dlatego że ida mu zęby.Czy wasze pociechy już chodzą?

awia-zeby moga byc przyczyna. Moja tez jak byla przeziebiona lub wychodzily jej kolejne zeby budzila sie z raz w nocy. Przynajmniej jeden nawyk masz z glowy-piers. Reszta tez kiedys przemine---ale nie zapominajmy im dzieci starsze tym gorzej jest od nawykow oduczyc! Moja zaczela chodzic jak miala 10, 5 m-ca. Ale to moze przez to tak szybko , bo juz w 6 m-cu zaczela raczkowac! Teraz biega! Obecnie nauczyla sie wchodzic i schodzic z kanapy w stolowym! Pozdrawiam! A jak tam posilki u waszych maluszkow? moja corcia dostaje rano i wieczorem mleko 3, 5 % z 3 lyzeczkami kaszki , a przez dzien je wszystko to co my( po za grzybami i slodyczami--na to ma jeszcze czas).

-MUSIA też myślę że zęby ,ale on śpi ze mną więc nawet jak się ruszy ,to ja się budzę i na zapas daję mu smoka itp.Nie wiem jak odzwyczaić go od spania w moim łóżku.Gdy tylko próbuję jego przenieść do łóżeczka zaraz siębudzi.Jeszcz nie chodzi sam ,woli na moich rączkach.Raczkuje.2 razy dziennie je kaszki,póżniej danonka lub owoc,obiad to przwważnie zupka,ciasto lub owoc na podwieczorek.Kolacja to kaszka lub chlebek.Przy jedzeniu muszę go zabawiać.A wogóle to jest super.

witam panie:-) moja emilka byla warzona i mierzona dzien po urodzinach,a wyniki sa takie:80 cm i 10,155 kg. troche sie martwie bo ona nie znosi pic z kubka(mam chyba z cztery rozne i zaden jej nie pasi:-P ) .czy Wasze dzieciaczki pija juz z kubeczkow? o 11-12 dostaje pelen talerz kaszki z polowa banana i startym jablkiem,o 16-17 gotowane warzywa(rozne,od brokulow po ziemniaki) i kilka kawaleczkow miesa lub plasterek szynki.poza tym raz dziennie dostaje ciastko,takie dla dzieci,z roznymi witaminami itd.a kiedy my jemy- mala podjada od nas,nawet grzybki,chrzan,wszystko(oprocz smazonych potraw oraz innych niezdrowych rzeczy).kilka razy dalam jej kawaleczek czekoladki...przyznaje sie bez bicia.... moja emi postawila wczoraj pierwszy kroczek-ale tylko jeden:-D narazie nie ma nastepnych:-)

oczywiscie pomiedzy posilkami pije mleko :-D nie glodze jej!

awia-jak juz wspominalam im pozniej dziecko od czegos odzwyczajamy tym gorzej. Dlatego tez moja corcia spala u nas w sypialni ale w swoim lozeczku do 4 m-ca i ja przenioslam do jej pokoju. Wtedy byla jeszcze malutka i nie sprawilo jej to wogole roznicy. Polecam wszystkim , a takze tobie ksiazke: Jezyk niemowlat znany tez jako \"zaklinaczka\". Wspaniala ksiazka i pisza tam wlasnie jak odzwyczaic dzieci spac przy mamie czy tez od piersi. To , ze wasze maluchy nie chodza , to zaden powod do zmartwien:od znajomej coreczka zaczela jak miala 18 m-cy mimo , ze jest naprawde drobna: czyli powiedzenie , ze chlopcy i grubsze dzieci zaczynaja pozniej chodzic wcale w jej przypadku sie nie sprawdzilo. A jak tam powodzenia nocnikowe? U nas nocnik kupiony jest juz od dawna jednak na tym sie zakonczylo. Poczekam do lata , to zaczne ja puszczac na tarsie bez pampersa i moze ja to zmobilizuje. Czytalam , ze do 2- go roku zycia dzieci i tak nie maja tego czucia ale kiedys trzeba zaczac! Pozdrawiam!

_musia dziękuję za tytuł.Poszukam w księgarni ,ale jeżeli odzwyczajanie będzie wiązało się z płaczem to ja odpadam.Mój niuniuś ma nocnik i nie uwierzycie ale z niego korzysta.Zaczęło się od kupy i okropnego chwalenia go za zrobienie. Spodobało mu się to i często puka się po pampersie.Również wtedy gdy chce zwrócić na siebie uwagę.Ja go wtedy rozbieram go do rosołu a on nic.Bardzo często jednak się udaje.Teżczytałam te książki że jeszcze dziecko jest za małe,ale czytałam tez że w okresie 18-24 mies. dziecko p rzechodzi okres buntu ,więc próbuje.Nie za bardzo szło mu picie z kubeczka niekapka więc kupiłam \"Kubusia play\".Szybko nauczył się z niego pić a i mi nie wylewa się w torebce.Trochę grzeszę ale robię niuni placki z jabłuszkiem tartym ,które on uwielbia.Wiem że smażone ,ale on niewiele potraw swoich lubi,woli nasze.Pozdrawiam.

awia-ja daje mojej corci od kiedy skonczyla roczek smazone. Uwazam , ze nie nalezy przesadzac tz. znam osoby , ktore bardzo chuchaly na swoje dzieci i do dzisiaj ich pociechy nie zjedza: skorki z chleba, zadnego miesa ( te w Mc Donald jedza , bo to nie mieso ich zdaniem) , warzyw. Dlatego tez ja jestem matka , ktora wychodzi z zalozenia , ze skoro dziecku nic nie jest i nie ma bolu brzucha czy tez problemu z zalatwianiem to daje mu wszystko. A tak na marginesie--przysmakiem corci sa: MANDARYNKI. A tak na marginesie co do placzu: moja polozna kiedys mi powiedziala: jeszcze zadne dziecko od placzu nie umarlo --a na przyszlosc robimy dziecku i sobie przysluge! Cos w tym jest! O jej a co to za kubek? Moja ma jeden niekapek i 2 kapki. Z kapka pije ale oczywiscie jak jej dam , to caly pokuj oblany i torebka tez. Z niekapka -za ciezko ciagnac. Nie widzialam takiego kubka-z jakiej to dokladnie firmy i czym sie rozni od innych kubkow w wygladzie? Chetnie bym kupila! Wczoraj kupilam corci gwizdek-bo widziala u starszej kolezanki i robila smieszny uklad ust . Okazalo sie , ze umie gwizdac, no moze nie tak glosno jak mama ale umie dmuchac i wydaje to dzwiek.BRAVO! PA!PA!PA!

kama-co do alergii? Nigdy jej nie miala! Do kapieli daje troszke kamilkowego olejku i to na tyle. Jak byla mala to smarowalam ja olejkiem jednak teraz ten w kapieli wystarcza! Zadnych wysypek czy alergii na owoce lub inne pokarmy. Z tym nam sie udalo. Takze siersc naszych dwoch kotkow nie wplywa na nia! PA!

-musia Jeżeli szukasz kubka,to \"Kubuś play\",to nie jest kubek tylko taka plastikowa buteleczka z soczkiem w środku ,którą możesz wykorzystać póżniej do wszystkiego.Czy codziennie myjesz włoski dzidzi ?Ja tak ale zaczyna mi się strasznie buntować.Czy do kąpania dodajesz takiej zwykłej oliwki?Kochane czy po ciąży wróciłyście do swojej figóry?Mi niestety zostało 8 kg i boleję strasznie nad tym{i nic z tym nie robię niestety},kocham słodycze.

kama Mój jak był mniejszy,to lekarka stwierdziła u niego atopowe zapalenie skóry.Dostał maść ze sterydami i mu schodziło.Natomiast ja przestałam pić mleko i jeść nabiał pod jakąkolwiek postacią.Teraz nie ma nic.

awia -----ta oliwka to nie oliwka tylko duza butla plynu do kapieli z olejkiem kamilkowy z Penaten. Odnosnie mycia glowy codziennie , to nie myje , bo jestem z tej generacji gdzie dzieci nie kapie sie codziennie. Moze zle to ujelam--mam na mysli , to ze polozna i lekarz u nas trabia zeby nie kapac dzieci codziennie, gdyz skora sie wysusza i wlasnei wtedy dzieci maja problemy , a takze zeby uzywac jak najmniej pudrow , olejkow czy tez mydla. Tak wiec jak byla malutka kapalam ja raz w tygodnu( oczywiscie buzia i raczki myte sa codziennie)w samej wodzie bez dodatkow, obecnie dwa razy w tygodniu. Nie uzywalam od poczatku zadnych pudrow, chusteczek nawilzajacych itd. Przez cale 14 m-cy miala raz odpazona pupe i to tylko dlatego , ze w nocy zrobila kupe , a ze sie nie przebudzila to dopiero rano to zobaczylam. Przy kazdym przebieraniu pampersa przecieram tylek mokra scierka i potem chusteczkami suchymi i to na tyle. Bardzo krytykowane sa tu te chusteczki nawilzajace-ze sa perfumowane itd., a takze roznego rodzaju kremy. Oczywiscie jest ich mnostwo w sklepach i sa kupowane jednak zarowno moja polozna jak i moj szpital bardzo sa przekonani co do naturalnych srodkow i jak najmniej chemii. Co do kilogramow to przytylam przez cala ciaze 8 kg i po porodzie jak przyszlam do domu ze szpitala , to wazylam tyle co przed ciaza. Jeden problem z glowy! Tez kocham slodycze i moge sobie odmowic obiad ale nie potrafie odmowic cos slodkiego , bo normalnie zaczynam sie trzesc--jakby brak cukru! Pozdrawiam!

Gość kama.
awia- moja coreczka ma właśnie atopowe zapalenie skóry miała testy na mleko wyszły negatywnie tzn.nie jest uczulona ale coś innego musi ją uczulać bo czasami ma bardzo brzydką skórkę niestety nie potrafię ocenić po czym niedlugo idę do alergologa zrobię kolejne testy..

Gość kama.
WITAM WSZYSTKIE MAMY I ICH POCIECHY!

-musia a może powinnaś zrobić sobie pomiarcukru,chyba że to trząść było w cudzysłowiu.Ili wasze pociechy mają ząbków? Mój ma trzy.Ile czasu usypiacie swoje dzieci ,bo ja już nie raz mam dosyć.Gdy uśpię synka w sypialni to w dzień przenoszę go do jego łóżeczka.Gdy podczas przenoszenia sie obudzi to muszęgo usypiać od nowa.