Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość No nie mogę

O górnikach

Polecane posty

Gość No nie mogę

Jak czytam niektóre wypowiedzi na tym forum trafia mnie szlag. Ludzie kochani, poddajecie się manipulacji działającej jeszcze od czasów komunizmu. Z jednej strony to żałosne, z drugiej budzące me zaciekawienie. Bo niby to coraz wiecej osób wykształcownych, o szerkich horyzontach a mimo wszystko dajecie wodzić się za nos. Z przekonaniem o własnej wartości. Kwestia górników i ich zarobków oraz emerytur jest chyba zadrą w oku wielu Polaków, oczywiście tych, którzy ani w górnictwie nigdy nie pracowali, ani nie mieszkają na Śląsku. 1. Czy ktokolwiek z was pomyślał o stanie zdrowia z jakim górnicy koncza prace? Utrata słuchu - trwała i neistety dość rozległa Pylica Wycieńczony organizm, często z wieloma powypadkowymi obrazeniami 2. Czy ktokolwiek z was przechadzał się kiedys po jakims slaskim cmentarzu, zna statystyki długości zycia gornikow? Srednia wieku nie przekracza lat 60. Jesli nie wczesniejsza emerytura, to zadna dla nich emerytura. Spokojna glowa. Nie naciesza sie nia zbyt dlugo. btw.: Czy ktokolwiek z was wyobraza sobie 65 letniego mezczyzne pracujacego fizycznie pod ziemia? Jesli tak to gratuluje wyobrazni, nic tylko filmy kręcić lub ksiazki pisac. 3. WIerzcie lub nie, ale naprawde nie ma czego zazdroscic. Zreszta - jak komus tak zal niech porzuci swoje stanowisko pracy i rozpocznie prace na koplani, zobaczymy po ilu minutach zmieni swoje zdanie. W Chinach, do pracy w kopalniach zatrudniani sa więzniowie, bo praca ta uznana zostala za zbyt niebezpieczna dla zwyklych obywateli. Naturalnie, zaraz odezwa sie tu setki przeciwnikow i krytykow, ktorzy tyle sie znaja na temacie, co nic, ale swoje trzy grosze wtracic musza. Najzalosniejsze jest w tym wszystkim to, ze kazde slowo wycelowane przeciw, jest poparte niezrozumiala dla mnie zawiscia i nienawiscia. Wspolczuje i ubolewam. To musi byc bardzo przykre - zyc z taka agresja emocjonalna.

a najbardziej przykre jest to że taki górnik zapierdala i jeszcze na nim chcą robić cięcia budżetowe, a taki np. prezes igor chalupec posiedzi troche, popierdzi w stołek, dostanie cięzkie miliony i jeszcze cięższą odprawę

Gość No nie mogę
up up

--> No nie mogę Przypomne tez ze na tym forum slązacy pisali o tym że chcą się odłączyc od polski. Oczywiście uważam że z korzyścia dla reszty poski byłoby takie posunięcie. Nic mi do tego każdy ma prawo widzieć świat wg. siebie. { Z przekonaniem o własnej wartości.} A dla czego Twoim zdaniem mam czuć sie gorzej ?NIe rozumiem. { Ludzie kochani, poddajecie się manipulacji działającej jeszcze od czasów komunizmu. } Za komuny to co było dostępne dla górników ja mogłem sobie tylko pomarzyć. Ja mam wrażenie że to autor prubuje mna manipulować. { Kwestia górników i ich zarobków oraz emerytur jest chyba zadrą w oku wielu Polaków, oczywiście tych, którzy ani w górnictwie nigdy nie pracowali, ani nie mieszkają na Śląsku.} Nie mieszkałem i pracowałem jeszcze w wielu krajach i miejscach. Zawsze moge wybrac takie że mój zywot będzie wyglądał albo marnie albo na odwrót. Kwestia punktu odniesienia. { 1. Czy ktokolwiek z was pomyślał o stanie zdrowia z jakim górnicy koncza prace? Utrata słuchu - trwała i neistety dość rozległ } Cios poniżej pasa. Ja niklogo do tej pracy nie zmuszam. Tak jak mnie nikt nie zmusza do życia w polsce. Czemu to ja mam płacić za to ? Itd. Itp. Dyskusja bez sensu. Takich zawodów jak górnik mozna by było doszukać sie wiele. :o

Gość a kto im kazał do kopalni
mieszkam na sląsku dziadek był dyrektorem kopalni ojciec pracował jako inżynier w górnictwie.... denerwuje mnie ta nagonka, lekarze decydując się na studia liczyli się z dyzurami - dzięki temu pracuja na 1,5 etatu i co???? i nic - zapierdalają i już.