Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paweł 22 lata

Prawo pracy

Polecane posty

Gość Paweł 22 lata

Witam! Ostatnio pisalem egzamin z prawa gospodarczego i prawa pracy i mam w zwiazku z tym pytanie bo jakos trudno mi jednoznacznie okreslic odpowiedz na kilka pytan. Moje pierwsze pytanie brzmii: Okres wypowiedzenia umowy na zastepstwo moze konczyc sie w niedziele: a)TAK b)NIE Prosze o pomoc!

Gość uwazmy w pracy że
Nie!

Gość Paweł 22 lata
z czy mozecie to potwierdzic jakims artykulem Kodeksu Pracy? Jutro moge sie bronic ze swoich odpowiedzi, ale problem w tym, ze mam tylko czesc odpowiedzi potwierdzonych przez odpowiednie artykuly. Kurcze nie chce miec z tego poprawki bo reszte pozdawalem na wysokie stopnie i chcialbym miec stypendium...

Gość Paweł 22 lata
Wiec jesli pozwolicie mam jeszcze kilka pytan. Osoba fizyczna nie bedaca przedsiebiorca moze zatrudniac pracownikow: a) nie, bo nie prowadzi zakladu pracy, b) tak c) tak, jesli zawiadomi Inspektora pracy Umowa o prace moze byc zawarta w drodze: a) skierowania przez Urzad Pracy b) przetargu c) przyjecia oferty

Gość uwazmy w pracy że
po dłuzszym zastanowieniu przyszło nam na myśl, że umowa na zastepstwo jest zawsze na czas określony więc o jakie wypowiedzenie chodzi?

Gość Paweł 22 lata
widzicie ja zacytowalem pytanie z egzaminu i nic poza tym nie jest dopowiedziane... tak wlasnie sa ukladane testy na Akademii Ekonomicznej, ze ktos kto sie nie uczy zdaje na 4 a ten kto sie uczy dostaje banie...

Gość uwazmy w pracy że
ale czy tylko jedna odpowiedz jest prawidłowa?

Gość Paweł 22 lata
jest to test wielokrotnego wyboru...

Gość Paweł 22 lata
Art. 25. § 1. Umowę o pracę zawiera się na czas nie określony, na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy. Jeżeli zachodzi konieczność zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy, pracodawca może w tym celu zatrudnić innego pracownika na podstawie umowy o pracę na czas określony, obejmujący czas tej nieobecności. Art. 331. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas określony w okolicznościach, o których mowa w art. 25 § 1 zdanie drugie, wynosi 3 dni robocze. A skoro pisze dni robocze to niedziela nie moze byc dniem roboczym, czy dobrze rozumuje?

Gość uwazmy w pracy że
art30.2 okres wypowiedzenia umowy o prace obejmujacy tydzień lub miesiąc albo ich wielokrotnośc kończy się odpowiednio w sobote lub ostatni dzień miesiąca!

Gość Paweł 22 lata
wiec niedziela odpada? bo juz sam nie wiem, powiem tak, ze na tescie zaznaczylem ze nie moze sie konczyc w niedziele... a co myslicie o pozostalych pytaniach? mam ich jeszcze kilka ale moze najpierw te:-)

Gość uwazmy w pracy że
czyli czarna magia i dalej nic nie wiadomo :)

Gość Paweł 22 lata
eh... mowie Wam tak te testy sa ukladane ze w zaleznosci jaki artykul przytoczysz to moga byc rozne odpowiedzi...

Gość uwazmy w pracy że
pytanie 2 tak, pyt 3. a i c

Gość kasiol
mnie uczono ze pracodawcą nie moze być osoba fizyczna

Gość Paweł 22 lata
i tak wlasnie zaznaczylem na tescie no zobaczymy jak to jutro bedzie a moge jeszcze Was troche pomeczyc?

Gość Paweł 22 lata
Kasiol wlasnie ze moze byc osoba fizyczna Art. 3. Pracodawcą jest jednostka organizacyjna, choćby nie posiadała osobowości prawnej, a także osoba fizyczna, jeżeli zatrudniają one pracowników.

Gość uwazmy w pracy że
to żle Ciebie uczuno! osoba fizyczna nie ma tu nic do rzeczy. Chyba ze rozróżnisz dalej osobe fizyczną prowadzacą działalnosć i osobę fizyczną nie prowadzącą działalności!

Prawidłowa odpowiedź jest taka. Okres wypowiedzenia umowy na zastępstwo wynosi 3 dni robocze - zgodnie z art. 33(1) kp. Niedziela oczywiście nie jest dniem roboczym, ale każde takie stwierdzenie musi być oparte na przepisie prawnym. W kodeksie pracy nie ma ogólnych przepisów o terminach, więc na podstawie art. 300 kp stosujemy odpowiednio w sprawach nieuregulowanych przepisy kodeksu cywilnego, a konkretnie art. 115 kc - jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy, termin upływa dnia następnego. A niedziela, zgodnie z ust. o dniach wolnych od pracy, jest dniem wolnym od pracy.

Teoretycznie niedziela nie jest dniem roboczym. Ale jesli dana osoba normalnie pracuje w niedziele (a tak sie przeciez zdaza), to chyba bedzie to w jej przypadku dzien roboczy. Nie wiem jak odpowiedziec na to pytanie :O Osoba fizyczna nie bedaca przedsiebiorca moze zatrudniac pracownikow: a) nie, bo nie prowadzi zakladu pracy, b) tak c) tak, jesli zawiadomi Inspektora pracy Z art3 kp wynika, ze pracodawca jest m.in osoba fizyczna zatrudniajaca pracownikow. Nie ma wymogu prowadzenia przez nia dzialalnosci gosp. Czyli odpowiedz b

Gość kasiol
no popatrz to czego oni mnie uczą w tej szkole. a jaki to Kodeks

Gość Paweł 22 lata
1. Powszechnej ochrony stosunku pracy nie stosuje sie : a) gdy brak zakladowej organizacji zwiazkowej, b) w razie ogloszenia upadlosci lub otwarcia likwidacji pracodawcy, c) jesli tak stanowi uklad zbiorowy pracy 2. Z zachowaniem okresu wypowiedzenia nigdy nie mozna rozwiazac umowy: a) na czas okreslony zawarty na krocej niz 6 miesiecy, b) na czas wykonania okreslonej pracy, c) zadna z odpowiedzi nie jest prawidlowa

Gość kasiol
jak to dobrze na forum posiedziec czasami :) tak czy owak pozdrawiam wszystkich a Pawłowi zycze powodzenia

Gość Paweł 22 lata
kurcze jestem wdzieczny Wam ze mi pomagacie;-) widze ze jutro nie bedzie zle bo tak naporawde brakuja mi 2 pkt do zaliczenia egzaminu... prosze Was o odp na moje dalsze pytania:-)

2. Z zachowaniem okresu wypowiedzenia nigdy nie mozna rozwiazac umowy: a) na czas okreslony zawarty na krocej niz 6 miesiecy, b) na czas wykonania okreslonej pracy, c) zadna z odpowiedzi nie jest prawidlowa Dziwnie sformulowane pytanie. Um na czas okreslony ponizej 6mcy i na czas wyk okreslonej pracy nie mozna rozwiazac za wypowiedzeniem, wiec chyba a i b

Gość Pawełłłł
wiedziałam, że jesteś młodziutki

Gość Paweł 22 lata
3. Sadem Rejonowym jest Sad: a) Okregowy b) Grodzki c) Rejonowy 4. Swiadectwa uzytkowe: a) nie maja wartosci nominalnej b) nie uczestnicza w dywidendzie 5. Rozporzadzenie europejskie sprzeczne z polskim prawem pracy: a) wymaga ratyfikacji b) wymaga implementacji c) moze byc podstawa orzeczenia poslkiego sadu pracy

Gość uwazmy w pracy że
1. Powszechnej ochrony stosunku pracy nie stosuje sie : b) w razie ogloszenia upadlosci lub otwarcia likwidacji pracodawcy, 3. Sadem Rejonowym jest Sad: b) Grodzki 4. Swiadectwa uzytkowe: a) nie maja wartosci nominalnej

3. Sadem Rejonowym jest Sad: a) Okregowy b) Grodzki c) Rejonowy okregowy nie. grodzki jest wydzialem rejonowego, wiec tak. rejonowy oczywiscie tak.

no to zostało pytanie o rozporządzenie - odp. c, bo rozporządzenie jako akt prawa wspólnotowego obowiązuje Państwa Członkowskie bezpośrednio i nie może być implementowane, ani ratyfikowane ;)