Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pyrcia

ROZMIAR ODZIEŻY DLA NOWORODKA

Polecane posty

Gość Pyrcia

-------------------------------------------------------------------------------- Drogie mamy proszę pomóżcie. Czytam i czytam, że wielu producentów ma różne rozmiary, choć w opisie widnieje taki sam, czyli 58 czy 62. Moje dziecko jest duże. Zamierzam od razu kupić tylko 62, ale jakiej firmy? Czy Mothercare, albo H&M mają ten sam rozmiar? Skąd mam wiedzieć, że jedna firma ma za małe albo i za duże? Na jakim producencie polegacie? -- Marzena

wszystkie angielskie są ok. a jakie duże masz dziecko? Bo mój mały miał 57 cm, ale z powodzeniem nosił rozmiar 56 przez 3 tygodnie. Bo te większe były niewygodne, śpiochy wisiały itp. A z H&M jest różnie, dresik na rozmiar 50 nosił do 4-go m-ca!

Ja postawiłam na H&M, rozmiar 56. Ubranka są bardzo dobrej jakości a przy tym sa madrze zaprojektowane, tak, że ubieranie w nie malucha nie jest dla niego torturą. Mam tez sporo rzeczy z firmy Lafel. To prawda, ze rozmiar rozmiarowi nierówny. Z niektórych rzeczy Lafela rozmiar 56 mały juz wyrósł, natomiast te z H&M nadal zakłada.Nie radzę kupowac wszystkiego na 62, no chyba, ze Twoje dziecko jest bardzo duże i w chwili narodzin będzie miało ponad 56 cm. Trudno jest \"zapakować\" (przepraszam, ale to słowo najbardziej mi sie z tą czynnością kojarzy) małego bobasa w zbyt duzych ubrankach do nosidełka. Ja na poczatku nie wiedziałam gdzie kończy się material a zaczyna dziecko. Podwiniete rękawki nie stanowia aż tak dużego problemu, ale wysuwające sie stale nóżki ze zbyt długich śpioszków juz tak.

Gość Pyrcia
Żle się wyraziłam o tym moim dziecku. Moje dziecko jest duże, ale jeszcze w moim brzuszku- ma się urodzić pod koniec kwietnia ;) Ale w sobotę wybieram się na pierwsze zakupy, stąd mam tyle wątpliwości: co kupić ile kupić i za ile kupić ;)

przepraszam, zapomniałam napisac, ze mały miał 52 cm w chwili urodzin i nadal zakłada ubranka 56 z H&M. Nie polecam rzeczy z kapturami. Wygladaja slicznie, są praktyczne na wizytę do babci ale w domu nie zdaja egzaminu. I kupuj takie, które rozpinaja sie na obu nogawkach, kaftaniki i body rozpinajace się z przodu. Mój mały nie znosi rzeczy zakładanych przez głowę. Pod tym względem podobaja mi sie rozwiązania H&M

Gość Pyrcia
Envy, Rafinka dzięki za cenną uwagę. Jak co, to ja poproszę o więcej takich ;) A po ile sztuk mam kupić na początek?

Ale sie rozpisałam :) To dlatego, że ja nie chodziłam przed porodem na zakupy i wszystko kupowała babcia i teraz z perspektywy czasu wiem, że trzeba takie zakupy przemyśleć. Gdybym wiedziała to, co wiem teraz, babcia mogłaby zaoszczędzic sporo pieniążków :) Moj bobas ma dużo za dużo koszulek, kaftaników i body. Kilkanascie (!!!) z nich w ogóle nie wykorzystałam. Nie ma co szaleć z zakupami, pokaz męzowi co Ci sie podoba, w razie potrzeby wyskoczy do sklepu i kupi co potrzeba. Najlepiej u mnie sprawdzają sie body i róznego rodzaju pajacyki z rękawami lub bez.

Gość Pyrcia
No ja zrobiłam sobie małą ściągę ;) PO DOMU rozmiar 56/62 1. lbody z długim i krótkim rękawkiem, na zatrzaski z boku; są lepsze od koszulek, bo nie ściągają się pod pajacykami i nie odsłaniają plecków; przy zakupie zwróć uwagę, czy mają dostatecznie duży otwór na główkę; 2/2 szt. 2. pajacyki - x cieplejsze i x bawełniane, najlepiej odpinanych na pupie; 3/2 szt. 3. skarpetki bawełniane; sprawdź, by nie miały obciskających gumek; 2 szt. 4. czapeczki bawełniane, by założyć bobasowi po kąpieli; możesz wybrać bez wiązania, którego dzieci nie lubią; 1 szt. 5. pieluszki: tetrowe flanelowe do wytarcia buzi, podłożenia pod ciałko itp., najmniejsza paczka jednorazowych typu new-born (lepiej wypróbować na mniejszej ilości, czy nie uczulają dzidziusia); 10 szt. 4pacz 6. bawełniana pościel; 3 szt. prześcieradła bawełniane (wygodne są prześcieradła frotte na gumkę, które się nie ściągają); ceratka; 3 szt. bawełniane kocyki (jeden 70x110 cm do przykrycia w domu czy podłożenia przy przewijaniu, drugi 110x140 cm cieplejszy do wózka). 2 szt. DO KARMIENIA 1. butelki (plastikowa do domu, a kiedy wychodzisz weź szklaną, która trzyma ciepło) 2 szt. 2. smoczki (mamy polecają smoki z gumy, które są bardziej giętkie i lepiej dostosowują się do kształtu języka niż kauczukowe); 2 szt. 3. smoczek do uspokajania (jeśli się na niego zdecydujesz); 1 szt 4. sterylizator do butelek, smoczków, gruszki; 1 szt 5. szczotka do mycia butelek. 1 szt 6. śliniaczek z ceratką 2szt.

Gość Pyrcia
i dalej: NA DWÓR 1. wózek - zwróć uwagę, by miał: folię przeciwdeszczową, parasolkę, siateczkę chroniącą przed owadami, duże koła oraz torbę podręczną dla ciebie; RACER ST 2359 zł 1szt. 2. fotelik samochodowy (dla zmotoryzowanych rodziców); 1szt. 3. kołderka i poduszka do wózka z materiałów, które można prać w pralce; 1szt. 4. rożek; 1szt. 5. ciepłe bluzy lub sweterki rozpinane z przodu; 1szt. 6. polarek (koniecznie ze ściąganym kapturem, który nie odsłoni uszu, gdy bobas się wierci); 1szt. 7. cienka czapeczka bawełniana z daszkiem (dla maluchów z letnich miesięcy). 1szt. 8. śpiworek 1szt. 9. Krem ochronny APTECZKA 1szt. 10. Sudocream 11. Bepanthen – krem do pupy I na spękane sutki 12. krochmal 13. gencjana, 14. sól fizjologiczna do przemywania oczu I noska w razie kataru; 15. sterimar – woda morska do czyszczenia noska 10 szt 16. termometr – najlepiej elektroniczny, bo jest węższy (łatwiej mieści się w pupce) I szybszy od tradycyjnego; rtęciowy- jednominutowy 1szt. 17. kroplomierz. 1szt. 18. ręczniki papierowe 4 rolki 19. spirytus 70% 1szt. 20. chusteczki nasączone

Gość Pyrcia
i do tej ściągi dopisałam sobie teraz Wasze uwagi - bez kapturków - rozpinane po obu stronach nogawek - body, kaftaniki rozpinane z przodu O czymś zapomniałam?

Gość livia1979
Pyrcia a po co ci butelki zakladasz od razu ze niebedziesz dziecka karmic piersia??i smoczek po co ci?? najlpeij jak sie tylko uda nie dawac dziecku smoczka , moje dziecko wogole go nieuzywalo a po butelke sieglam dopiero jak mialo rok i je przestalam karmic piersia z ubrankami rzeczywiscie nie ma co przesadzac bo dzieko szybko rosnie , ja moje dziecko szybko przestalam ubierac w pajacyki chyba ze po domu w h&m sa sliczne jeansy czy sweterki dla dzieci, tylko w h&m jak pisza dziewczyny rozmiary sa duzo wieksze niz w innych sklepach , bo np w zarze sa duzo zanizone aha a z tymi malymi pieluszkami to nie szalej tez bo ja jak pamietam to zuzylam jedna paczke najmniejszych pampersow i dziecko uroslo tak szybko ze druga ktora dostalam byla juz do wyzucenia

To zależy, kiedy urodzisz. Mój mały urodził się pod koniec czerwca i używał głównie kolorowe body, bo było gorąco. A dresiki leżały. Ja najbardziej lubię body wkładane przez głowę i pajacyki zapinane z przodu na zatrzaski. To zależy od dziecka, mój lubi się ubierać, ale są dzieci, co strasznie wrzeszczą, i wtedy prościej i szybciej jest wciągnąć body przez głowę i mieć pajacyk na zamek niż trzęsącymi się rękami walczyć z zatrzaskami. zależy czy chcesz prać w ręku czy w pralce. Jak w pralce to musisz mieć więcej rzeczy. Myślę, że 8 zestawów, to jest niezbędne minimum. Ja unikam wszelkich kołnieżyków itp., bo wkurzają małego. A wszystko chcesz mieć nowe ? Bo do 3 m-cy tak szybko rośnie, że jak chcesz mieć wygodę i prac w pralce to będziesz potrzebowała strasznie dużo rzeczy, bo jak się dziecku ulewa, to trzeba przebierać kilka razy dziennie.

Gość Pyrcia
Butelkę - bo mimo, iż zamierzam karmić piersią to również zamierzam studiować, więc Mała będzie pod opieką kogoś innego i stąd to karmienie butelką. A termin mam na koniec kwietnia, więc z pogodą może być róznie. Niestety, na dokupowanie w międzyczasie też nie będę mogła sobie pozwolić, stąd to zabezpieczenie już teraz .

Przypomniało mi sie jeszcze, ze świetne rzeczy ma również C&A. Dobrze, że rodzisz pod koniec kwietnia i nie musisz kupowac kombinezonu, miałabys teraz z tym problem, oniewaz sklepy wprowadzaja juz kolekcje wiosenną. Co do rożka - ja kupiłam, w zasadzie babcia kupiła i okazało sie, że to zupełnie niepotrzebny zakup. Dzieci szybko z rożków wyrastają, u mnie o wiele lepiej spisuja sie kocyki lub polarowe pledy. Mozna nimi przykryć bobasa, mozna owinąć jak w rożek. Co do czapeczek po kąpieli - ja ich nie stosowałam. Raz, że maluchy nie znoszą czapek, dwa, że zaraz po kąpieli karmię małego i wtedy przykrywam go kocykiem otulajac tez główkę. Nie kupowałam też spiworka. Koleżanka kupiła, żeby nie ubierac malucha w spioszki tylko kłaść do łóżeczka w body i skarpetkach - mimo spiworka maluch marzł. Ale może taka jego natura więc nie sugeruj sie tym. Super sliniaczki ma H&M - na rzepy Smoczka nie polecam, miałam straszne problemy z karmieniem z tego powodu. Mały gryzł sutki, poniewaz przyzwyczaił sie do smoka. Przeszłam zapalenie piersi i odciagałam pokarm laktatorem. Poza tym maluchy szybko sie przyzwyczajaja do smoczków i jeżeli nie chcesz siedzieć cały czas przy dziecku i wkładac mu do buzi wypadającego uspokajacza - przemyśl tą decyzję

Gość Pyrcia
dzięki raz jeszcze :)

Uważam, że lepiej będzie wybrać rozmiar 62. Z rozmiaru 56 dziecko bardzo szybko wyrośnie. Niektórych rzeczy nawet nie założymy. Jeżeli szukasz miejsca, gdzie można kupić tanie ubranka, to proponuję portal CoZaCena - www.cozacena.pl . Polecam.

Gość gość
W jakim tylko się da temacie, reklamujesz tą stronę. Ogarnij się już i przestań klamac.