Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ALIMENTY ********

ALIMENTY ********

Polecane posty

Gość ALIMENTY ********

Witam wszystkich serdecznie Kochane, potrzebuję pomocy Podaję o alimenty byłego małżonka (byłam u prawnika)..., ale -nie będę sie bez sensu rozpisywać... Powiem od razu o co chodzi, mianowicie-mam syna 11-nastolatka i mam ustalić dla sądu ile mnie kosztuje miesięczne wyżywuienie synka... Nie potrafię tak sama tego obliczyć, pomóżcie I może jeszcze jakieś inne rady Dziękuję z góry, kochane

Gość nie tylko o wyżywienie chodzi
wszystko zależy jakie ma dochody twój były mąż. Jeśli ma wysokie, możesz policzyć jeszcze ubrania, szkołę, korepetycje itd, rozwój kulturalny dziecka - bilety do kina, teatru itp. Ale jeśli ex ma marne dochody, to nie możesz niestety policzyć sobie za dużo, bo on tego nie da, a państwo to wogóle ochłapy tylko daje jakieś :O🖐️

Gość krupiereczka
Do tej pory mialam trzy sprawy w sadzie o alimenty dla mojego synka (ma dwa latka).Z ojcem mojego dziecka nigdy nie wzielam slubu ( i chwala bogu!!)Z mojego doswiadczenia moge ci doradzic abys wyliczyla wszystko -nawet najdrobniejsze wydatki na syna tzn:jedzenie,lekarstwa,ubrania,podreczniki szkolne,zajecia dodatkowe,dojazdy dziecka do szkoly,wszystkie oplaty szkolne(komitet rodzicielski itd).Całą sume podziel przez dwa i wychodzi ci polowa kosztow.Pamietaj ze sedziowie nigdy nie przyznaja takiej sumy jaka napiszesz tylko zawsze mniejsza wiec zawsze pisz o 100 zl wiecej.Moj byly udokumentowal ze zarabia 900 zl a przyznali mi 400zl alimentow.Pamietaj ze w sadzie wszystkie chwyty sa dozwolone a ojcowie zazwyczaj chca placic jak najmniej.Mojemu bylemu na pierwszej rozprawie sedzina powiedziala że jesli go nie stac na placenie takiej sumy to niech sobie poszuka dodatkowej pracy bo ma obowiazek utrzymywac dziecko.Jezeli twój byly mąż ma samochod to wspomnij o tym-paliwo kosztuje i niech jeździ do pracy autobusami jak nie ma na alimenty.Musisz byc sprytna i wszystko przemyśleć dokladnie.Jeżeli bedziesz miala jakieś pytania to podaje ci mój e-mail darunia59@wp.pl. powodzenia!!!

A ja niedawno rozstałam sie z ojcem mojego dziecka. Teraz jestem straszona przez niego i jego mamusię co mi nie zrobią m.in. zabiorą dziecko. Nie potrafimy się dogadac nawet w sprawie jego wizyt.Córka ma 3 latka,a on chce ją zabierać na noc w tyg. i w weekendy. Mówiłam ,że ja zgadzam się na co drugi weekend. Niestety stwierdził że ma takie prawa jak ja i może widywać dziecko kiedy chce. Jestem przerażona i nie wiem co robić. W poniedziałek wybieram się po poradę prawną,ale może mogłybyście mi powiedzieć jak to wygląda z Waszych doświadczeń??

hej, spokojnie, nikt nie kaze Ci wyszczegolniac, ile miesiecznie Twoj synek zjada bulek, a ile jogurtow i kotletow schabowch :) to ma byc oszacowanie, najlepiej zawyzone, zreszta powinnas podac, ile wydajesz ogolnie na utrzymanie syna, nie tylko na jedzenie, a wiec podreczniki itd. tak, jak napisala Krupiereczka. Majeczek - a wlasciwie to dlaczego masz cos przeciwko temu, zeby dziecko widywalo sie z ojcem? czy z nim jest cos nie tak? bo wiesz, on ma racje w tym, ze tak samo jest ojcem, jak Ty matka i zarowno on ma prawo do widywania sie z dzieckiem, jak i dziecko do widywania sie z nim. to, ze Ty sie z nim rozstalas nie musi oznacza, ze dziecko ma calkiem stracic ojca.

Gość qra domowa
nikt nie ma prawa odebrać matce dziecka......chyba ze to jakaś patologia ale tylko w takim wypadku. Nie musisz zgodzić się na to aby on zabierał dziecko na weekend. Dopóki dziecko jest małe, Ty za nie decydujesz.A on i teściowa niech sobie gadają.......znam takie przypadki i zawsze matka była górą.

Gość qra domowa
anyżówka ma rację...

Gość taka jedna duzolata
wliczasz wszystko nawet gumke do scierania doslownie wsztstko chemie szcoteczke do zebow co miesiac nowa szampony doslownie wszystko nawet proszek do prania usiadz na spokojnie i zrob sobie liste wlicztez szkolne wycieczki wyscia do kina teatru dotatkowe zajecia

Gość Odżywka E
Wiecie co dziewczyny? Ja podałam byłego o kwotę 700zł i co? i wielkie g...o za przeproszeniem. Zaczął płakać ze ma dłużników i problemy finansowe i przyznali mi 400zł. przecież to śmieszne. Wielki biznesmen ta sędzina też nie dzisiejsza nie będę sie wypowiadać bo już na samą myśl mnie k.....a bierze. A biedny tatuś sobie nowe auto kupił a ja alimenty ściągam przez komornika paranoja!

Gość JA wiem wiem
Pierdolicie sie z kim popadnie a potem alimenty chcecie. Jak was swędzi to se umyjcie PIZDY!!

Ośmielę się zauważyć, że ojciec to ojciec i też ma prawo się nim opiekować, dbać, pzebywać, nawet mieszkać... Do autorki topiku: dokumentuj wydatki...paragaony, faktury, przelewy....

qra domowa..... matka, jeśli jest dojrzałą matką i myśli o dobru DZIECKA, a nie |SWOIM, powinna się zgadzać nad szeroka opiekę dziecka nad ojcem.... Gdy ogranicza kontakty, dzieci potem zapełniają gabinety psychologów, a sami mają niekiedy zrujnowane drosłe życie emocjonalne.... Dla mnie qro to, co napisałaś, jest głupotą! Ojciec tak samo ma prawo do decydowania o dziecku, jak matka. To nasza polska rzeczywistość jest spaczona:(

Gość JA wiem wiem
ojciec to ojciec tylko jak mamusi tak ciężko z tym dzieckiem to czemu go nie odda ojcu?? odpowiedx jest prosta - bo chce mieć kase od ojca a dziecko i tak wychowa i wyjdzie jeszcze na plus jak dobrze zakombinuje!! Kto trzyma kule u nogi?? A jak tłumaczy że dziecko to nie kula to niech nie żebra oparegroszy tylko powie ojcu żeby spierdalał i tyle!!

Niektóre chyba naprawdę tylko po to rozkładają nogi by mieć alimenty. Moja bratowa do wydatków na dzieci wpisała nawet utrzymanie psa (100 zł na mies.), to chyba \"lekka\" przesada biorąc pod uwagę że to wielkie bydle które mieszka w budzie i raczej nie jeste domowym pupilkiem. W kazdym badz razie dostaje 2700 na mies (2 dzieci) i jeszcze stęka, a matka z niej raczej średnia skoro nawet kanapek do szkoly nie zrobi dzieciakom, tylko same muszą sobie robić (9 i 14lat). Ma swoj samochód (od męza bo w trakcie malzenstwa nie pracowała, teraz oczywiscie tez nie bo po co) a podczas tych mega mrozów w styczniu (-30) nie wpadła na pomysl by zawiesc dzieci do szkoły, wyrodna sucz i tyle, nienawidzę tej baby.

to może jeszcze qrę domową z tych samych powodów, co anyżówka:P

pasadenka, przypadek, ktory opisujesz to rzeczywiscie porazka, ale nie zgadzam sie na generalizowanie i twierdzenie, ze takie przypadki to normalka. to raczej rzadkie wyjatki. :P

Gość JA wiem wiem
JASNE DEBILNE POSTY bo ktoś myśli inaczej niz TY !! Jest demokracja - takie mam zdanie i tak pisze. Nikogo nie obrażam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anyżówka...mnie bawi Twój \"rzadki wyjątek\".... czemu się tak przepychasz?????? Może i komuś brak ogłady, ale może napsać, co myśli...Ty wszkaże też nazwałaś te posty debilizmem...a to też obrażanie.... Nieważne już....

mimo wszystko myślę ze samicom po porodzie (bo byciem matka cięzko to nazwac) powinno ograniczać się alimenty jesli ograniczaja one kontakty z ojcem (i jego najbliższą rodziną czyli babcia dzieci) - przeciez to dowód na to że chodzi tylko o przelew a nie o prawidłowy rozwoj dziecka (zakładając ze ojciec jest normalny tzn nie żaden tam kryminalista czy alkoholik). Ps. mój brat oprocz zasądzonych 2700 kupuję dzieciom ciuchy i funduje extra wydatki typu impreza urodzinowa czy szkolna wycieczka bo \"matka\" oczywiście przymiera głodem i nie ma nawet na rachunek telefoniczny...brak słów po prostu, acha, nowowybudowany dom tez jej zostawił

Pasadenka, ciekawy pomysł, ale nie w tym kraju z kultem Matki-Polki i dyskryminacją ojców:(

Anouk - o autorze tych postow nie pisze nic, a jedynie posty nazywam debilnymi, bo takie sa. sa rowniez bardzo obrazliwe dla samotnych matek. przeczytaj je sobie.

Czytałam....i podobnie uważam....ale nie oznacza, że od razu trzeba kasować.

a wg mnie za lamanie netykiety nalezy sie kasacja, a tekst typu \"jak was swedzi to se umyjcie PIZDY!!\" z pewnoscia zgodne z netykieta nie sa :O

Mnie też mocno irytuje pewna presja kulturowa... Matka wie najlepiej, matka wszystko zrobi...a tak w wielu przypadkach nie jest...matka rekompensuję sobie alimentam i stratę \"dawnego życia\"....To mnie boli. Zaś dziecko i jego dobro jest gdzieś dalej...za jej potrzebami...

przed zasądzeniem alimentów \"matki\" powinny przejsc jakies badania psychologiczne ale najlepiej wykrywacz kłamstw :P

Albo poobserować je z ukrycia:P hihihihi wykrywacz obawiam się, że nie sprawdziłby się...bo są przekonane i wierzą w to, co mówią....

Gość sdbgdsfhfshjsdfhs
pasadenka------> Twój przykład alimentó t nie z Polski jest!!!!!!!!!!!!! 2700 ??? Kup se strzałe pierdolnij se w pałe!! Ale nie ma co bratem sie pochwaliłaś - pewnie jest na kuroniówce ale sie nie przejmuj!! Dobrze że marzenia są za darmo!!