Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cholera

skrecanie główki w jedna strone

Polecane posty

moja prawie..2miesieczna córa upodobała sobie skrecac gloweczkę tylko w jedna strone. Nie ma znaczenia czy cos jest tam interesujacego zebym mogla to przestawic.. czy w łozeczku (patrzy sie w sciane) czy na przewijaku - patrzy w okno.. jak zalacze karuzelke z drugiej strony.. wykreci sie na chwilke po jaaakims czasie i .. z powrotem w swoja strone.. Zasypiajac tez tylko na jednym boku.. poodkladam pieluszke zeby sie nie odwracala.. tak sie kreci talk wierci az gloweczka bedzie w te strone co chce.. jak zasnie to ja delikatnie odwracalam w druga strone.. 5 minut.. i za chwile sie przekreca glowka.. Odgniotla juz jej sie gloweczka.. wiem..wiem jeszcze sie wyrowna.. od pocztaku ma upodobania co do boków .. myslalam ze sie zmieni..ale to sie wrecz poglebia.. moze przesadzam?? ale tak jest ze jak komus mowie ze cos skreca mi cora w jedna strone.. rzeczywiscie .. odwracaja ja (tesciowa..szwagierka) a ta artystka jak na przekor musi spac na jednym tylko boku... w piatek idziemy do pediatry.. moze cos poradzi.. pewnie nic wielkiego ?? ktos mial podobnie??

Moja coreczka też preferowała tylko jedną stronę i nic nie dawało moje jej przekladanie bo za chwile bylo to samo.Wyrosła z tego :) Pamiętam ze pediatra mowila zeby jak najczęściej ukladać ją na tym nielubianym boku i zabawiać ale, podobnie jak Twoja, moja córeczka miała to gdzieś. Wiedziala jak jej jest wygodniej i koniec. Z kolei ortopeda powiedział ze ukladanie na boku w ogole u takich maluszków nie jest wskazane, ponieważ wpływa niekorzystnie na bioderka. I jeśli dziecko czuwa to powinno leżeć na brzuszku lub plecach ( oczywiście przy nas a nie pozostawione samo sobie). Porozmawiaj z pediatrą, niech rozwieje Twoje wątpliwości :) Pozdrawiam.

dzieks shenen..;] ortopeda omowiony w poniedzialek..;] z tymze moja corcia lezac na wznak odwraca glowke tylko w jedna strone..nie mowie o lezeniu na boczku.. moze zle sie wyrazilam.. lezac na wznak patrzy sie tylko w jendym kierunku i odwraca glowke do snu tez tylko w jedna strone.. zawsze te sama...

Nie, to moja cora jest juz za duża i pomieszalam pojęcia :) Wybacz. Moja mala też odwracała główkę w jedną stronę, martwiliśmy się tym ale jej przeszło.

Moj Chrzesniaczek też miał swoj ulubiony boczek, po paru miesiącech z tego wyróśł...chyba nie ma się czym zamartwiac ;)

Hej! Mój mały teraz ma 3 msc - jeszcze msc temu żadna siła by go nie zmusiła do patrzenia na prawo( jak leży) a teraz od jakiegos tygodnia głowka \"lata\" mu na wszytskie strony - zwłaszcza na ta nielubianą wczesniej... :-) U mnie tez lezenie na boku, pieluszki i inne cuda nie zadziałały - dałam spokój - i samo przeszło :-)

To jest związane przeważnie z ułożeniem płodowym. Czasami dziecko wyrasta z tego samo, a czasami potrzebna jest konsultacja neurologa i rehabilitacja, czyli ćwiczonka z mamą w domu.

Witam! Moja córeczka też od początku układała główkę na prawą stronę, bo przy przewijaku po prawej stronie leżała paczka waty z bardzo interesującym obrazkiem - pomarańczowa kropa na granatowym tle :) Zanim się zorientowałam i zabrałam to z pola widzenia, Martynie sie to ułożenie utrwaliło. Pani lekarz kazała nam robić ćwiczenia z kartki, robiłyśmy, ale bez przesady. Potem Martynka zaczęła skręcać tułów w rogalik i juz się zdenerwowałam. Pani lekarz stwierdziła zaburzenia osrodkowej koordynacji nerwowej i zaleciła rehabilitacje met. Vojty brrr A jak poszłam do neurologa dziecięcego to okazało się, że ćwiczenia nie sa potrzebne, tylko mam dawać więcej wit. D i czekać. No i przeszło :) Twojemu Maluszkowi na pewno tez przejdzie, ale na wszelki wypadek, jak masz możliwośc to idź do neurologa za jakiś miesiąc - dwa. Pozdrawiam!!!

Gość cwiczenia
z piłką pomagają na mięsnie szyi dziecka - dziecko na brzuszku kładzie sie na piłke, rączki do przodu i turla sie troszkę piłke po czym przesuwa sie dziecko z powrotem do tyłu i znów turlanie itd.tak samo na boki turlac - raz na lewo a raz na prawo.

Gość mafda
czesc ja mam 2 miesiecznego synka i te ztrzyma glowke tylko n aprawo i lekark akazala go ukladac z glowa w lewa strone na sile bo moze mu sie zrobic kurcz miesniowy i pozniej trzeba by to operacyjnie nacinac zeby nie mial glowy w prowy i ja go zmuszam do lezenia na lewo choc tak jak u was nie ma rady ale jakos n asile trezb temu zapobiegac bo szkoda zeby pozniej mu cos dolegalo wiec i ty cholera jakos dzieciatko zmuszaj choc wiem ze to bardzooooooo trudne pozdrawiam

moja córka tez miała swoją ulubioną strone pielęgniarki mówiły abym kładła ja na boku itd. ale Nika za nic nie chciała a i ja jej nie męczyłam skoro nie chce po co mączyć dziecko i tak jak sie spionizuje główka się wyrówna, moja pediatra tez nie kazała zbytnio sie tym martwic .dziecko małe nie ma tyle siły może w brzuszku w jedna ( ta )stronę patzrył? i jeszcze się nie przyzwyczaił ;)

Hej! mój synek tez miał upodobaną jedna strone pani doktor kazała kłaśc zabawki z drugiej strony ale on i tak przekladał ja na druga ulubiona....tak trwało do ok3,5 miesiąca teraz spi raz na lewym raz na prawym boczku i fika w obie strony:)

Mój maluch ma teraz 2.5 miesiąca i głowę kładzie tylko na lewo. Jest to problem, bo już mu się główka z tego powodu odkształciła. Ponadto już teraz ma ograniczony zakres ruchu w tę drugą stronę (nie jest w stanie przekręcić główki o 90 stopni na prawo). Pediatra dał nam skierowanie do osteopaty, który powiedział, żeby dziecko kłaść jak najwięcej na brzuchu i układać tak, żeby głowę trzymał w drugą stronę i lekko przytrzymywać. Wiadomo, że to trudne. Oczywiście, wszystkie bodźce też na prawą stronę (zabawki, obecność rodziców itp). Poza tym mówił, żeby wcale nie układać na brzuchu, bo owszem, to dobrze robi na odkształcenie głowy, ale wcale nie ćwiczy mięśni szyi, a tak naprawdę chodzi o to drugie. Powiedziano nam, że jeśli odkształcenie się nie wyrówna, będzie trzeba/można założyć maluchowi kask na 3 miesiące (robi się to, gdy dziecko ma pół roku). Ja bym nie bagatelizowała tego tematu, bo o ile płaska głowa jest jedynie problemem estetycznym, to zmniejszony zakres ruchu w szyi już jest poważną wadą. Na szczęście można z tym walczyć i osteopata powiedział, że w większośc**przypadków udaje się wyleczyć nieinwazyjnie.

Gość gość
mój synek miał tak samo główka w prawą stronę dosyć długo teraz ma 16 m-cy i wszystko jest wporządku

Gość gość
Moja córka też patrzyła tylko w jedną stronę, co jest normalne bodajże do końca 4 miesiąca (3?). Jeśli trwa to dłużej konieczna jest wizyta u specjalisty i często rehabilitacja. U nas zdiagnozowano ATOS i ćwiczymy. Efekty są, ale ciągle córka preferuje prawą stronę, jeszcze do końca się to nie wyrównało.

Gość Led
mój tak miał, zdiagnozowano jako asymetrię ułożeniową, była w domu pani fizjoterapeutka, pokazała jak pracować, masowałam, układałam, zwacałam uwagę jak zagląda, przestawiłam łóżeczko i główkę ma teraz jakby przyklejoną miał poziomnicę :)