Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uszatka

czym pielegnowac uszy po przebiciu????bardzo prosze o rade

Polecane posty

Gość uszatka

przbilam uszy prawie 3 tyg. temu, ale wciaz saczy sie z nich ropa. nie bardzo duzo, ale jednak. kosmetyczka polecila mi przemywac je woda utleniona, co robilam. przeczytalam jednak gdzies w necie, ze woda utl. powoduje rozpulchnienie ciala i opoznia gojenie. rumianek tez chyba odpada bo raz przemylam i mialam uszy czerwone jak buraki :) poradzcie cos, prosze!!!

A jakie masz kolczyki? Może nie tolerujesz np. srebra? Niektórzy mają uczulenie. Jeśli masz srebrne, zmień na złote albo ze stali chirurgicznej, przynajmniej na czas gojenia. A do przemywania wody utlenionej nie polecam. Lepszy jest spirytus - trochę piecze, ale dość krótko, poza tym wysusza rankę. Przemywaj często. 3 tygodnie ropienia to jest bardzo długo...

Gość tyka
Ja używałam tylko wody utlenionej i było ok. Może idź i zapytaj kosmetyczki czym by jeszcze było można.

Gość uszatka
kolczyki to tzw. przebitki, czyli takie ktore zalozyla mi kosmetyczka przy przebiciu pistoletem. srebrne lub posrebrzane. sprobuje moze spirytusem salicylowym faktycznie. a jesli zdjelabym je na czas jakis, to czy dziurki mi zarosna?

Gość uszatka
apapapa

Skoro nie sa wygojone, to zarosna bardzo szybko. Zreszta wyjecie kolczykow nie rozwiaze sprawy, przemywaj spirytusem i staraj sie jak najrzadziej dotykac uszu.

Skoro nie sa wygojone, to zarosna bardzo szybko. Zreszta wyjecie kolczykow nie rozwiaze sprawy, przemywaj spirytusem i staraj sie jak najrzadziej dotykac uszu.

Posrebrzane??? wyrzuć natychmiast! I pewnie jeszcze sztyfty??? Tym bardziej won! Niestety, jeśli dziurki nie są wygojone, to po wyjęciu kolczyka na dłuższy czas po prostu zarosną. Dziurki w uszach nawet wygojone zarastają, jeśli nie nosi się długo kolczyków. Może pożycz od kogoś kolczyki złote (a przynajmniej srebrne z wysoką próbą) - najlepiej na normalnych biglach, czyli takie zapinane, ew. kółka. Żadnych sztyftów ze śrubką z tyłu!!! Nawet jak nie lubisz złota, to i tak najprawdopodobniej będziesz je nosić tylko na czas gojenia ranek. Chyba, że jesteś uczulona na srebro, co też może być, wtedy złoto albo stal. Kolczyki \"przebitki\" wywal natychmiast, bo na 99% nie są ze szlachetnego metalu, a poza tym ta śrubka z tyłu utrudnia gojenie, bo ogranicza dostęp powietrza do ranki, stąd może być to ropienie, ropa zebrana na śrubce wtórnie zakaża ci rankę i możesz się z tym babrać jeszcze długo. Jak zmienisz kolczyki, przemywaj je często, kilka albo nawet kilkanaście razy na dobę. Czyść też watką kolczyk z ropy. Ruszaj delikatnie kolczykiem, aby przesuwał się w rance do przodu i do tyłu, wtedy będziesz mogła dokładniej wszystko oczyścić. Przykładaj watkę ze sporą ilością spirytusu, aby rozmiękczyła i usunęła ropę. I jak najszybciej wywal ten badziew, który masz teraz!

Gość uszka uszka
Polecam spirytus - rzeczywiście wysusza i w efekcie przyspiesza gojenie. Mam jednąrade dla pozostałych chcących przekłuć - 2 m-ce temu przekłułam uszy mojej córce w gabinecie kosmetycznym, pistoletem. Kolczyki od początku były sterylne, ze stali chirurgicznej, dzięki czemu uszy zagoiły się w tydzień i nawet ich nie przemywałam! Tak więc tylko stal chirurgiczna - nie uczula!

Gość uszatka1
no to chyba nie mam wyjscia :) sprobuje zmienic stan obecny na cos bardziej szlachetnego i przemywac spirytusem. dzieki za rady ps. do naprawde: happysad, co ?... z powodow roznych zbiegow i wybiegow okolicznosci wiem cos o tym :)

Gość semi_SZEL 2