Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz_nie_wytrzymam

jak w koncu pozbyc sie nieprzyjemnego zapachu z ust ??!!

Polecane posty

Gość juz_nie_wytrzymam

czesc, od dłuugiego czasu mam problem z nieswiezym oddechem :( Zeby mam zdrowe, myje je kilka razy dziennie, jezyk tez myje :P Z migdałkami problemów nie mam... Ostatnio musiałam zazywac antybiotyk Doxycyclinum i problem zniknął, ale tylko na czas zazywania tego specyfiku, który zreszta był przepisany na co innego... jezeli to nie z jamy ustnej to skad ? moze mam problemy z zoładkiem ?! ja juz nie wytrzymam, chce miec swiezy, zdrowy oddech :( 😭

Gość moze byc z zoladkiem problme
moja siostra miala wrzody zołądka i miala nieprzyjemny zapach z ust.. wiec idz do gastrologa i zbadaj żołądek :)

Gość jdhfjkdf
Najczęściej nieprawidłowy zapach wiąże się z obecnością jakiegoś gazu w powietrzu wydychanym, którego normalnie tam nie ma. Skąd ten gaz? Po pierwsze drobnoustroje - bakterie, wirusy, grzyby czy pasożyty, po drugie - nieprawidłowy skład metaboliczny śliny czy soków żołądkowych, a zatem nieprawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Zacznijmy od układu pokarmowego i drobnoustrojów: Stan uzębienia - przede wszystkim próchnica i inne choroby dziąseł i zębów. Najczęściej są wynikiem zakażenia oraz niewłaściwej higieny jamy ustnej. Pomaga - stomatolog i leczenie chorych zębów + właściwa higiena. Błony śluzowe i dziąsła - często mamy w jamie ustnej tzw. pleśniawki czy owrzodzenia innego pochodzenia. Są przykrą dolegliwością zależną od wielu czynników, między innymi zakażeń. Zapalenie jamy ustnej może być bardzo przykrą dolegliwością u małych dzieci - wtedy krwawią dziąsła, jest wysoka gorączka a sprawcą jest wirus z grupy opryszczki. Leczenie - miejscowe - płukanie, ogólne - leki przeciwbólowe, przeciwzapalne. Choroby żołądka i jelit - najczęściej teraz stwierdza się zakażenie słynną bakterią Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Jej obecność zwiększa również ryzyko raka żołądka. W zaawansowanych stanach zapach z ust jest oczywiście jednym z wielu objawów choroby. Z przyczyn nieinfekcyjnych w przewodzie pokarmowych przykry zapach pojawia się, gdy zachodzą nieprawidłowe procesy metaboliczne i trawienne. Metaboliczne - to na przykład cukrzyca - nieprawidłowy poziom cukru powoduje powstanie tzw. kwasicy, a gazy o specyficznym zapachu acetonu pojawiają się w powietrzu wydychanym, a także mocznica - zaburzenie polegające na zatrzymaniu w organizmie produktów przemiany białkowej (takich jak mocznik). Podobny zapach z ust towarzyszy głodówce, odwodnieniu lub wysokiej gorączce. Inne przyczyny to np. choroby wątroby lub trzustki związane z nieprawidłowym wydzielanie soków trawiennych. Wtedy pokarm ulega nieprawidłowym procesom gnicia i powstają cuchnące gazy. Jeszcze inne przyczyny to nieprawidłowy skład flory bakteryjnej jelit - np. grzybica przewodu pokarmowego lub zakażenie beztlenowcami powoduje okrutne gazy zarówno w wydychanym powietrzu jak i tzw. cuchnące wiatry i wzdęcia brzucha.

Gość jdhfjkdf
A oto kilka dobrych rad amerykańskich ekspertów od tego problemu: Myj zęby regularnie, najlepiej po każdym posiłku Po posiłkach używaj nici dentystycznej lub wykałaczek Używaj irygatorów jamy ustnej i płukanek Czyść również język. Spożywaj spore ilości napojów (najlepiej wody mineralnej lub innych napojów ale niebarwionych) i nie dopuszczaj do wysychania jamy ustnej Żuj gumę bezcukrową, szczególnie jeśli cierpisz z powodu suchości w jamie ustnej Sprawdzaj swój oddech z pomocą rodziny lub zaufanych przyjaciół Delikatnie i taktownie zwróć uwagę każdemu, kto cierpi na tę przypadłość Alkohol i papierosy tylko pogłębiają ten problem (wysuszają usta) Odświeżające cukierki i dezodoranty do ust nie są złe ale leczą skutki nie przyczynę! Żuj świeże zioła: pietruszkę, koperek, bazylie, miętę

Gość juz_nie_wytrzymam
chyba sie bede musiała wybrać do tego gastrologa :(

Gość lululek
tak byloby najlepiej:-) ale nie przejmuj sie na zapas, to na pewno nic strasznego:-)

Gość juz_nie_wytrzymam
mam nadzieje :)

Gość a może masz problem z zatokami
jeśli spływa Ci wydzielina w tylnej częsci gardła np ????

Gość Malinia
Hej ja stosuje CYNK ORGANICZNY i mi pomaga niestety po używaniu tydzień trzeba sobie ciagle dawać dawkę przypominajaca ale juz ładnie pachna moje usta. Sa tez inne tego typu preparaty tez z cynkiem. Na tyle mi pomógł ze rano bez mycia zębów mam nadal swierzosc w ustach.

Gość technicl
Skoro po antybiotyku oddech twoj był lepszy, to wskazuje na bakterie jako główny powód zapachu. Możesz zastosować kilka metod jednocześnie. Płucz usta wodą utlenioną. Należy ją wymieszać pół na pół z przegotowaną lekko ciepłą wodą. Usta płucz po umyciu zębów. Możesz także tym roztworem czyścić język. Rób tak kilka rzazy dziennie. Jezeli jesz słodycze i cukier musisz zrezygnować. Dostarczaj organizmowi tylko węglowodany pochodzące z pożywienia. Cukier to puste kalorie i zdrowemu człowiekowi do niczego nie są potrzebne. Używaj nici dentystycznej. Czasami resztki jedzenia gromadzą się między zębami i gniją uwalniając okropny zapach. Zwróć uwagę na swoją dietę. Z czasem zauważysz, ze są produkty po których twój oddech staje się gorszy, należa do nich np. mleko, ziemniaki ale również produkty wysoko przetworzone, konserwowane. Na poprawienie oddechu zjedz jeden jogurt. Sama musisz zaobserwować, czy po zjedzeniu jogurtu jest lepiej. Jeżeli tak jedz go często. Jest to korzystne działanie bakterii jogurtowych na nasz przewód pokarmowy i florę bakteryjną w jelitach ale takrze jamie ustnej. Bakterie zawarte w jogurcie wytwarzają kwas mlekowy, który obniża PH w jamie ustnej (do lekko kwaśnego) co zmniejsza aktywność bakterii, wytwarzają one mniej lotnych związków , ktore wyczuwamy w nieświeżym oddechu.

Gość już_nie_wytrzymam
no ciągle muszę "chrachać" bo często mi coś zalega w gardle, ale to chyba zwykły katar tam spływa :P zatoki to raczej nie są :) technicl dzieki bardzo za porady :):) muszę wypróbować ;)

Gość cynk organiczny
Jest taka gazeta "Świat nauki" gdzie amerykański naukowiec opisywał ten problem.Okazało się że 90% ludzi cierpiacych na nieswieży oddech jest nosicielami bakterii w jamie ustnej ktore produkują substancje zawierające zw.siarki,stąd ten nieprzyjemny zapach.A więc nie zęby,żołądek itp w większości przypadków.Rada jest taka aby za pomocą cynku wiązać tę siarkę,są takie tabletki w aptece np.Cynk organiczny-tabletki do ssania.Skuteczna rzecz-na prawdę

Gość już_nie_wytrzymam
tylko takie opakowanie starczy na niecałe 2 miesiące, a kosztuje 25 zł :(

Gość cynk organiczny
no to nie wiem,poszukaj w internecie coś na temat halitozy(tak chyba nazywa sie ta przypadłość)może są sposoby inne leczenia choć wątpie Ale co z tą ceną,za duża?Chyba warto wydać 25 zl na dwa miesiące i mieć spokój,bo nie rozumiem twojego niezadowolenia.Przecież pastę,mydło itp też się ciągle kupuje żeby nie śmiedzieć

Gość już_nie_wytrzymam
no w sumie masz racje :) problem z tym, ze ja na siebie jeszcze nie zarabiam :(

Gość cynk organiczny
no to chyba nalezy ten specyfik potraktować jak inne środki higieniczne (np podpaski itp),rodzice czy kto tam Cię utrzymuje jeśli kupują tamte specyfiki to powinni zrozumieć .Takie mam wrażenie a jeśli się mylę to nic innego nie potrafię napisać

Gość technicl
Cynk organiczny tylko maskuje nieświeży oddech, podobnie jak guma do zucia lub tik taki. Ta wydzielina, ktorą przełykasz też może być powodem nieświeżego oddechu. Jest bowiem siedliskiem bakterii i grzybów. Może to być wydzielina z zatok, lub zwykły nieżyt nosa. O ile wiem wydzielina występuje również w przypadku ropnego zapalenia mogdalków i gronkowca złocistego. Dobrze byłoby zrobić wymaz z jamy ustnej i nosa na obecność bakterii i grzybów. Możesz także zbadać tą wydzielinę pod kątem bakterii i grzybów.

Gość cynk organiczny
właśnie że nie maskuje tylko usuwa bo znikają związki siarki,ludzie czytajcie dokładnie

Gość technicl
Acha, leczenie nieświeżego oddechu jest długotrwałe, najczęściej trwa latami więc nie można od razu mieś szybkich efektów.

Gość juz_nie_wytrzymam
szczerze mowiac to zdaje mi sie, ze jest to bardziej spowodawne bakteriami, które grasuja w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym, bede musiała jak pisales płukac usta woda utleniona, ograniczyc spozywanie cukrów, jeść co najmniej 1 jogurt dziennie, pic duuzo wody mineralnej :)

Gość technicl
usuwa związki siarki, ale nie lkiwiduje przyczyny, czyli bakterii baztlenowych.

Gość cynk organiczny
dlatego podałam,że należy sobie poczytać o halitozie(jeśli to jest to)ale nie pamietam aby był jakis skuteczny sposób podany na pozbycie sie tych bakterii,moze ty coś wiesz

Gość technicl
do już nie wytrzymam Tak, masz rację, ale zapewniam cię, ze to tylko początek drogi przez którą będziesz musiała przejść. :)

Gość juz_nie_wytrzymam
to te leczenie tak długo trwa ??? :( najlepiej zażywać antybiotyk :P zjesz kapsułkę i problem z głowy :P;)

Gość technicl
Trwają prace nad zastąpieniem bakterii powodujących nieświeży oddech na inne, bezwonne ale jak do tej pory nikomu jeszcze się to nie udało. Poza tym nie tylko bakterie beztlenowe i związki siarki powodują nieświieży oddech jak ktoś już o tym pisał na tym topiku.

Gość technicl
do już nie wytrzymam Nie, antybiotyk odpada bo dajesz pole do popisu grzybom (candida albicans), których toksyny podobno także powodują nieświeży oddech. :(

Gość ja tez tak mam
Mam ten sam problem ale u mnie to sprawka migdałków :-(

Gość heheheh
to se wytnij hehe

Gość znam ten ból.............
nienawidze tego smrodu i siebie..chce umrzeć

Gość anula35
witam wszystkich! wlasnie slyszalam o tym cynku organicznym,ze pomaga na nieswiezy oddech...ale slyszalam tez ze zazywajac go regularnie wlosy mniej sie przetluszczaja..jezeli ktos ma o tym jakies pojecie to prosze o odpowiedz..:)