Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Enva

STUDIA MEDYCZNE W NIEMCZECH

Polecane posty

Gość Enva

Czy ktoś z was studiuje medycynęw Niemczech? możecie podzielić się doswiadczeniami i uwagami?????

Gość ty to sie tylko
studia trwaja 7 lat i sa doscy ciezkie

Gość Enva
ale co to znaczy dosyć ciężkie? uważasz, że w Polsce są lekkie? :(

Gość dfbgyv
najpierw mialabys tzw rok przystosowawczy, czyli nauka jezyka niemieckiego , potem zdajesz egzamin z tego i dopiero wtedy mozesz studiowac

Gość Enva
No coż - ja słyszałam, że trzeba mieć DSH żeby studiować w Niemczech, więc nie wiem czy faktycznie jest rok dostosowujący. Mnie nie chodzi o to żeby ktoś informował mnie jakie warunki trzeba spełnić, bo to akurat wiem (tak mi sie wydaje) i nawet mogę się podzielic tą wiedzą jeśli kogos ten temat interesuje - zaraz ni zej wpisze to co wiem. Natomiast byłabym zobowiązana, gdyby ktoś studiujacy medycynę w Niemczech opowiedział jak, gdzie sie dostał i jak to wygląda - jak sobie daje radę :) żeby studiować w Niemczech potrzebujesz: 1. Kopię matury i kopię tłumaczenia (przez tłumacza przysięgłego), obie muszą być potwierdzone w Ambasadzie Niemieckiej (tzn. w dziale prawnym ambasady). Jeden egz jest bezpłatnie. 2. Potwierdzenie wystarczającej znajmomoście niemieckiego przez: A) Maturę w szkole niemieckojęzycznej B) Test DaF, poziom 4 C) Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz - Stufe II D) Zentrale Oberstufenprüfung E) Kleines oder Großes Deutsches Sprachdiplom F) DSH Jezeli nie masz żadnego z pozyższych musisz przedłożyć na wybranej uczelni zaświadczenie o odbyciu co najmniej 600 godzin zajęć z języka niemieckiego, co dopuszcza cię do DSH. Musisz wypełnić odpowiedni wniosek i wraz z dokumentami złożyć na uczelni. Jeżeli na jednym z wybranych przez Ciebie kierunków jest ograniczona liczba miejsc, musisz zdać egz.(Normalnie wybierasz 1 Hauptfach i 2 Nebenfächer). Po przyjeździe do Niemiec masz 2 tygodnie, żeby sie zameldować (w Ausländerbehörde). Jak sie w tym czasie nie zameldujesz, to musisz zapłacić karę. Żeby się zameldować potrzebujesz Mitvertrag, a jeśli mieszkasz u znajomych to Einverständniserklärung. NIE można mieszkać u znajomych w akademiku!!! Następnie musisz otworzyć konto w banku, do tego potrzebujesz zaświadczenie o immtrykulacji. Aby otrzymać pozwolenie na pobyt musisz wykazać, że masz wystarczajaco dużo pieniędzy. Wg ustawy potrzebujesz 500 Euro miesięcznie. Czyli na koncie musisz mieć 6000 Euro. Jeżeli je już masz, to musisz zablokować konto. Wygląda to tak, że nie możesz wyjąc z banku więcej niż 500 Euro miesięcznie. Zaświadczenie o blokadzie konta musisz przedstawic razem z innymi dokumentami, żeby dostać pozwolenie na pobyt. Lepszym wyjściem jest otrzymanie od kogoś znajomego Verpflichtungserklärung, tzn. ktoś poświadcza Ci , że będzie Ci przekazywał 500 Euro miesięcznie. Zaświadczenie to wystawia Ausländerbehörde. Następnie potrzebujesz ubezpieczenia. Z powyższymi dokumentami możesz ubiegać się o Aufenhaltsbewilligung.tzn, potrzebujesz: paszport ksero następujących stron paszportu: z danymi osobowymi, ze zdjęciem i podpisem. nowe zdjęcie paszportowe zaświadczenie z Krankenversicherung (ale nie Versicherungskarte!!!) wyciąg z konta i Sperrvermerk (tzn. zaświadczenie o zablokowaniu konta) lub Verpflichtungserklärung zaświadczenie o immatrykulacji Studia są z reguły bezpłatne, ale to zależy od uczelni.

Gość Enva
Rozumiem, że nikt taki tu nie zagląda, bo ma zbyt dużo nauki żeby znaleźć czas na buszowanie w necie? :P

Gość medycyna
Widzę, że co prawda temat stary. Ale w takim razie , czy próbowałaś podjąć te studia na uczelni w Niemczech? Jeśli tak, to proszę podziel się informacjami o tym :) z góry dzięki :)