Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Moze juz byl taki temat ale nie wpadlam na niego. Chyba nie uchronię się przed rtg zęba, jest podejrzenie torbieli i nie mozna tego inaczej sprawdzic a ząb po leczeniu boli jak nie wiem. Jestem w 16 tyg. ciazy i strasznie sie boje ze to zaszkodzi dziecku. Czy jest wsrod Was osoba ktora miala rtg w ciaży(i w ktorym tyg) i urodzila zdrowego dzidziusia?

Gość martazet
jak rodziła moja znajoma to opowiadała ze kobieta urodziła dziecko z zajecza warga-wszyscy przysiedli na nia co mogła robic nie tak w ciazy-ona mowi ze sie pilnowała etc-dopiero pozniej sobie przypomniała ze robiła rtg jedynki jak jeszcze nie wiedziała ze jest w ciazy ale czy to miało zwiazek to nie wiem

hmm,sama nie wiem ale ja osobiscie znam przypadek gdzie moja znajoma (nie wiedzac ze jest w ciazy) robila przeswietleni pluc bo akurat zdawala na studia i musiala miec takie badanie...urodzila zdrowego dzieciaczka :) :)

Gość martazet
Zrobiłam rentgen Promienie rentgenowskie mogą mieć bardzo negatywny wpływ na rozwijający się płód (na szczęście większość dzieci rodzi się zdrowych). Dlatego prześwietlenia kobietom powinno się robić tylko w pierwszej fazie cyklu, zaraz po miesiączce (czyli wtedy, kiedy jeszcze nie było owulacji, a więc kobieta na pewno nie jest w ciąży). Jeśli rentgen został zrobiony już w ciąży, koniecznie trzeba powiedzieć o tym ginekologowi i lekarzowi wykonującemu badanie USG. podaje linka http://polki.wp.pl/kat,1676,wid,8146544,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=2

Zajęcza warga moze powstac nawet z silnego stresu w pierwszym trymestrze ciąży. Nie wiazalabym tego raczej z rtg. Moj gin mowi ze moge miec rtg oczywiscie w ochronnym plaszczu z olowiu. Ale jako matka boje sie dlatego pytam juz te kobietki ktore po rtg urodzily zdrowe dzieci.

Gość marzi
Ja zrobilam rtg gdy jeszcze nie wiedzialam, ze jestem w ciazy. To byl 17 dzien ciazy, rtg kregoslupa - odcinka ledzwiowego i do tego babki nawet nie zalozyly mi ochronnego fartucha. To wszystko razem wziete sprawilo, ze pierwszy trymestr byl dla mnie koszmarem, praktycznie caly ten czas przeplakalam. A teraz jestem mama 2-wu miesiecznego chlopczyka, ktory urodzil sie calk8iem zdrowy!!! Oczywiscie nikomu nie polecam robienia badania rtg w ciazy, ale jesli ktoras z Was miala sytuacje podobna do mojej - pisze ta informacje, zeby ja wesprzec. Wszystko bedzie ok!