Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość A.D.

Pytanie do informatyków

Polecane posty

Gość piesludwiki
Nie martw się "fachowiecc", ja dziś z konieczności buszuję całą noc. I chcesz uzyskać odpowiedź na to twoje pytanie --> "wiec jak zapytasz serwer po porcie wychodzacym?", czy tylko tak sobie poklikałeś bez konkretnego celu ?

Gość piesludwiki
Ale jak koniecznie chcesz to może np komendą "helo" :P .

Gość piesludwiki
tak, ale niektóre serwery przyjmują też "helo" (serio)

Gość merioza
Przepraszam, czy Wy jestescie informatykami? Znacie sie na kompach?

Gość piesludwiki
Nie.

Nie bardzo rozumiem w czym problem :o Przecież wystarczy spróbować założyć konto o identycznej nazwie - jeśli takie konto już istnieje, to będzie komunikat, by zmienić login na inny.

Gość głupie pytanie
Nie w każdej domenie możesz sobie założyć konto np jak nie jesteś pracownikiem danej firmy lub członkiem organizacji.

Gość A.D.
Pięknie, że przyszło tyle odpowiedzi :D Teraz wyjasnie mój problem: mam zweryfikować ponad 200.000 adresów mailowych ze starej bazy firmy. Nie chce tego robić wysyłając testowego maila, bo po pierwsze te dane nie sa do konca jawne i ktoś mógłby sie pogniewać, po drugie nie chce wysyłać tyle spamu z mojego konta, po trzecie ile czasu by to zajęło gdyby to robić ręcznie :D . Dlatego najbardziej spodobał mi sie pomysł psaludwiki. Ale tu jest problem: nie bardzo wiem jak sie takie programy pisze. Wiec kolejne moje pytanie: czy mógłby ktoś dla mnie napisać taki program ?

Gość A.D.
Ponawiam pytanie

nie da się tego zrobić tak naprawdę. Jedyne sensowne wyjście to napisanie maili do kazdego z prośbą o potwierdzenie. Kiedyś były takie narzędzia jak finger czy whois, ale dzisiaj nikt tego nie używa (bo musza to wspierac serwery na których jest poczta). Nie używa się choćby z takiego prozaicznego powodu jak spamerzy. Wymarzone narzędzie dla niech, ze mogluiby potwierdzić aktywność adresu mailowego. Ostatnio zauważyłem ze jest więcej spamu z żądaniem potwierdzenia odbioru, ale nie ze mną te numery ;)

Gość A.D.
Sposób z wysyłaniem maili mnie nie interesuje. Interesuje mnie sposób o którym pisał piesludwiki. Tylko jak uskutecznic ten pomysł ?

Życzę powodzenia. Pisałem że stare sposoby z unixowych serwerów nie dziają i kazdy je wyłącza jak może. Zreszta serwery pocztowe pewnie tylko udostępniają porty do komunikacji pocztowej a nie do innych rzeczy. Jedyne co mozesz to wysyłać maile i czekać na ew. odpowiedzi że nie ma takiego użytkownika. Możesz też się łudzić jakimiś cudami. Powodzenia.

PS. Teoretycznie któs mógłby napisac program który by się łączył bezpośrednio z serwerami i za pomocą komend SMTP (jak np. VRFY) weryfikował cośtam. trzeba by się bardzo dobrze znać na protokołach wewnętznych systemu pocztowego w internecie. Skuteczność tego oceniałbym na parę procent max. Bo: 1) Większość serwerów nie jest dostępna bezpośrednio, tylko przez inne serwery pocztowe, taka komenda weryfikuje tylko to, czy dany serwer może dostarczyć pod wymagany adres przesyłkę (czyli podać dalej) 2) Te polecenia zapewne i tak są róznie realizowane, z powodów które wspomniałem. Spam i rozsyłające sie robaki i trojany przez emaile to największy problem obecnie w komunikacji przez internet. Robi się jak najwiękcej zeby utrudnić im działanie. A przede wszystkim żeby ograniczyć udostępnianie jakiekolwiek adresów 3) Konta nawet jak istnieją moga być nieużywane od miesięcy albo nawet lat. I co ci po tym że konto istnieje, skoro nikt z niego nie korzysta? 4) O ile dobrze pamiętam przepisy - bazy adresów emailowych musza być chyba zgłaszane do GIODO. A właściciel emaila musi wyrazić zgodę na obecność swojego emaila w bazie. Może też w każdej chwili zażądać usunięcia swojego adresu z tej bazy. Skoro ci szef kaze to zrobić bez powiadamiania tych użytkowników jest to zapewne niezgodne z prawem i ta baza została w taki sposób stworzona (np. poprzez skanowanie stron internetowych i grup dyskusyjnych). Więc jedyna właściwa droga to wysyłanie emaili i żądanie potwierdzenia. Ale rób jak chcesz. I to by było na tyle.

Gość piesludwiki
A.D. --> Niech żywi nie tracą nadziei. Skontaktuj się ze mna, to coś razem wykombinujemy. Mam pocztę na Wirtualnej Polsce. Login taki sam jak nick na Kafe :) .