Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vivi23

Soczewki - co sądzicie?

Polecane posty

Gość feeling_blue
Ja zaczełam nosić soczewki jakoś w lato, przy pierwszej wizycie dostałam próbkę jednodniowych soczewek Dailies. Możesz jeszcze teraz tez je dają jak zapytasz, spróbowac nie za szkodzi :). A soczewki są świetne :) zakładasz rano a wyrzucasz wieczorem - super wygoda.

Ja także noszę kilka lat soczewki i baaardzo polecam :) Nieporównywalna wygoda :) Co do cen itd to mogę napisać, że: U okulisty (bo i tak najpierw musisz się tam wybrać) - 3 miesięczne Optima FW Bausch&Lomb 1 para (różnych mocy) - 75 zł, płyn Renu największa butla 360 ml - 50 zł Na allegro - 2 pary soczewek (czasem sprzedawcy zgadzają się w 1 opakowaniu pomieszać moce, trzeba pytać) - 80 zł, płyn - 35. Wg mnie przez jakiś czas warto chodzić do okulisty regularnie, żeby zobaczyć, czy zmienia nam się wada czy nie. Bo u okulisty dobierasz sobie soczewki jak chcesz, nie musisz robić zapasów itd. Dopiero jak będziesz pewna, że nie ma wachań wady to możesz na allegro kupić zapas. Jak już napisałam, zależy od sprzedawcy, czy pomiesza Ci moce czy nie (ja zawsze kogoś takiego znajdę). Płyn od razu raczej możesz kupić na allegro, bo jakby nie patrzeć to taniej, ale też na początek małą butelkę w razie, gdybyś miała uczulenie czy inne dolegliwości. Chyba płyny Renu są najpopularniejsze. Jeszcze jeśli chodzi o 3 miesięczne a miesięczne - na pewno miesięczne są bardziej higieniczne, przepuszczają więcej tlenu, ponoć są cieńsze, bardziej giętkie (?? ale ja moich też nic nie czuję na oku), ale jeśli twoje oczy nie okażą się nazbyt wrażliwe, to nie grożą Ci żadne przykrości ze strony tych 3 miesięcznych - ja noszę kilka dobrych lat wciąż te same i nigdy nie było problemów. Trzeba po prostu przestrzegać zasad, żeby nie nosić dłużej niż 16 godzin, żeby zmieniać płyn codziennie, płukać. Tyle. Pozdrawiam!

Gość moniSSka
ja nosze soczewki od 1,5 roku i czesto mam tak ze gdy kupuje soczewki na poczatku miesiaca (miesieczne) to pod koniec miesiaca mimo ze dbam o nie codziennie czyszczac i wymianiejac plyn.. tak jakby wysychaly mi na oku uwierajac mnie.. czy tez tak macie? :)

Gość moniSSka
wlasnie zalozylam soczewki Freshlooka Softcolors Evergreen i .. czuje sie strasznie sztucznie.. moze to kwestia przyzwyczajenia, ale one wygladaja jakby sie swiecily :|

Gość vivi23
Pewnie to kwestia przyzwyczajenia - ja tak sobie powtarzam, żeby się nie zniechęcić :) Moja koleżanka wczoraj kupiła sobie Freshlook Dimensions , ma jasno oczy i w tych soczewkach wygląda ekstra, oczy wydają sie znacznie większe i faktycznie bardziej wyraziste!

Gość malwaaa
A ja mam ostatnio mały problem z soczewkami :( Zauważyłam , że odkąd zaczęłam pracę przed komputerem oczy zaczynają się męczyć i czuję soczewkę, coś jakby mały włosek w oku , nawet raz juz musiałam zdejmować soczewki :( Czy to znaczy ,że bedę musiała zrezygnować z soczewek. Dodam , że nosze Acuvue2 (2 tygoniowe) A czy jest możliwość , żeby np drobinki cienia do powiek dostały sie do oka i stad uczucie dyskomfortu?

Przestesowałam już sporo soczewek, Acuvue nie nosiłam, ale wiem że zdarza sie tak że soczewki zaczynasz odczuwać przed monitorem - po prostu oczy wtedy znacznie sztbciej się męczą. Możesz zakraplać sztuczne łzy np Aquify do soczewek, są bardzo wydajne, a jak to nie pomoże to udaj sie do okulisty. Lekarz powie Ci wtedy czy zmiana soczewek będzie konieczna - jeżeli tak, to polecam O2optix - jak ja je nazywam, soczewki do zadań specjalnych ;) doskonale sprawdzają sie w przypadku gdy film w oku jest troszkę za niski. Dopuszczają dużo tlenu do oka , przez co są delikatne, jeszcze są te z nawilżeniem dodatkowym - dziewczyny wspominały tutaj o nich, przejrzyj wątek.

Gość moniSSka
malwo zapewne soczewka Ci wysycha, tez mam tak, powinnas kupic jakies kropelki nawilzajace :) jestem bardzo niezadowolona z koloru moich oczu w soczewkach Freshlooka Evergreen wygladaja sztucznie .. nawet bardzo.. dziewczyny myslicie ze jezeli nosze soczewki jednej firmy to moge je zamienic na innej firmy (mam nadzieje ze zrozumial ktos ;D) ? czy musze zglosic sie do okulisty?

Gość soczewkowiczka
mam jeszcze pytanie... czy wszystkie "bezbarwne" soczewki kontaktowe maja.. ;D zabarwienie jasnoniebieskie? szukam takich ktore bylyby przezroczyste badz zielone ;] spotkalyscie sie z takimi?

monisska, mozesz zmienic te soczewki bez zglaszania sie do okulisty. moja okulistka nawet ostatnio mi powiedziala, ze moge sobie kupic jakie chce (oczywiscie o odpowiednich parametrach), albo optima bauscha albo o2optix johnsona (chyba). ;) dowiedzialam sie tez ciekawej rzeczy na temat tolerancji soczewek - w duzej mierze zalezy to od skladu naszych lez. u niektorych bardzo szybko wytraca sie z nich bialko, ktore osadza sie na soczewkach, przez co one szybciej sie \"zuzywaja\". dlatego jedni swietnie sie czuja w soczewkach kwartalnych, a inni nawet w tych miesiecznych pod koniec miesiaca moga odczuwac jakis dyskomfort. :)

ja mam soczewki sureview johnson&johnson i one są za 42 złote miesięczne i nawet jestem z nich zadowolona.

a ja ostatnio na allegro kupilam sobie soczewki bauscha kwartalne za 10 zl za sztuke. ;)

Gość soczewkaaa
a czy macie czasami tak ze od soczewek, biała gałka oczna robi sie wam czerwona, czy to nie jest wina rożnych świateł np. w sklepach, mi sie czasami tak zdarza, mam ładne, duze niebieskie oczy a czasami wygladam jak krolik;/

nieee, moze tylko masz takie wrazenie? niby dlaczego mialyby byc czerwone? jesli juz to niebieskie, pod kolor soczewek ;) ja mam wrazenie ze w soczewkach wygladam lepiej niz bez - oczy wydaja sie wieksze i bardziej blyszczace.

Gość moniSSSka
soczewko moze Twoje oczy sa poprostu zmeczone badz podraznione, bo watpie zeby soczewka niebieska nadawala im czerwony odcien :)

Gość londa77
Proszę o radę: które z miesięcznych soczewek sa lepsze: Acuvue 2 czy Soflens 66? Z góry dzięki za radę. O2 Optix powodują u mnie pieczenie oczu po paru godzinach noszenia. Kogoś to spotkało?

Gość klauduska5
mam 14 lat, noszę soczewki od roku :) jedna sztuka na miesiąc (miesięczna soczewka miękka) kosztuje 20zł :)

jesli chodzi o sprzedawce-OK, ale co do soczewek kolorwych nie wiem, normalne są Ok

Gość reja13
Mam pytanie chciałabym zacząć nosić soczewki czy mając cylindry mogę ich używać??

Gość poiuio
mozesz,ja tez mam cylindry a niedawno zaczelam nosic soczewki.

Gość poiuio
i w zwiazkuz tym mam pytanie.Jak ranozakladam soczewki to wszystko jest w porzadku,widze wyraznie,ale tak w polowie dnia zaczynam widziec jakby przez mgłe,w lewym oku bardziej.Czemu tak sie dzieje?

Gość anjaaaaax
a ja mam inne pytanie. od jakiegoś czasu kupuję soczewki i zalezy mi na bezbarwnych. one jednak zawsze okazują się być zabarwiane na jasny niebieski. wtedy to dziwnie wygląda bo mam ciemne oczy a obok widac taką kolorową otoczkę. czy wiecie może które soczewki są naprawdę bezbarwne (przezroczyste)?

Witam! Mam 16 lat i od około 3 lat noszę okulary, których nie znoszę. Zmieniałam już oprawki, ale to na nic, okulary nadal są moim utrapieniem, lecz mimo to muszę w nich chodzić, ponieważ wzrok ciągle mi się pogarsza. Nienawidzę okularów, nie komfortowo się w nich czuje. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby zakupić soczewki. Bardzo mi na tym zależało. No i powiedziałam o tym, na wizycie mojemu okuliście, który mnie załamał. Powiedział, że jestem za młoda na soczewki, nagadał mojej mamie, że są one bardzo nie zdrowe i w ogóle trzeba o nie dbać. Powiedziałam mu że mi zależy na tym, żeby je mieć i na pewno bym je nie zaniedbywała. Pytał się mnie dlaczego mi tak na nich zależy, lecz mimo wszystko bardzo mi odradzał. Załamałam się...bo marzyłam o soczewkach, a wyszło, jak wyszło. Proszę o rady, czy te soczewki, naprawdę są tak złe, jak mówił mój okulista?

Witam:) również zdecydowałam się w końcu na soczewki kolorowe, liczyłam na jakąś fajną odmianę i jestem zadowolona. Zmiana dość widoczna, bo jednak ma ciemny kolor oczu, a wybrałam jasne i nie żałuje:P http://www.swiat-optyczny.pl/41-freshlook-colorblends-2-szt.html tutaj w nie się zaopatrzyłam, sklep z fajnymi cenami, wiec polecam:D a marka soczewek freshlook i wszystko z oczami było w dobrze przy noszeniu ich :)

Gość Youhuu
Noszę okulary i mam pewne obawy co do soczewek. Czy są one wygodne i czy warto je kupować? A jeśli warto to na jaki okres czasu i jaką firmę najlepiej wybrać. Jeśli możecie to pomóżcie też w kwestii płynu. Jestem totalnie nie ogarnięta w tym temacie, a chciałabym nosić. Polećcie coś :*