Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedługo bezrobotna

*****ZASIŁEK DLA BEZROBOTNYCH

Polecane posty

Gość niedługo bezrobotna

Grozi mi zwolnienie z pracy.Planuję więc jechac w ciemno i szukać pracy za granicą.I teraz mam pytanie...: 1) czy jezeli mi sie nie uda i wrócę spowrotem za ok 1,5 miesiąca /2 misiące spowrotem do Polski to czy będę miała możliwośc wówczas zapisania się na bezrobocie i otrzymywania zasiłku??Czy mi to przepadnie??

Gość niedługo bezrobotna

Gość niedługo bezrobotna

Gość anonimowy Rysiek
głupia jak pies!!! zgłoś ze jedziesz szukac pracy i bedzie ci przysługiwał za granica trzy miesięczny zasiłek na znalezienie pracy , tu jak wrócisz juz nie bedzie przysługiwał a w najlepszym wypadku zostanie pomniejszony o czas opóxnienia z jakim sie zgłosiśz do UP

Gość niedługo bezrobotna
co to za jakies wyzywanie???chyba mam prawo sie dopytywac no nie???w koncu od tego jest forum!!

Gość anonimowy Rysiek
toz odpowiadam ci!!! jak pójdziesz za pół roku do up to dostaniesz zasiłek tylko prze zpół roku jak pójdziesz po roku to już wogóle nie dostaniesz , najlepiej wystap o zasiłek na znalezienie pracy za granica 3 m-c ci przysługuje za granica

Gość niedługo bezrobotna
poza tym nie opowiadaj mi takich glupot oki?

Gość anonimowy Rysiek
To chój ci w dupe głupia suko!!!!!! jak nie wierzysz to pierdol się!!! Idz się spytaj do Up to ci to samo powiedza

Gość 4555
do anonimogego ryska- wiesz widocznie jestes skonczonym kutasem ,po co tu piszesz jesli potem bezpoctawnie obrazasz ją? pierdol sie sam , i nie pisz tu zapryszczały ryju

Gość wkurzona.
Pierdol się szmato!!!! Bo jak kurwa pisze dobrze to jebnieta mówi ze głupoty pisze to jak kurwa nie chce wierzyc to niech zapierdala do Up to jej to samo powiedza kurwa w dupe jebana mać!!!

Gość 4555
o qrwa ,zajebsita jestes ! jescze wiecej przeklęnstw to ci sutki staną ! idz zapal jointa i pojezdzij na desce pipo!

Gość 4555
wkurzona ma sutki jak krowa

Gość kokolinkoa
no to jak to w koncu z tym jest????

Gość kokolinkoa
mam tez chcice wyjechać i też zastanaqiwam się czy w razie niepowodzenia moge wrócić i liczyć na ten zasiłek.

Gość kokolinkoa
no ludzie!!!!

Gość Polkaa
wyjeżdząjac za granice (zgłaszajac to w UP oczywiście) w celu szukania pracy , przysługuje ci zasiłek na szukanie pracy wypłacany za granica na okres 3 m-c.jezeli nie znajdziesz pracyy to wracasz i zgłaszasz sie do UP i otrzymujesz zasiłek w Polsce(ale nie wierze w to abys nie znalazła).A jeżeli nie zgłosisz do Up że wyjeżdzasz i nie stawisz sie w ciagu miesiąca od utraty pracy do Up to za każdy miesiąc zwłoki ucieka ci zasiłek .Czyli jezeli pojedziesz za granice szukać pracy i wrócisz po 4 misiacach i zgłosisz się do Up to dostaniesz zasiłek pomniejszony o okres zwłoki czyli tylko na 6 miesiecy zamiast na rok.Jezlei nie bedzie ciebie rok to wogóle nie dostaniesz zasiłku.

Gość kokolinkoa
Polkaaa ale gdzie ja wtedy bede pobierac ten zasilek skoro bede za granicą??? Dziwi mnie to bo wczoraj dzwoniłam do UP i baba nic mi o tym nie wspomniała i dlatego nie dowierzałam i postanowiłam sie tutaj dopytać.A ty byłas w takies sytuacji???

Gość kokolinkoa
a w ogóle to w jakiej wysokości jest ten zasiłek na czas poszukiwania pracy za granicą?ta sama stawka co w Polsce?

Gość kokolinkoa
no nie moge uwierzyc ze dzwoniąc specjalnie do urzedu pracy w tej sprawie nie dostałam dokładnych informacji na ten temat:(((

Gość Polkaa
Nie wspomni ci o tym bo co jej z tego??/ nie znasz naszych urzedników??/ idz do Up i sama się zapytaj, ja nie wymysliłam sobie tego czytałam w fachowej gazecie o tym.Pieniądze napewno bedziesz otrzymywac na konto.A ile dokładnie to nie wiem ale napewno nie tyle co w Polsce tylko porównywalny z tamtym zasiłkiem.

Gość kokolinkoa
Dziekuje Ci za radę.To jest naprawdę chamstwo,żeby urzędnik o tym mi nie wspomniał!!W poniedziałek zrobie babce wykład na temat nienależytego informowania człowieka w potrzebie:)

Gość Polkaa
POSZUKIWANIE PRACY W INNYM PAŃSTWIE CZŁONKOWSKIM Będąc obywatelem jednego z krajów członkowskich, można wjechać do innego kraju za okazaniem dowodu osobistego lub paszportu, przebywać tam 3 lub 6 miesięcy (w zależności od kraju) w celu poszukiwania pracy. Okres poszukiwania zatrudnienia może ulec przedłużeniu; uzależnione jest to od wnioskodawcy, który może udowodnić, że aktywnie poszukuje pracy i ma szansę, aby ją znaleźć (listy, spotkania...). Szukanie pracy na terytorium innego państwa członkowskiego leży w sferze swobodnej woli zainteresowanego, który nie musi mieć uprzedniej zgody na wyjazd do innego kraju, poza przypadkiem wyjazdu przed upływem 4 tygodni, podczas których zainteresowany powinien pozostawać w dyspozycji organu służby zatrudnienia kraju właściwego. Zainteresowany nie musi również przedstawiać, że jest pracownikiem migrującym. W okresie poszukiwania pracy za granicą osoba poszukująca wraz z rodziną zachowuje wszelkie świadczenia socjalne nabyte w kraju pochodzenia. Mają oni prawo do nagłej opieki medycznej (formularz E-119 - potwierdzający przynależność do systemu ubezpieczeń społecznych; formularz E-119 wydawany jest przez wydział ubezpieczeń społecznych przed wyjazdem). Po znalezieniu pracy należy ubiegać się o kartę pobytową, którą zwykle wydaje się na 5 lat, jeśli umowa o pracę jest na czas nieokreślony i podlega ona, w zależności od kraju, przedłużeniu. Karta pobytowa jest przyznawana automatycznie przez organy kraju, w którym pragnie zamieszkać osoba, pod warunkiem, że udokumentuje środki konieczne do życia, nie ubiega się o pomoc społeczną w kraju przyjmującym i nie stanowi zagrożenia dla porządku publicznego. Pracownik może również podjąć pracę bez oczekiwania na kartę pobytową. W tym celu nie trzeba ubiegać się o żadne zezwolenie. W momencie rozpoczęcia pracy zainteresowany i jego rodzina objęte zostają systemem ubezpieczeń społecznych w kraju zatrudnienia. Prawo wjazdu na terytorium innego państwa członkowskiego oraz prawo pobytu pracowników i członków rodzin pracowników zostało uregulowane dyrektywą 68/360 z roku 1986 o zniesieniu barier wjazdowych i pobytowych dla pracowników krajów członkowskich i członków ich rodzin wewnątrz Wspólnoty. Analizując problematykę poszukiwania pracy w innym kraju członkowskim, warto zwrócić uwagę na barierę językową oraz na kwestię uznawalności dyplomów i wykształcenia zawodowego. W celu prowadzenia skutecznego poszukiwania pracy należy dobrze opanować język kraju przyjmującego i przed wyjazdem dowiedzieć się o sytuacji na rynku pracy. Wobec braku możliwości ujednolicenia unijnych systemów kształcenia, przyjęto zasadę wzajemnego zaufania, polegającą na uznawaniu wszystkich tytułów nadawanych w państwach członkowskich. Jedynie tylko w nielicznych przypadkach wykonywanie danego zawodu może być zobligowane zdaniem dodatkowych egzaminów zawodowych. Zasiłki dla bezrobotnych poszukujących pracy zostają utrzymane pod następującymi warunkami: - przed wyjazdem bezrobotny musi się zapisać do agencji pracy ostatniego kraju, w którym pracował i prowadził poszukiwanie pracy przez co najmniej 4 tygodnie, - w opuszczanym kraju uprzedził urząd, który jest odpowiedzialny za zasiłki, a następnie poprosił o formularz E 303, - w kraju, w którym bezrobotny będzie poszukiwał pracy należy zapisać się w ciągu 7 dni do agencji pracy oraz przedłożyć formularz E 303. W nowym kraju zasiłek dla bezrobotnych wypłacany jest maksymalnie przez 3 miesiące (chyba, że w kraju pochodzenia wygasło do niego prawo). W celu zachowania zasiłku dla bezrobotnych w innym państwie członkowskim wydawane jest zaświadczenie, w którym zawarte są następujące dane: - posiadanie przez bezrobotnego prawa do świadczeń pieniężnych, - termin, w czasie którego bezrobotny musi się zarejestrować jako poszukujący pracy, - datę, od której bezrobotny przestał pozostawać w dyspozycji służb zatrudnienia państwa właściwego, - kwotę świadczenia, jaką trzeba wypłacić bezrobotnemu w państwie, w którym poszukuje pracy (kwota ta podlega przeliczeniu na walutę państwa przyjmującego). Bezrobotny, który zamierza poszukiwać pracy w innym państwie członkowskim, winien wystąpić o wydanie owego zaświadczenia przed planowanym wyjazdem. Natomiast jeżeli tego nie uczynił z różnych powodów, o wydanie zaświadczenia występuje instytucja państwa przyjmującego, która informuje również bezrobotnego o ciążących na nim obowiązkach. Instytucja państwa przyjmującego informuje instytucję państwa właściwego o dacie rejestracji bezrobotnego oraz o rozpoczęciu wypłacania świadczeń finansowych dla bezrobotnych.

Gość kokolinkoa
dzieki za link zabieram się za czytanko:)

Gość kokolinkoa
jakies to takie pogmatwane...musze sie dowiedziec jak to wygląda w praktyce i czy nie ma problemów z otrzymaniem tego zasiłku..

Gość Polkaa
No pogamtwane jak całe nasz przepisy tak sa napisane aby zwykły człowiek nie wiedział o co chodzi, najlepiej dowiedzieć się na miejscu.

Gość Polkaa
na miejscu czyli w UP w Polsce

Gość kokolinkoa
Polkaa ja już przypuszczam jak to czytam ,że nie będzie to wcale takie łatwe...tym bardziej że ja chce jechać tylko na pół roku a tu wspominają o jakiś umowach na czas nieokreślony oj strasznie skomplikowane jak to czytam:)))