Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vivi23

Soczewki - co sądzicie?

Polecane posty

Gość vivi23

hej! ostatnio mysle o zmianie okularow na soczewki. myslalam o kolorowych lub podkreslajacych kolor oczu jednak slyszala duzo opini ze bezbarwne sa zdrowsze i lepsze, a kolorowe nalezy stosowac tylko okazjonalnie. czy to jest prawda? jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Gość ciekawskaaaa
czytałam ostatnio, ze juz teraz korekcyjne kolorowe są tej samej jakości co bezbarwne, ale to jest tak samo jak z braniem tabletek anty i ile lekarzy tyle opini ;) zapytaj okuliste, bo i tak musisz do niego sie wybrać, nie każdy moze nosić kontakty :( ja bym chciała,ale nie bardzo mnie stać :(

Gość vivi23
No właśnie ja nie bardzo orientuję się w cenach soczewek, sama musze sobie uzbierać na pierwsze opakowanie.Mam nadzieję że nie będzie przeciwskazań do soczewek. Marzą mi się kolorowe oczy, no ale zobaczymy, może na początek trzeba się przyzwyczaić do zwykłych bezbarwnych.

Gość agatkaaax
ja uzywam soczewki kontaktowe. z tego co wiem , to kolorowe chyba mniej tlenu przepuszczaja niz te bezbarwne. chociaz sa moze teraz jakies nowej generacji. kolorowych jeszcze nie uzywalam, ale na pewno wiosna sie skusze na niebieskie. co do ceny tych bezbarwnych - ja uzywam soflens 66 firmy bausch @ lomb. kupujac cale opakowanie (6 soczewek) kosztuje 120 zl czyli jedna wychodzi po 20. kupujac pojedynczo to placi sie 5 zl wiecej na soczewke. ja uzywam na prawe oko wiekszych dioptri na lewe mniejszych, wiec musze kupowac dwa opakowania od razu. ale naprawde jest super komfort przy noszeniu szkiel kontaktowych. goraco polecam.

Gość różyczka22
Nosze kolorki Freshlooka na co dzień i oczy nie męczą się , ale robię sobie przerwy np miesiąc nosze Freshlooki a potem kupuje zwykłe bezbarwne soczewki. Z tych , które przetestowałam to polecam O2optix , są wygodniutkie i można je bez żadnych obaw nosić dłużej bo mają większą przepuszczalność tlenu, koszt nie jest wielki bo ok. 140 zl za 6 sztuk

witam wszystkich :) a powiedzcie czy jedna sztuka soczewek to jest na jeden miesiac ??? bo tez sie zastanawiam nad takimi szkielkami...

ale czy soczewki kolorowe są w ogóle w stanie zmienic kolor oczu???i to naprawde w widoczny spoób???

Naughty, nie zawsze jest tak ze jedna soczewka na jeden miesiac, bo sa rozne soczewki - jednodniowe, miesieczne, kwartalne itd. newyork -\" kolorowe\" soczewki naprawde sa kolorowe - niebieskie, zielone, brazowe etc. Nakladasz je na oko i nie widac twojego koloru teczowki, tylko soczewke. Opinie co do soczewek kolorowych sa podzielone - niektorzy twierdza, ze mozna e nosic caly czas, inni, ze tylko okazjonalnie. Jesli chodzi o te zwykle to znaczenie ma nie tylko przepuszczalnosc tlenu, ale takze wrazliwosc i nawilzenie oczu - ja moge nosic soczewki w zasadzie 24 godz na dobe (zdarza mi sie tak czasami po imprezie albo w czasie wyjazdow), ale moja kolezanka z takimi soczewkami jak ja nie wytrzymuje 12 godz. Z kolei ona moze uzywac kazdego plynu, a ja tylko Renu, bo inne mnie szczypia.

Gość ja nosze takie zwykle
Ale mysle ze barwne nie przeszkadzaja. Jak masz mozliwosc to zmien okuilarki na soczewki, polecam!

no tak ja wiem ze sa rozne rodzaje soczewek, nieprecyzyjnie sformulowalam pytanie, czy te soczewki o ktorych pisaly poprzedniczki, za ktore zaplacily te 120 zl za 6 sztuk sa miesieczne... czy jakies inne

Gość i co z tymi cenami
bo sama sie zastanawiam nad zakupem

Gość różyczka22
Te soczewki o któreych ja wspominałam(o2optix) są miesięczne i moge je śmiało polecić, zresztą sama jak będziesz u okulisty zapytaj o nie i pewnie powie to samo co ja :) A co do kolorowych soczewek to w samych Freshlookach jest masa rodzajów np takie co mocno zmieniają kolor tęczówki ( trójwarstwowe) , nadają się do jasnych i ciemnych oczu, ale są i takie które tylko podkreślają twoj naturalny kolor , w każdym razie wybór jest dosyć duży :) i ja za pierwszym razem miałam spory problem zeby zdecydowac się na jakiś konkretny kolor :)

moze tutaj mi ktos odpowie :) a jeseli ma sie 2 rozne szkla w okularach (chodzi o ich moc) to zapewne trzeba kupic i 2 rodzaje soczewek ? jak jest u was ? moze moje pytania wydaja sie wam glupie ale dopiero zaczelam sie interesowac soczewkami i zmiana okularow na nie. i jeszcze pytanie, skad wiecie po jakim czasie trzeba wymienic soczewke ??? czy moze jest tak ze minal miesiac to nowa soczewka ???

Gość kruszynka00
nosze soczewki kontaktowe od wrzesnia.Ale zawsze mam ten sam problem, gdy zakalam to kluja mnie bo na nich znajduja sie male paproszki (biale malutkie wloski) i wkurza mnie,ze czyszcze je plynem,ale czesto i tak nie da sie ich usunac, zawsze jakis zostaje.Czy ktos z was tez ma taki sam problem? Wiem, ze dzieje sie tak od wytarcia rak recznikiem przed zalozeniem soczewek, no ale co zrobic, jak musze te rece umyc i wytrzec recznikiem...?//

Gość allluska
nosze soczewki kontaktowe już 7 lat, w życiu nie zamienilbym je na okulary, moje oczy sie przyzwyczaily, nic nie czuje, no chyba ,że nosze z adlugo.. kupuję te miesieczne, ekonomiczne i zdrowe polecam wszytskim

Gość selkie
Nauhty Girl:) z soczewkami nie ma problemu, do kiażdego oka dobierasz taką wartość soczewki, jakiej dane oko potrzebuje:) np. lewe. -2 , a prawe ,-3. Na każdym opakowaniu soczewki jest podana wartość. Zakupując soczewki, mówisz jakie chcesz, np. :miesięczne lub 3 miesięczne. Jak dla początkującej to radzę CI zapisać sobie gdzies kiedy zaczęłaś uzywać daną parę soczewek i wtedy będziesz wiedziała kiedy miną ich termin przydatności!! Pamiętaj, nie używaj ich nigdy dłużej niż przez okres na jaki są przeznaczone:)

Gość selkie
kruszynko00 jeżeli moge Ci doradzić, to spróbuj przed nałożeniem soczewki, opłukać ją płynem jeszcze raz na ręce, po wyciągnięciu z pojemniczka. Staraj się nie uzywać włochatych ręczników, w sumie polecają papierowe do wytarcia rąk przy nakładaniu szkieł. To też jest jakieś wyjście.

dzieki selkie :) wiec z tego wynika ze troche wzrosna comiesieczne koszty zwiazane z ta przyjemnoscia... :( bo trzeba kupic 2 rodzaje szkielek....

Gość selkie
naughty girl! nie powinno nic wzrosnąć jesli chodzi o cenę! nie kupujesz 2szt na lewe i 2 szt na prawe, tylko 1 parę , w której 1 szkielko jest mocniejsze a 2 słabsze! Płacisz za 1parę! Ja mam taką sytuację własnie, mam niewielką różnicę w braku ostrości wzroku. Kupując szkła, biorę 3 miesięczne, najbardziej sie opłacają. Ale może nie do końca zrozumiałam pytanie:)

uzywam soflensów 66 od kilku lat, płyn moistureloc ten nowszy. Kupuję tylko na allegro, bo jest najtaniej;-) Kruszynko, po wytarciu rąk, poczekaj chwilę i tak jedna o drugą otrzep żeby się wszystkie drobne świństwa odczepiły. Ja nie mam żadnego problemu z ich zakładaniem, ale myślę że to też kwestia wprawy, bo na początku też nie bardzo wiedziałam co i jak;-) Kolorowych nigdy nie uywałam, bo mam głęboko niebieskie oczy, ale czasem chciałabym mieć zielone, może kiedyś spróbuję:-)

cos nie wyslalo wiadomosci, wiec dziekuje selkie za wyjasnienia :0 bo ja myslalam ze w opakowaniu sa okreslonej wartosci szkielka i ze bede musiala kupic 2 opakowania....

Naughty - jesli bedziesz nosic trzymiesieczne, to wlasnie tak bedziesz musiala robic - kupic od razu dwa opakowania, bo w jednym pudeleczku sa 4 soczewki tej samej mocy i ich sie nie rozdziela. Chyba ze wybierzesz miesieczne, to mozesz kupowac po jednej. Ja tez tak mam i fakt, ze troche kosztowne jest kupowanie od razu zestawu na caly rok.

dzieki za wszystkie odpowiedzi :) chyba zaczne wcielac w zycie moje przemyslenia na temat soczewek :) wiec czas zamknac sesje pojechac do domku i odwiedzic okuliste !!! :) pozdrawiam

Gość parmelia
ja noszę Freshlook kolorowe - zielone bo taki mam tez naturalny kolor oczu i w soczewkach jest to naprawdę bardzo intensywny, soczysty zielony. W niektóych sytuacjach aż widać że to są soczewki i oczy tak jakby się świecą. Noszę je co 2 mc jak u mnie są promocje :) Nosiłam też te intensywniejsze,zmieniające kolor ale na nie mam uczulenie a poza tym brzydko w nich wyglądałam (niebieskie, zielone)

Gość vivi23
Hej, widzę że rozmowa się rozwinęła :) byłam w weekend w salonie optycznym i obejrzałam wszystkie dostępne kolorowe soczewki. Akurat teraz jest promocja Freshlookow dorzucają jakiś kosmetyk - tuz do rzęs z tego co pamiętam. Jeszcze rozważam jednodniowe soczewki bo podobno wygodne są dla początkujących.

mam prawie 50 lat, w sumie przyzwyczaiłam sie do okularów, kazdy kojarzy mnie zokularami, zakładając soczewki chyba bym głupio wyglądała bez okularów, czegoś by brakowało mojej twarzy...

Gość Egibska bogini
vivi23 - ja od 4 lat nosze soczewki, najpierw nosilam 3 miesieczne, a teraz miesieczne. Powiem tak najlepsze sa jednodniowe, i miesieczne. Od kilku lat mieszkam w Nimeczech i jak powiedzilama , ze nosze 3 miesieczne non stop (tzn zdejmuje tylko na noc) to nie chcieli uwierzyc, ponoc sa bardzo niezdrowe......ale egal. Spytaj sie w salonie optycznym, czy nie mozesz dostac probki kolorowych soczewek, sa jednodniowe i tanie "jak barszcz" . pozdrowienia

Gość ślepek
soczewki to chyba najlepsza rzecz jaka wymyslono (przynajmniej dla mnie). Nosze juz 7 lat, róznych firm, kolorowe też (do nich trzeba sie przyzwyczaic ) polecam