Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozwichrzona

jeśli wynik badania - Zespół Downa

Polecane posty

Gość rozwichrzona

potwierdzi to czy to schorzenie zalicza się do zagrażających życiu (czyt. możliwość dokonania aborcji) czy też nie. Wydaje mi się, że nie, ale chciałabym wiedzieć

zespol Downa nie jest choroba zagrazajaca zyciu ale zalicza sie do tzw ciezkich chorob nieuleczalnych i jest wystarczajacym powodem aby ciaze usunac z przyczyn medycznych. Decyzja zawsze zostaje do podjecia przez rodzicow, ale jak wynika z badan rodzice, ktorzy decyduja sie na utrzymanie takiego dziecka przy zyciu rozwodza sie w ciagu najblizszych 5 lat ( 96%).

Gość chyba sobie
żarty robisz, oczywiście że zespół Downa nie jest powodem do usunięcia ciąży zgodnie z prawem, aborcja w takim przypadku może być dokonana jedynie nielegalnie. I nie wypisuj takich bzdur, bo ludzi wprowadzasz w błąd.

Gość co za bzdura
oczywiscie ze JEST powodem do LEGALNEGo usuniecia ciazy bo to nieuleczalna genetyczna wada płodu!

Gość Taka jedna babeczka
Sama mam znajomych niepelnosprawnych i powiem wam,ze wiekszosc z nich wychowuje sie bez ojca. Matka jest chyba bardziej odpowiedzialna w takiej sytuacji. Dziecku niepelnosprawnym trzeba poswiecic sporo czasu,praktycznie reszte swojego zycia. Mam brata rowniez chorego,urodzil sie zdrowy,ale lekarze uszkodzili mu centralny uklad nerwowy i powiem szczerze,to jest meczarnia straszna meczarnia. najpierw moja mama walczyla o jego zycie a teraz walczy sama z soba,bo nie ma juz sily na niego.Boi sie co bedzie dalej jak jej zabraknie.Kto wtedy sie nim zaopiekuje. Na nas (rodzenstwo) liczyc nie moze,bo sami sie go boimy. Jest czasowo umieszczony w DPS,boimy sie go bo raz jest normalny a przyjdzie chwila i szaleje jakby diabel nim rzadzil. Rzuca wszystkim czym popadnie,na ulicy idzie pod prad itd Takich sytuacji moznaby wymieniac.Do tego jest wysoki 190cm i 120 kg wagi. Takze zastanow sie dobrze czy chcesz chore dziecko to jest powazna decyzja i bardzo trudna. Ja juz sie napatrzylam na krzywdy ludzkie i strasznie mi zal ludzi niepelnosprawnych.Co niektorych podziwiam,bo radza sobie calkiem niezle,ale to jednostki.

Gość ciezarna
Uwazam,ze mozna usunac legalnie,to po co w takim razie do 12 tyg ciazy robi sie badanie na przeziernosc karku? Po to,zeby zbadac czy sa jakies wady genetyczne a jak sa to kobieta ma prawo usunac lub nie.jej decyzja. Tak mnie poinformowal lekarz badac na takim badaniu.

Gość rozwichrzona
Babeczka, ja się nie wypowiadam czy chcę takie dziecko czy nie. Chyba nikt nie chce ;/. Chcialam się dowiedzieć, czy w przypadku wykrycia tej poważnej wady genetycznej istnieje w naszym państwie prawo do LEGALNEGO wykonania aborcji. Nigdzie nic nie mogę na ten temat znaleźć !

Gość to wcale nie takie proste
wedle ustawy kobieta do 12 tyg ciązy może ją przerwać jeśli dzieko będzie poważnie chore lub ciąża zagraża życiu matki. to wcale nie jest takie proste. też myślałam, że będzie to moja najgorsza życiowa decyzja ale guzik prawda. biłam się z myślam strasznie długo i zadydowałam przerawć ciązę tylko że...no właśnie tylko że ...żaden szpital nie chciał tego zrobić

Badania robi się nie tylko po to by matka mogła zdecydować się na aborcję. Niektóre wady można leczyć gdy dziecko jest jeszcze w brzuchu matki (wodogłowie). W innych przypadkach chodzi często o to by rodzice mieli czas oswoić się z myślą że dziecko będzie niepełnosprawne. No i wreszcie - po to by ew. zdecydować się na usunięcie ciąży.

Gość teoretycznie
a praktycznie odsetek usuwanych w PL ciaz jest znikomy lekarze nie chca maczac w tym rak i nikt tego nie podpisuje a badanie przeziernosci karkowej oraz badanie faldu karkowego daje jedynie przypuszczenie, ze dziecko moze miec zespol downa lub turnera powiedzmy sobie szczerze, gdyby badanie wyszlo poza granice dopuszczalne, to w PL nikt nie wyda zgody na aborcje mozna miec jedynie czas, zeby sie przyzwyczaic do tej kwestii oraz skierowanie na badanie serca plodu w ok 20tc - poniewaz oba te zespoly wiaza sie z reguly z powaznymi wadami serca i ostatecznie - wynika z tego jedynie tyle, ze gdyby w 20tc okazalo sie, ze plod ma wady serca, to przygotuja specjalny personel do odbioru takiego trudnego porodu lub tez skierowanie na porod w szpitalu specjalistycznym badz dla wlasnego dobra samemu wybierze sie miejsce w PL (w tym wypadku Krakow o ile mi wiadomo jest najlepiej przygotowany) gdzie mozna bezpieznie rodzic dziecko z powaznymi wadami serca ot tyle

Gość teoretycznie
abstrahujac od tego, ze badanie rzeczywiscie daje jedynie przypuszczenie i wiele ciaz z wynikami przekraczajacymi dopuszczalne granice okazywala sie w rezultacie 100% zdrowymi