Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

krystynka

cewnik u ojca, wyciekanie moczu

Polecane posty

Mój ojciec ma prawie 90 lat, jest jeszcze w miare samodzielny ale po pobycie w szpitalu trzy lata temu ma ciągle zalożony cewnik, jest on zmieniany co miesiąc przez lekarza ale po wymianie ojciec ma przez kilka dni bóle i często obok włożonego cewnika wycieka za zewnątrz mocz. Jest to bardzoe kłopotliwe, nie wiem w czym problem, czy w nieprawidłowym założeniu cewnika,? Czy jest może inny sposób> Lekarz ojca jest taki mało aktywny i niekomunikatywny, przyjedzie, zrobi swoje, wypisze leki i to wszystko. To wyciekanie moczu jest dla ojca bardzo krepujące,nie chce dużych pieluch, zakłada takie dla dzieci,te przeciekają itd. Czy może ktoś miał podobny problem? Zaznaczam,że jest to dla mnie ważny problem ponieważ mieszkam z ojcem.

Gość misiakasia
Taki sam problem mieliśmy z teściem:O Był sporo młodszy od twojego taty,chorował na raka prostaty i miażdżycę mózgu. Może powinnaś zmienić lekarza,ale myślę że to nie da zbyt wiele.Na co choruje twój tata?????

Gość wiesz co te barany
(bez obrazy) w szpitalu wsadzaja cewik kazdemu, kto ma powyzej 65 lat,zeby nie miec problemu z basenami. Mam takie doswiadczenia, ojcu, wiekowemu, tez zalozyli cewnik nie wiadomo po co. z wielkim wrzaskiem go odlaczylam i bylo ok, Mamaie chceli zalozyc, nie dopuscilam. Wspolczuje gamoiniowatego lekarza, niestey wiekszosc jest takich, mnie naprawde rece opadaja, jaki maja przedmiotowy stopsunek do starych ludzi. Moze masz jakiegos znajomego lekarza, kub dobra pielegnioarke? Poszukaj! Na ogol patrza - acha - taki wiek - to nie warto sie wysiuac. To podle! Tyle chamstwa, ile zaobserwowalam przy opiekowaniu w szpitalu ludzmi starszymi - w glowie sie nie miesci. Kretynki pielegniary do wszytkich starszych ludzi mowia "dziadku, babciu" Nie wazne, czy to np profesor,dla niej dziadek.Lekarze ciut lepsi,ale nie zawsze, a kompetencjie - pozal sie Boze, I zero odpowiedzialnosc - umarl ze starosci i czesc. Bron ojca, bo to czlowiek i nalezy mu sie godne traktowanie i wlasciwe leczenie

mój ojciec miał problemy z zaleganiem moczu i trzeba go było pozbywać sie za pomocą cewnika i tak juz chyba bedzie, nie wychodzi już z domu, ma problemy z chodzeniem itd, ten cewnik jakoś znosi ale to wyciekanie moczu i pieluchy są dla niego strasznie upokarzające, bo umysłowo jest sprawny.

ale u mojego ojca bez cewnika raczej sie nie obejdzie, inaczej mocz zalega w organiżmie, organizm się zatruwa, goraczka, ból iitd....

Gość Jestem pielegniarka
Prawdopodobnie cewnik jest zle zalozony- albo za plytko, albo balonik ktory wypelnia sie sola vy cewnik nie wypadl jest za maly. jak to sprawdzic- pociagnij za cewnik tak dlugo az bedziesz czula opor- jesli bedzie opor to balonik jest dobrze zalozony- czyli za plytko jest zalozony cewnik. Jesli nie bedzie oporu(licz sie z tym ze cewnik moze caly wyjsc) to znaczy ze balonik nie jest napelniony i powoduje ze obok niego mocz wycieka naokolo.

dzieki ale jak cały wyjdzie to co wtedy? Cewnik wymienia ojcu lekarz rodzinny, może coś robi nie tak? Rozumiem,że przy prawidłowo założonym cewniku mocz nie powinien wyciekać?

Gość Przy prawidlowym
zalozonym cewniku mocz nie moze wyciekac. Jesli wyjdzie, niestety musisz prosic lekarza by znow zacewnikowal lub popros pielegniarke srodowiskowa, lub pielegniarki z caritasu. Nie wiem czy zacewnikuja bo mezczyzn cewnikuja lekarze(mezczyzni i kobiety) i niektore pielegniarki(np na oddzialach urologii). Jesli nie chcesz sprawdzic tego cewnika sama to popros lekarza a najlepiej pielegniarke by to zrobila. Pozdrawiam

Gość Przy prawidlowym
zalozonym cewniku mocz nie moze wyciekac. Jesli wyjdzie, niestety musisz prosic lekarza by znow zacewnikowal lub popros pielegniarke srodowiskowa, lub pielegniarki z caritasu. Nie wiem czy zacewnikuja bo mezczyzn cewnikuja lekarze(mezczyzni i kobiety) i niektore pielegniarki(np na oddzialach urologii). Jesli nie chcesz sprawdzic tego cewnika sama to popros lekarza a najlepiej pielegniarke by to zrobila. Pozdrawiam

Gość gość
Przydał się. Dzięki.