Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opola_nka

szczęka mi przeskakuje....pomocy

Polecane posty

Gość opola_nka

czasem nie mogę zamknąć buzi, bo czuję ból.Co zrobić jak wyskoczy ze stawu?Dentysta nic mi nie poradzłił.Kto tak ma lub wie co z tym zrobić.

z ta przeskakującą szczeką to jest tak : mojej corce szczeka WYPADA - dolna . Z reguly dzieje się to podczas ziewania a ostatnio zdarzyło sie jej to podczas kaszlu. Po kilku takich zdarzeniach udałam się do Kliniki szczekowej. Pani doktor zrobila corce tzw szyne ( w formie takiej sztucznej szczeki bez zębow :P ), ktora miala wzmocnic \"zawiaski\" . Zakladała ją na noc i na 3 godziny w ciągu dnia. Po dwoch miesiacach noszenia szczeka wypadla ponownie. Trafilam wowczas do chirurga szczekowego. Na wstepie ow lekarz stwierził, ze to moze byc wada w budowie i zalecil zrobienie przeswietlenie panoramiczne zuchwy. Na nim wyszły tez ewidentnie wady w budowie. Jako, ze corka jest w okresie rozwojowym chirurg zalecil cwiczenia rehabilitacyjne. Na obecny czas wiecej sie nie da. We wrzesniu mamy się zglosic na badanie kontrolne. Nie jest wykluczony zabieg chirurgiczny jednak najpierw bedzie chyba aparat stały na zeby.

Gość opola_nka
dzięki ja mam prawie 40 lat i to może być związane ze stawami siedząc z otwartą buzią np. u dentysty przez 1 godz. mam trudności z zamknięciem i słyszę jak chrupie i przesuwa się.Czy może jakaś dieta czy ćwiczenia pomohą?

dieta ? corka ma zakaz zucia gumy, spozywania twardych pokarmow i musi przyjmowac male kesy , myśle ze raczej powinnas się skupic własnie na jakichs cwiczeniach , ale takowe moze zlecic tylko lekarz specjalista.

Gość opola_nka
właśnie: gumy nie żuję, jem wolno imałymi kęskami więc poradzę się lekarza w sprawie ćwiczeń. Pozdrawiam i dzięki za wskazówki.

Gość Moja kolezanka
Miala podobnie. Poszla do chirurga SZCZEKOWO-TWARZOWEGO i kazal zrobic rtg. Zrobila i okazalo sie ze jest to wada zwiazana z zebami madrosci. Nie wyszly jeszcze ale powoduja takie dolegliwosci. Decyzja: usuniecie wszystkich osemek. Kolezanka jest po dwoch zabiegach- 2 zeby. Wspomina to potwornie- nacinanie, wyciaganie itp. Wszystko trwa ok 1-2 godzin. Jeden zab. Pozniej szwy. Jak sie wygoilo to po 2 miesiacach kolejny zab, jescze gorzej. Po zabiegu goraczka wymoity. Na nastepne sie narazie nie zgodzila, lekarz wyznaczyl wizyte za pol roku- jak sie zdecyduje. Jak usunie wszystkie to bedzie musiala nosic aparat ortodontyczny. Porazka, biedaczka sie nacierpiala.

zależy, z jakiego powodu przeskakuje. ja kiedyś ziewnęłam za szeroko i zaczęła mi przeskakiwać, ale samo przeszło po ok. 2 tyg.