Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zrozpaczona23

czy to prawda??

Polecane posty

Gość Zrozpaczona23

od paru dni nie moge zasnąć, a to wszystko przez to co usłyszałam:( a wiec znajoma powiedziała mi że jeżeli kobieta i mężczyzna mają tą samą grupe krwi ( ja i mój chłopak mamy taką samą) to występuje tzw " konflikt krwi" i jest większe prawdopodobieństwo że dziecko bedzie chore... czy to jest prawda?? może wie ktoś cos więcej na ten temat?? prosze niech ktoś coś napisze bo ja sie boje że ona miała racje. Z góry dziekuje

Gość o matko..
co za glupoty, wez jebnij ta kolezanke :o

Gość zajrzyj do ksiazki od biologii
zamiast rozpaczac

Gość kompletne bzdury
konflikt to jest jak matka ma Rh- a ojciec Rh+

oboje z mężem mamy identyczną grupę krwi A1rh+, nasze dzieci zdrowiuteńkie i też tę grupę mają:-) Więc nie słuchaj niemądrej koleżanki. Jest problem, gdy kobieta ma rh- a mężczyzna rh+. Wpisz sobie w google konflikt serologiczny i poczytaj, żebyś miała 100 procentową pewność. Więc sie nie zamartwiaj. Pozdrawiam

Gość elinova
Konflikt występuje jedynie jeśli kobieta ma grupę krwi z Rh - a mężczyzna ma Rh +. Tylko i wyłącznie w takim przypadku może dojść do konfliktu, a dziecko wcale nie musi być chore. Pozdrawiam.

Gość z tego co wiem
U człowieka wyróżniamy cztery główne grupy krwi: A, B, AB, 0, ale ważnym jest również antygen krwinek małpich, który nazwano antygenem (czynnikiem) Rh (Rhesus). Antygen ten występuje u 85% populacji ludzkiej (Rh +), pozostałe 15% ludzi nie posiada tego czynnika i dlatego określamy ich Rh ujemnymi. Niezgodność w zakresie czynnika Rh (kobieta z grupą krwi Rh ujemną a partner posiadający grupę Rh dodatnią) zagraża konfliktem serologicznym, który może wywołać chorobę hemolityczna płodu. Jeżeli płód rozwijający się u matki Rh ujemnej odziedziczy od ojca antygen Rh (czyli grupę krwi RH dodatnią), a tak dzieje się w 60%, to w przypadku przecieku krwi płodu w czasie ciąży lub porodu do krwioobiegu matki w ilości przekraczającej 0,2 ml, dochodzi do uczulenia ciężarnej krwinkami płodowymi. Układ immunologiczny ciężarnej produkuje przeciwciała anty Rh skierowane przeciw krwinkom płodowym.

Gość taka jedna 22
wlasnie czytam wasze wpisy. Moj tata ma krew rh + a moja mama ma rh - . A ja mam ponad 22 lata i narazie ze mna wszystko ok i oby tak dalej. Wiec nie ma co wpadac w panike.

Gość do takiej jednej 22
a moge spytac, ktorym jestes dzieckiem w rodzinie?

Gość z tego co wiem
no wlasnie problem moze sie pojawic choc nie musi,

tak to jest, jak ktoś cos wie ale nie do końca i opowiada głupoty i straszy niezorientowanych. Nie słuchaj bzdur, a jeżeli masz jeszcze wątpliwości to sprawdź w google.

Gość taka jedna 22
jestem drugim dzieckiem

Gość u mnie było podobnie
jak u -takiej jednej 22- moja mama ma rh+, ojciec rh-, a ja i całe moje rodzeństwo odziedziczyliśmy po ojcu rh+, pięcioro dzieci, i nie było żadnych problemów przy żadnym dziecku. Konflikt nie wystąpił.

Do u mnie było podobnie-Bo konflikt może wystapic ( nie musi) jak matka ma Rh- a ojciec Rh + - a nie odwrotnie tak jak piszesz. I sory najpierw piszesz , że ojciec miał Rh- , a później że odziedziczyliście po Nim Rh+. Zdecyduj się. I Ty mając grupę Rh+, też nie bedziesz miala problemu. Ja jestem 3 dzieckiem ( rodzice mieli konflikt) i ze mną w ciązy mama już miała duże problemy. Ale szczesliwie pojawiłam sie na świecie cała i zdrowa :_)Ja na szczescie mam krew po ojcu - tak wiec ja nie bede miala problemów. A autorka- powiedz swojej kolezance, że zanim zacznie kogos straszyc to niech najpierw sie upewni co wygaduje.

Gość do takiej jednej 22
Aha, nic, tylko mnie uczyli, ze konflikt MOZE (ale nie musi) wystapic przy 2. i kazdym kolejnym dziecku

Gość do takiej jednej 22
Aha, nic, tylko mnie uczyli, ze konflikt MOZE (ale nie musi) wystapic przy 2. i kazdym kolejnym dziecku

Gość taka tam...
ludzie po co chodzicie do szkoly? :)

Gość DZIWACTWA PISZA
konflikt serologiczny moze wystrapic ale nie musi!!!!!!!!!!i tylko zalezne od czynnika Rh!!!!!!!gdy kobieta ma Rh+ a facet - ale nie powiedziane jest ze musi wystapic!!!!!!!!!!!!!!moze wystapic przy ktoryms z kolei dziecku i to juz podczas ciazy ale w cale nie musi.trzeba byc pod stala opieka lekarza i serologa

Wyczytałam (po wpisaniu hasła \"konflikt krwi\" w wyszukiwarce), że oprócz konfliktu w obrębie czynników Rh może również wystąpić konflikt w obrębie grup głównych AB0. Nie jestem genetykiem, więc nie wszystko zrozumiałam, ale wynika mi z tego, że konflikt może wystąpic także wtedy, gdy jedno z rodziców ma grupę 0, a drugie A lub B. Ale skoro piszesz, że macie (Ty i Twój chłopak) TAKIE SAME grupy krwi, to taka sytuacja również Was nie dotyczy, a koleżanka wychodzi na...hm, pseudointeligentną. A, tak przy okazji- ja i mój mąż mamy IDENTYCZNE grupy krwi (A1Rh-) i nikt nam nigdy nie gadał podobnych farmazonów...Pozdrawiam, :).