Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamuśka31

tłuste włosy dorastajacej dziewczynki - help!

Polecane posty

witajcie mam problem ...tzn. moja córcia go ma :( od kilku miesięcy strasznie przetuszczają jej sie włosy - ma 10 lat. Mysle ,ze to już efekty dojrzewania. Próbowałam płukać rumiankiem, kupiłam szampon vichy do przetłuszczających włosów- i nie ma zbyt dużej poprawy . Włosy trzeba myć co 2-3 dni a praktycznie już na drugi dzien wyglądają na tłuste :( Może jakaś ,,doświadczona\" mama mi pomoże ? :) z góry dziękuję

Gość no właśnie nie wiem
ja jestem dorastająca dziewczynką - mam 17 lat i zawsze mi sie włosy przetłuszczały...kurcze...to jest straszny kłopot..straki na drugi dzień :( jak byłam mała ot urzywalismy całą rodzina szamponu pokrzywowego familijnego ale mi sie po nim (moze od złego spłukiwania) robił łupież... wydaje mi się ze za czeste mycie tez przyspiesza przetłuszczanie się, ale niestety jak mozna zyć i funkcjonowac wśród ludzi z kluchami na głowie...:( dlatego codziennie, lub co 2 dni myje głowe....ostatnio nie uzywam szamponu do włosów przetłuszczających bo efekt jest taki sam jak po innych mysle, ze trzeba czesto zmieniac szmpon bo włosy się przyzwyczajaja... o naturalnych metodach a do tego skutecznych nic nie wiem...moze jakies napary do płukania z pokrzywy albo rzepaku??? hmmm... moja kolezanka tak bardzo miała manie na punkcie czystych włosów, ze myła je codziennie aż jej dermatolog kazał myc co kilka dni...i zrobic tak, ze jak będzie miała kilka dni bez wychodzenia z domu to, zeby przetrzymała tluste włosy przez ten czas i....powtórzyła to jeszcze kilka razy ahah...przy zachowaniu swiezości pomaga tez rzadkie czesanie(bo podczas pobudza sie skórę do produkowania łojtoku) dotykanie włosów i noszenie nakryc głowy :(

Gość ziołówka
Nie ma tak, że każdej pomaga to samo. Metoda prób i błędów i nic więcej!

Gość Miareczka
Rozumiem ,że od estrogenów stały sie bardziej tłuste, ale dlaczego córka myje włosy co 3 dni? Niech myje codziennie zawsze będą ładne i puszyste. Gdzie tu problem?

Gość marta5143
To jest problem bo jeśli zacznie myć codziennie włosy to będą się codziennie przetłuszczać. Jeśli dziewczyna będzie chciałam pojechać na pole namiotowe na którym nie ma specjalnie wody to będzie chodzić z kluchami na włosach? Wiem bo teraz tak mam. Także szukam odpowiedniego szamponu, niestety jeszce go nie znalazłam. Jedyne co mogę polecić to żeby przy ostatnim spłukaniu nie używała zbyt ciepłej wody tylko chłodną. Dostałam wczoraj radę żeby codziennie jeść plasterek cebuli. Podobno pomagha na tłuste włosy i na cerę.

Mi sie tez przetłuszczają włosy, nie tak tragicznie, ale następnego dnia wyglądają gorzej. WIęc je myję codzienie i nie jeżdżę na pole namiotowe:O nie wymyślajcie roblemów! Rózniw dobrze można zapytać- a jak będzie miał okres, to jak się bedzie podmywać 4 razy dziena polu namiotowym?:O Nie pasuje jej pole namiotowe i życie w syfie, to niech pojedzie gdzieś, gdzie jest łazienka. Różnica 5zł za dobę i tak wyjdzie taniej niż kupno namiotu, śpiworów itp.

I żadne metody nie są w stanie tego zmienić. A przetrzymywaie włosów jest głupią metodą... Jeżlei nei chodzi o podrażnienie głowy, skóry, tylko o hormony, to mozecie nie myć nawet miesiac i nic wam to nie pomoże. Tyle, ze przyzwyczaicie się do widoku tłustych strąków, wiec ie się wam wydawać, ze jest lepiej:p Nawet nie należy długo nie myć włosów przetłuszczajacych się. Dlaczego>? Bo warstwa łoju zalegająca na skórze przyśpiesza rozwój bakterii i innych gównien, np. grzybów. można łatwo dostać łupieżu, Łojotokowego zapalenia skóry głowy a do tego włosy dużo bardziej wypadają. Na tak beznadziejny pomysł mogła wpaść tylko jakas stara lekarka. Każdy dermatolog powie Ci, żeby córka myła głowę tak często, jak trzeba, ale delikatnymi szamponami, np. Freederm czy Sanosan dla dzieci. 🖐️

PS. cebula zawiera łatwo przyswajalną krzeionke, która jest naturalnym budulcem wszelkich \"pancerzy\": włosów, skóry, łusek, pazurów itd. U innych zwierząt etż. Ale i u człowieka. i witaminy. Ale na hormonalne przetłuszczanie włosów NIC nie pomoże. W ogóle na przetłuszczanie nie pomaga, tylko wzmacnia włosy i paznokcie. I w ogóle żaden szampon ani kosmetyk, ani tabletki, witaminy, dieta, nie sa w stanie zmienić działania hormonów na nasz organizm, więc i nie zahamuja przetłuszczania się włosów.

No cóż, mówi się trudno i myje codziennie. Ja od 12 roku życia tak robie i jeszcze z włosami nic mi się nie stało:P

Ja też myję codziennie,polecam szampon Hipp, delikatny i skuteczny.