Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Syrena

Zęby po aparaciku??

Polecane posty

Palnuję założyć sobie aparacik na stałe, ale ciągle nie zdecydowałam się lekarza - szukam kogoś profesjonalnego, kto naprawdę nie zwali mi leczenia:(Boję się, żeby ząbki nie wróciły na swoje miejsce, już nie wspominam o tym, żeby się nie ruszały:(Z tego, co czytałam większość osób noszących aparacik wydaje się być zadowolona, ale zdarzają się osoby, które żałują, bo nie warto było:( Boję się, że takie koszty i ból mogą pójść na marne...A jeśli zęby będą się ruszały, to już tego w ogóle nie widze:( Czy może mi ktoś polecić jakiegoś PROFESJONALNEGO i sprawdzonego (a jakby za dużo kasy nie zdarł i był miły, to już w ogóle;) )ortodontę z Bytomia, Zabrza, ewentualnie Katowic?? Dzięki z góry:) Pozdrawiam

Syrenko ja nosze aparacik...narazie tylko na górne ząbki:-) I jestem baaardzo zadowolona! Z początku bardzo sie bałam, zwlekałam z decyzją, bałam sie ze będzie bolało po zalozeniu. Mnie nie bolało, moze tylko troszkę odczuwałam pewien dyskomfort. Ale to minęło w przeciągu 4 dni. Teraz czuje sie super!!! I nie zaluję decyzji. Bo zęby ma się na całe zycie! Jesli planujesz zalozyc- nie wahaj sie, naprawdę nie ma sie czego bac. Będzie dobrze, zęby wcale sie nie ruszają tylko odczuwasz lekki ucisk na nich po kazdym podkręcaniu. Za 1 łuk zaplaciłam 1500zł, kazda co miesieczna wizyta 50zł

Gość cóż
moim zdaniem osoby, które nie są zadowolone to osoby, które nie przestrzegały zasad leczenia jeżeli po zdjęciu aparatu stosujesz się do zaleceń ortodonty (nosisz płytkę retencyjną przez odpowiedni okres czasu) to z ząbkami nie ma prawa się nic stać leczenie aparatem stałym i w ogóle leczenie u ortodonty wymaga cierpliwości i systematyczności, ale wiem po sobie, że warto

Ja myślę, że większość jest zadowolona z efektów, tylko ostatnio rozmawiałam z kumplem, który miał leczony górny i dolny zgryz - z góry jest zadowolony, ale na dole ząbki mu sie ruszaja, a leczył się bodajże u profesora...I profesor ów chyba nie wziął pod uwagę ósemek, które potem wywołały uścisk chyba i zęby mu się troche powykrzywiały i się ruszają:(I czytałam na forum Gazety, że niektórzy żałują i boję się tego,że zęby mogą się potem trochę ruszać. Mam nadzieję, że rozumiecie moje obawy...Jak narazie, to i tak obstaje przy tym ryzyku, bo nie chcę mojego zgryzu tak zostawić, ale nie wiem jakiego wybrać orto:(Dzięki za odzew dziewczyny:)

Gość kafelka
Moja znajoma bardzo przestrzegała wszelkich zasad higieny w czasie noszenia aparatu, a i tak po zdjęciu miała jakieś takie nieładne zęby (chodzi mi o kolor, były wyraźnie ciemniejsze). Wiecie może dlaczego? Podkreślam - bardzo dbała o zęby.

Wiesz, wydaje mi się, że ten kolor to jeszcze pół biedy, bo można ząbki jeszcze wybielić;), a jak się ruszają, to nie wiem czy jest dla nich ratunek...I jak tu normalnie potem jeść...??Ja, coprawda, liczę, że będzie dobrze, choć nie ukrywam, że w ostatnich dniach o tym myślę i odczuwam obawy...Obym nie żałowała...

Gość kafelka
Ja też chciałabym nosić, ale niestety moje zęby często psują się od wewnątrz :O Mam słabe zęby :( Poza tym musiałabym nosić 2 lata :O a tyle moje żeby raczej nie wytrzymają bez leczenia :O

No ja nie wiem jak tam moje zęby to wytrzymają i ile będę musiała nosić, ale wiem, że jeśli nic nie zrobię ze swoim zgryzem, to wydaje mi się, że będę miała jakiś taki dyskomfort, że nie próbowałam dążyć do ideału:) Gorzej, jeśli potem zaplaczę i będę żałowała - tego nie jestem w stanie przewidzieć. Dlatego chciałabym trafić do jakiegoś dobrego ortodonty, a jak narazie, to trochę pytam, ale nie wiem co to będzie...

Gość kafelka
Myślę, że najlepiej byłoby iść do kilku i tak sobie wstępnie podyskutować ;) A tak naprawdę to nie da się przewidzieć, jak zareagują Twoje zęby. Ale czasami warto ryzykować :) Dużą masz wadę zgryzu?

Jeśli chodzi o te dyskusyne wizyty, to jesli mam płacić za każdą, to ja podziękuję;)A jeśli chodzi o moją wadę zgryzu, to musiałabym porównać z jakimiś innymi, żeby ocenić obiektywnie - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:) Ortodonta sam musialby to ocenić, bo spotyka się z różnymi przypadkami:)Ale ja powiedziałabym, ze jest taka średnia, jeszcze nie jest najgorzej - zęby na siebie raczej nie nachodzą, jedna jedynka wystaje trochę bardziej od drugiej i dwójka po jednej stronie jest jakoś z tyłu. W każdym bądź razie do fotek raczej zeby chowam (w przeciwieństwie do fotek z dzieciństwa, na których chyba byłam pozbawiona świadomości, bądź kompleksów i świeciłam dwoma siekaczami:D )

Gość kafelka
Hehe :D Fotki z dzieciństwa są najlepsze :D Niczym nieskrępowana dziecięca radość istnienia :D No fakt, takie wizyty dużo kosztują... ale na pewno dużo by dały :) Z tego co piszesz wynika, że chyba się już w sumie zdecydowałaś :) Kusi Cię aparacik i to bardzo :D Tak więc do dzieła :D

Oj kusi mnie kusi...Już w liceum kusił, tylko że dopiero teraz wesprę go swoimi finansami - dostaję stypendium naukowe, a to w połączeniu z pomocę rodziców to już coś, choć wydatki i tak się szykują...Ale co dwie kieszenie, to nie jedna:D Nie wiem co tam rodzice będą mówić w trakcie leczenia...I jeśli ten mój pomysł nie zakończy się sukcesem, to pewnie nie będzie ciekawie, ale ja sobie nie wyobrażam za bardzo, żeby te ząbki zostawić same sobie:D Oby tylko rączka, która się nimi zajmie była profesjonalna!!

Mam już dosyć szukania:( Cały dzień myślę o tym aparaciku i naprawdę nie wiem co zrobić. Kogo wybrać, żeby było najlepiej - nie jestem jasnowidzem, a, jak każdy, chciałabym najlepsze efekty. Dzwoniłam, pytałam...I jeszcze dziś sobie pomyślałam, że faceci są lepszymi orot niż kobiety...Nie żeby to była reguła, ale wydają mi się bardziej profesjonalni...Jak dalej będę tak myślała i myślała, to się nigdy nie zdecyduję:(