Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żonka 25

ciąża a zęby!!!!

Polecane posty

Gość żonka 25

mam pytanie czy podczas ciąży można chodzić do dentysty??? plis o odpowiedź!!!!!

można..ale w pierwszym trymestrze mój dentysta nie chciał nic robić (bo ja bez znieczulenia nie otwieram ust;) ), potem w drugim nie załapałam się, a w trzecim z kolei znów nie chciał...i przez całą ciążę miałam tylko usunięty kamień:O

Nawet trzeba. Nie wolno tylko robić przeswietlenia. Ja w 3 m-cu zrobiłam siedem zębów w tym jeden kanałowo. Leczenie kanałowe dla kobiet w ciązy jest za darmo.

Gość żonka 25
bo właśnie ząbki mnie bolą i obawiam się dentysty!!!!to znieczulenia w czasie ciąży nie dają tak?????

Dodam jeszcze że robiłam bez znieczulenia i nie było tak strasznie:)

Możesz spokojnie chodzić do dentysty i znieczulać zeby. ja miałam zakłaana koronke i akuta zaszłam w ciążę. Leczyłam zeby w I i II trymestrze ciązy. Miałam znieczulane zęby i to mocno. Pytałam 3 ginekologów i dentystę - nie ma to złego wpływu na dzidzię. Jedynie powiedz dentyscie o ciąży, żeby dał optymalnie małe znieczulenie.

Podobno mozna ze znieczuleniem, ale to od drugiego trymestru.

To znieczulenie jest tak małe ze nie moze mieć wpływu na dzidzusia:)

Gość elinova
Nawet zalecana jest wizyta u dentysty w czasie ciąży. Niektórym konietą to tak się psują zęby podczas tych 9 m-cy, że czasami to już pozostaje tylko usunięcie. sama korzystałam z dwa razy z pomocy tego specjalisty, ale to było w I trymestrze. Także nie zwlekaj tylko pędź do stomatologa :-D Pozdrawiam

Kanałowe i naprawdę nie było tak tragicznie:) Pierwszy raz robiłam kanałowo. Nawet nie zaproponowała znieczulenia.

Gość żonka 25
a słyszałam takie coś że dziecko może zjeść mamie zęby tzn. że po urodzeniu mogą zacząc wypadać.czy to prawda???

Gość ZWARIOWALAS CHYBA
Oczywiście.... że......... to prawda... :D

\"Zjeść\"...hmmm... Powiem tak. Dziecko tez wapń musi mieć, a skąd jak nie z Ciebie. Dziąsła są rozpulchnione, więc szyjka zęba jest odsłonięta. Wszystko to oznacza tylko tyle ze zęby trzeba szczególnie kontrolować w ciąży, bo są bardzie narażone na psucie się. Jeżeli nic z tym nie zrobisz to faktycznie można powiedzieć ze faktycznie zęby Ci się posypią i to bardzo szybko.

Gość żonka 25
grzywa, pszczoła5,elinova ,Brzusio77 jesteście super zawsze można na was liczyć!!!! wielki buziak dla was!!!!!!! dziekuję!!!!!!!

Gość 2007
jestem w 7 tygodniu ciąży- czy mogę iść do dentysty i robić zęba ze znieczuleniem

Gość hania_30
to ciekawe. moj dentysta mowil,ze w pierwszym trymestrze on nie podejmuje sie w ogole leczenia zebow ciezarnych, chyba,ze jest cos naprawde pilnego. mowil tez ,ze w ciazy powinno sie unikac leczenia kanalowego zeba i znieczulenia, i ze on te zabiegi wykonuje tylko w ostatecznych sytuacjach. mnie plombowal zeba w 7 m-cu, bo plomba calkiem spadla. generalnie przed ciaza powinno sie wyleczyc zeby,zeby uniknac powazniejszych wypadkow. ale nie wszytskiemu niestety mozemy zapobiec.w ciazy trzeba pojsc na kontrole zebow,bo jest ubytek wapnia,zeby robia sie slabsze.

W czwartym miesiacu mialam leczone trzy zabki, w tym dwa kanalowo. Bez znieczulenia ... Bolalo ( kto mial kanalowe, to wie), ale jak trzeba bylo to poszlam :)

Gość dziecina
witam mam problem typu zabki wlasnie zaczely mnie bolec aktualnie mieszkam w angli imam bilecik do polski na poniedzialek jak myslicie czy bede mogla skorzystac z polskiego darmowego dentysty

dziecina to zalezy od tego czy jestes jeszcze w pol meldowana jak tak to zarejestruj sie w b.pracy i do dziela ja tak robie dlatego jak jade do pol to jestem ubezpieczona

Gość reniabxl
Jestem w ósmym tygodniu ciąży i już zaleczyłam dwa zęby!!! Ale w jednym mam infekcje i dentysta przepisał mi antybiotyk!!! Mozna brać antybiotyk w ciąży??? Wydaje mi się to bardzo dziwne!!!

Gość paulina2
mozna brac zntybiotyki w ciazy ja obecnie biore tylko ze na drogi moczowe

Gość znalazlam to
Stosowanie antybiotyków w okresie ciąży W przypadku ostrych stanów zapalnych w jamie ustnej lekarz może zastosować antybiotyki. Antybiotyki to jedne z najszerzej przebadanych leków w grupie kobiet ciężarnych. Grupą bezpieczną i szeroko stosowaną są penicyliny oraz cefalosporyny. Penicyliny mogą być bezpiecznie stosowane nawet w I trymestrze ciąży, nie wykazano bowiem wpływu teratogennego tej grupy leków na płód. Zaleca się je jako leki z wyboru w przypadkach infekcji jamy ustnej, w tym przyzębia. Również cefalosporyny zaliczono do kategorii B wg FDA, bezpieczne jest ich stosowanie także w okresie karmienia piersią. U pacjentek uczulonych na penicyliny lub cefalosporyny zaleca się stosowanie w terapii zakażeń jamy ustnej makrolidy, a szczególnie erytromycynę. Przechodzi ona w niewielkim stopniu przez łożysko, może być stosowana nawet w I trymestrze ciąży. Nie zaleca się jej natomiast w okresie karmienia piersią ze względu na dużą kumulację w mleku. U kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią nie wolno stosować tetracyklin, antybiotyków aminoglikozydowych, chloramfenikolu i antybiotyków polipeptydowych. W okresie ciąży nie należy również stosować sulfonamidów, trimetoprimu ani chinologów. Metronidazol, ze względu na stwierdzone w badaniach na szczurach działanie mutagenne, jest unikany przez większość lekarzy stomatologów. W podsumowaniu należy podkreślić, iż leczenie dentystyczne w okresie ciąży jest bezpieczne i konieczne.

Gość ula1981_81
Ja też leczę zęba kanałowo w prywatnej przychodni, nie na kasę chorych , czy w tym przypadku należy się jakaś zniżka ? jestem w 3 mies. ciąży!

Gość ula 1981_81
A tak mówiąc o znieczuleniu to ja proszę o znieczulenie , oczywiście uprzedzam że jestem w ciąży, i pani doktor mi go podaje . Uprzedza mnie przy tym że dziecku to nie szkodzi tylko po wizycie muszę trochę sobie poleżeć gdyż macica może się obkurczać. niemożna być na podtrzymaniu!

Gość namanowcach
w jakim sensie na podtrzymaniu? Jak sie bierze duphaston to nie mozna leczyc zeba w pierwszym trymestrze ze znieczuleniem??

Gość aaannnaaa87
hej ja byłam właśnie dzisiaj u stomatologa i pytałam czy mogę leczyć zęby ze znieczuleniem....pani doktor powiedziała, że można i żeby zrobić to najlepiej do 6miesiąca....a więc umówiłam się już na 2kolejne wizyty i myślę, że dam rade :) a ogólnie nie na widzę dentysty!!! i zawsze siedzę cała spięta i tylko modle się kiedy będzie koniec :) pozdro ciężarne :)

Gość 159636
ja od kilku lat mam aparat na zebach i cala cize tak przechodzilam z regularnymi wizytami u stomatologa i ortodonty i nic mi sie nie stalo a i dzidzia zdrowa :) aparat góra i dol i pod koniec ciazy mialamm nawet zdejmowany juz ten na dole. Tak wiec nie ma ci sie bac i trzeba pilnowac i dbac o zeby nawet w czasie ciazy! wazne zeby miec dobrego stomatologa!

Gość niedługo poród
ja miałam leczenie kanałowe 2 zębów (w 6 miesiącu ciąży), ze znieczuleniem - tyle że dentystka dała mi słabszą wersję, żeby nie wywołać skurczy kanałówka jest w ciąży za darmo, podobnie chyba po porodzie - o ile mnie pamięć nie myli to przez 2 tygodnie, czy przez cały okres połogu

Gość aniesiaja
Mam odsłoniętą szyjkę zębową, czyli ząb do leczenia, ale bez znieczulenia nie dam się go dotknąć. Jestem w 14 tygodniu ciąży zaczyna się drugi trymestr więc chyba mogę już wziąść zastrzyk?