Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Schne Gesichtzge

Wasze refleksje .....

Polecane posty

Piszę teraz pracę na temat filozofii Kanta i frapuje mnie jedno zdanie,które pochodzi z \"Krytyki czystego rozumu\".: \"Musiałem więc zawieść wiedzę,ażeby uzyskać miejsce dla wiary(Ich musste also das Wissen aufheben,um zu Glauben zu Platz zu bekommen).Wydawałoby się,że rozwiązanie jest proste,gdyż chodzi o ograniczenie nauki,wiedzy do minimum.Tylko gnębi mnie idee fix:gdyby rzeczywiście Kant miał na myśli zniesnienie wiedzy,to czy nie byłoby to sprzeczne z jego racjonalizmem,postawą empiryka i najważniejsze ideologią epoki oświecenia..?

Bardzo wymowne-jestem w trakcie wyrabiania opinni na temat jego filozofii.Zdążyłam zauważyć,że jego system jest kontrowersyjny,ale trzeba brać pod uwagę,że powstawała w okresie przecież bardzo burzliwym-rewolucja francuska,a on sam brał udział w tych wszystkich przemianach ...Polubiłam go za jego wyrażne NIE w stosunku do dogmatyzmu i wszelkich form zinstytucjonalalizowania kultu..Jak słusznie stwierdził,prowadzą one do zdemoralizowania..Naprawdę jak na razie respeckt i estyma dla niego..😍

Są to dwie postawy charakterystyczne dla epoki oświecenia. Empiryzm-Jon Locke,Tabula Rasa -ludzki umysł jest jak nie zapisana karta.Jest on nieodłącznym elementem przy zdobywaniu wiedzy -przez doświadczenie..Hmm,racjonalizm-teoria,empiryzm-praktyka..Tak to interpretuję..