Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomocy...

POMOCY - dziecko za mało pije

Polecane posty

Gość Pomocy...

Moje dziecko (wiek 2 latka) ostatnio mało pije, kiedys wypijalo okolo 1-1,5 l dziennie, obecnie zaledwie 0,5 l w sumie... poza tym jest zdrowe, tylko ma tez mniejszy apetyt. Nie wiem, co robic i z czym to jest zwiazane, czym to grozi.... pomózcie, poradźcie prosze!

Gość niczym nie grozi
dziecko pije tyle ile potrzebuje

Gość a moze to anemia

Gość Pomocy...
Martwię się, bo gdzieś wyczytałam, ze minimum wynosi 1 l. Boję się, czy to nie doprowadzi do zagęszczenia moczu i problemów z tym związanych... Anemii raczej dziecko nie ma.

Gość niczym nie grozi
obserwuj czy siusia i jak często, w pewnym momencie to normalne że dziecko nie sika co kwadrans, jeśli nie jest osłabione i apatyczne to wszystko jest w porządku, ja nigdy nie mierzyłam córce objętościowo ile wypija

Gość Pomocy...
Dziecko zawsze piło więcej, teraz zdecydowanie mniej, stad mój niepokój. Trudno zmierzyc, ile sika, bo robi to jeszcze do pampersa, ale na pewno mniej, bo pampersy nie są takie mokre jak kiedyś. Jakiejs drastycznej zmiany w zachowaniu nie widzę.

Gość niczym nie grozi
to znaczy że wszystko jest w porządku, dzieci w tym wieku zmieniają nawyki, przecież nie może żłopać co chwilka :D, poczekaj na ocieplenie i spróbuj juz wyjąć pieluchę, bo dzidzia już całkiem spora na pieluszki ;) dzieci zaczynają pic mniej i siusiać rzadzej nie martw się, na pewno sie nie odwodni

Sprawdź czy siuśki są ciemne - jeśli są to dziecko za mało pije. Oznaką odwodnienia sa też podkrążone oczka i zeschnięte wargi. Spróbuj podać owoce z dużą zawartością wody. Mój pediatra zalecał w takich przypadkach... podawanie Coca-Coli, na 99% dziecko wypije :) Naturalnie nie jest to zalecane na dłuższy czas, tylko doraźnie. Ale jak wszystko jest OK to nie panikuj :)

Gość Pomocy...
Dzięki za porady, kochane jesteście :)

ja jeszcze dopowiem, że woda znajduje się w wielu produktach i posiłkach np. zupa i może dostaje płynu tyle ile potrzebuje. Norma to jest uśrednienie i nawet jezeli dziecko \"odbiega\" od normy nie musi to oznaczać niczego złego.