Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oliwiaaa

Bezrobotny zakłada firmę...

Polecane posty

Mam pytanie.Czy orientujecie się czy osoba zarejestrowana od dłuższego czasu ,która zakłada własną firmę może liczyc na jakieś dotacje z urzędu. Nie chodzi mi o jakieś pożyczki czy kredyty tylko np; czy ma zmniejszone składki na Zus lub coś w tym stylu?

Przez pierwsze dwa lata dzialalnosci gospodarczej placi tylko 200 zl podatku zamiast 700. Duzo by opowiadac, najlepiej idz sie wypytaj w UP, no i zapytaj o kurs dla rozpoczynajacyh dzialalnosc gospodarcza i o bezzwrotne dotacj e z Uni Europejskiej.

Gość dwaosiem
może liczyć na bezzwrotną dotację, o ile nie mieszka w regionie skorumpowanym, w jakim np. ja mieszkam. złożyłam papier 4 stycznia ale zanim je złożyłam non stop urzędnicy z UP podkładają mi kłody pod nogi, nie informują o wszystkim, podają fałszywe informacje a potem się wypierają, że tego nie mówili itp. ja już straciłam nadzieję na te dotację, ale może mieszkasz z dala od podkarpackich urzędów pracy i może Ci się poszczęści, czego życzę. mnie wszyscy mówili, że muszę najpierw dać w łapę, żeby dostać, ale ja swoje, ze super biznes plan, perspektywiczna branża itp to niemożliwe, żebym musiała się dizelić, bo mi się należy, ale już wiem, że jak nie podzielę się z urzedasem to g... z tego. nie dam, i wolę czyścić Anglikom kible niż pozwalać isę okredać Polakom

Gość poleciam
polecam forum na witrynie www.podatki.pl

Gość .................. ..........
do dwaosiem ---> najprostsze rozwiązania są zazwyczaj najlepsze, tzn. masz dyktafon w telefonie?? nagrywaj każdą rozmowę (nieoficjalnie) w UP i zobaczysz jak szybko i bezboleśnie sprawy pójda naprzód.

Gość zuzua lalka nieduza
Bezrobotnemu mogą być przyznane jednorazowo środki na podjęcie działalności gospodarczej, w wyŹsokości określonej w umowie, nieprzekraczającej jednak 500% przeciętnego wynagrodzenia, w tym na pokrycie kosztów pomocy prawnej, konsultacji i doradztwa dotyczących podejmowanej działalności gospodarczej, nie wyższych jednak niż w wysokość przeciętnego wynagrodzenia, poniesionych w okresie od dnia zawarcia umowy do dnia rozpoczęcia działalności. Bezrobotny zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy zamierzający podjąć działalność gospodarczą może złożyć do starosty ( Powiatowego Urzędu Pracy ) właściŹwego ze względu na miejsce zamieszkania lub pobytu , albo ze względu na miejsce prowadzenia działalności wniosek o przyznanie ze środków Funduszu Pracy jedŹnorazowo środków na jej podjęcie, w tym kosztów pomocy prawnej, konsultacji i doradztwa dotyczących tej działalności. Wniosek o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej określa m.in. informacje dotyczące: kwoty wnioskowanych środków; rodzaju działalności gospodarczej, którą bezrobotny zamierza podjąć; kalkulacji kosztów związanych z podjęciem działalności, jakie zostaną poniesione do dnia poprzedzającego dzień jej rozpoczęcia, źródła ich finansowania oraz wskazanie działań podjętych na rzecz rozpoczęcia działalności , dotyczących w szczególności pozyskania lokalu, uzyskania niezbędnych pozwoleń oraz odbycia szkoleń (należy dołączyć do wniosku stosowne zaświadczenia potwierdzające kwalifikacje lub uprawnienia oraz oświadczenie od osoby, od której będzie wynajmowany lokal o możliwości wynajmu z chwila rozpoczęcia działalności gospodarczej lub akt własności w przypadku posiadania własnego lokalu); szczegółowej specyfikacji wydatków przeznaczonych w szczególności na zakup środków trwałych, materiałów, towarów, pozyskanie lokalu, opłatę wpisowego lub wkładu do spółdzielni socjalnej oraz harmonogram wydatków w ramach wnioskowanych środków; proponowaną formę zabezpieczenia zwrotu przyznanych środków ( poręczenie, weksel z poręczeniem wekslowym (aval), gwarancja bankowa, zastaw na prawach lub rzeczach (umowa przewłaszczenia), blokada rachunku bankowego, akt notarialny o poddaniu się egzekucji przez dłużnika). przewidywane efekty ekonomiczne prowadzenia działalności gospodarczej; Wnioskowana działalność gospodarcza nie może dotyczyć: transportu z wyłączeniem transportu krajowego towarów (rzeczy )oraz transportu krajowego osób taksówkami, produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów wymienionych w załączniku nr I do Traktatu WE, eksportu, jeśli pomoc jest bezpośrednio związaną z ilością wywożonych produktów, ustanowieniem i funkcjonowaniem sieci dystrybucyjnej lub wydatkami bieżącymi dotyczącymi działalności eksportowej, uwarunkowania pierwszeństwa użycia towarów produkcji krajowej przed towarami importowanymi; Bezrobotny może ubiegać się o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej jeżeli: nie otrzymał w okresie 5 lat poprzedzających złożenie wniosku pożyczki z Funduszu Pracy lub z innych funduszy publicznych środków na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej nie prowadził działalności gospodarczej w okresie ostatnich 12 miesięcy przed złożeniem wniosku; nie podejmie zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia działalności gospodarczej; nie był karany w okresie 2 lat przed dniem złożenia wniosku za przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu w rozumieniu ustawy z dnia 6 czerwca 1997r. – Kodeks karny; nie złożył wniosku o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej lub wniosku o przystąpieniu do spółdzielni socjalnej, do innego PUP nie odmówił w okresie 12 miesięcy poprzedzających złożenie wniosku bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego w miejscu pracy, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych lub robót publicznych nie otrzymałem dotychczas z Funduszu Pracy bezzwrotnych środków na podjęcie działalności gospodarczej; spełnia warunki, o których mowa w rozporządzeniu Komisji ( WE ) nr 69/2001 z dnia 12 stycznia 2001 r. w sprawie zastosowania art. 87 i 88 Traktatu WE w odniesieniu do pomocy w ramach zasady de minimis (Dz. Urz. WE L 10 z 13.01.2001r., str. 0030-0032) spełnia warunki określone w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 21 listopada 2005r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu dokonywania refundacji ze środków Funduszu Pracy kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego, przyznawania bezrobotnemu środków na podjęcie działalności gospodarczej oraz form zabezpieczenia zwrotu otrzymanych środków (Dz. U. nr 236, poz. 2002 z 2005 r.) lub warunki przystąpienia do istniejącej spółdzielni socjalnej nie posiada wpisu do ewidencji działalności gospodarczej wniosek jest kompletny i prawidłowo sporządzony; wykorzysta przyznane środki zgodnie z przeznaczeniem; Złożenie kompletnego wniosku nie oznacza zgody na zawarcie umowy. O uwzględnieniu lub odmowie uwzględnienia wniosku Powiatowy Urząd Pracy powiadamia bezrobotnego w formie pisemnej w terminie 30 dni od dnia złożenia kompletnego i prawidłowo sporządzonego wniosku i innych niezbędnych do jego rozpatrzenia dokumentów. Oprócz kryteriów formalnych Powiatowy Urząd Pracy przy ocenie wniosku bierze pod uwagę zgodność wykształcenia lub doświadczenia zawodowego osoby bezrobotnej z rodzajem wnioskowanej działalności oraz stopień konkurencji występujący w danej branży i we wnioskowanym miejscu prowadzenia działalności gospodarczej. W przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku zostaje ustalone zabezpieczenie zwrotu przyznanych środków. Po ustanowieniu zabezpieczenia przez osobę bezrobotną zostaje zawarta pisemna umowa o przyznanie jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej pomiędzy bezrobotnym a starostą (Powiatowym Urzędem Pracy) określająca szczegółowe obowiązki bezrobotnego i zasady korzystania z przyznanych środków. Umowa ta zobowiązuje bezrobotnego przede wszystkim do: udokumentowania i rozliczenia przyznanych środków w określonym w umowie terminie i zgodnie z przeznaczeniem na podstawie faktur, rachunków, bądź umów kupna sprzedaży poniesionych w okresie od dnia zawarcia umowy do dnia podjęcia działalności, przyjmując do wiadomości, iż starosta dokona wypłaty bezgotówkowej przyznanych środków w drodze pokrycia płatności wynikających z przedłożonych do rozliczenia faktur, rachunków lub umów kupna-sprzedaży (w kwotach brutto); dokonania wpisu do ewidencji w terminie i na warunkach określonych w umowie jednakże nie wcześniej niż po rozliczeniu wydatkowania przyznanych środków; dokonania zwrotu przyznanych środków w ciągu 30 dni od dnia otrzymania wezwania wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia ich uzyskania, jeżeli: otrzymane środki wykorzystane zostaną niezgodnie z przeznaczeniem; bezrobotny będzie prowadził działalność gospodarczą lub będzie członkiem spółdzielni socjalnej przez okres krótszy niż 12 miesięcy; do okresu prowadzenia działalności gospodarczej zalicza się przerwy w jej prowadzeniu z powodu choroby lub powołania do odbycia zasadniczej lub zastępczej służby wojskowej; bezrobotny podejmie zatrudnienie w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej; złoży niezgodne z prawdą oświadczenie stanowiące załącznik nr 1 do wniosku o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej; naruszy inne warunki umowy. Osoby, które rozpoczęły działalność gospodarczą po 25.08.2005r. będą opłacały składki na ubezpieczenia społeczne przez pierwsze 2 lata prowadzenia działalności gospodarczej w niższej wysokości tj. będą płacić składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy wynoszącej 30% minimalnej płacy (269,73 zł.). Od w/w podstawy naliczone będą także składki na ubezpieczenia chorobowe, wypadkowe oraz Fundusz Pracy. Z nowych rozwiązań nie będą mogły skorzystać osoby które: prowadzą działalność gospodarczą lub prowadziły ja w ciągu ostatnich 5 lat; prowadząc firmę wykonywałyby działalność dla byłego pracodawcy, na rzecz którego w roku założenia firmy lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej Przyznane bezrobotnemu jednorazowe środki z Funduszu Pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej, stanowią pomoc de minimis w rozumieniu przepisów rozporządzenia Komisji (WE) nr 69/2001 z dnia 12 stycznia 2001 r. w sprawie zastosowania art. 87 i 88 Traktatu WE w odniesieniu do poŹmocy w ramach zasady de minimis (Dz. Urz. WE L 10 z 13.01.2001r., str. 0030-0032) i są udzielane zgodnie z przepisami tego rozporządzenia. Powiatowy Urząd Pracy wydaje zaświadczenie o uzyskaniu pomocy w ramach zasady de minimis po zawarciu przez osobę bezrobotną umowy o przyznanie jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej

a ja mam takie pytanie. Czy jeśli nei jest się zarejestrowanym w UP, pracuje się, ale nagle straci się pracę to czy można również otrzymać dotację po uprzednim zarejestrowaniu się w UP? Czy trzeba przez jakis okres czasu mieć status bezrobotnego?

Gość zuzia lalka nieduza
Niewazne jak długo jestes zarejestrowany. Wazne jest zebys przez ostatnie 12 miesięcy przed zarejestrowaniem nie prowadził własnej działalności.

Gość szalli
zuzua lalka nieduza --- a nie znasz moze jakiś przydatnych stron www ktore pomogłyby w wypełnieniu tych wszystkich dokumentow, zrobieniu analiz itp ? w up dali mi tylko wniosek i pilk zalacznikow i kazali wypełnic i sie zglosic. Wiem ze najwieksze szanse maja ci ktorzy zrobią to najbardziej profesjonalnie a ja do takich osób nie naleze (chodzi mi o wykjształecenie). Mam pomysł, jakąs tam praktykę ale z teorią ubraną w słowa - kiepsciutko. Bylabym ci naprwdę wdzieczna za pomoc.

Gość do szalli
najważniejsza w tym wniosku jest analiza SWAT. Wejdź w google i wpisz... Poczytaj i powinnaś sobie poradzić.

Gość waleUP
chciałam dotacje z UP... pojechałam na koniec swiata do UP... i w styczniu sie dowiedzialam ze moze w kwietniu beda pieniadza a moze nie i ze nie zawiadomia kiedy... a ze nie moge od razu złozyc papierów bo dopiero jak pieniadze beda... i wtedy tydzien czasu na to jest.. czyli musze codziennie dzwonic do UP i sie pytac.. a i szanse takie ok 30% sa.... itd itd itd po 14 msc spedzonych w UP i olewaniu z ich strony - nie dostałam ANI jednego telefonu... i kazali sie zgłaszac uwaga co 4 msc :)) stwierdziłam ze olewam taka pomocową polityke państwa i biore sprawe w swoje rece.. wniosek juz złozony... firma sie tworzy :) zycze powodzenia!!

Gość szalli
wale up ---> zdradz co zrobiłaś? gdzie złożyłas wniosek? ja też mam wrazenie że nas olewają w up. Człowiek sie stara, chodzi, pyta i nie dosc ze cie zlewają to jeszcze tak pokretnie tłumaczą ze szkoda słów. No ale jak się od 7 lat nie ma pracy....