Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fakir

Boląca biała kropka na dziasle

Polecane posty

Gość fakir

Witam. Tak jak w temacie. Od czasu do czasu wyskoczy mi biały punkt na dziąśle i jest bardzo bolący. Nie wiem co to jest i czy mam z tym iść do specjalisty. Może ktoś z forumowiczów spotkał się z tym,to proszę o opinie. Pozdrawiam

Gość myślę że...
to pewnie jest tzw. "pleśniawka", która mimo że bolesna nie jest szkodliwa dla zdrowia i powinna zniknąć po około 7 dniach od pojawienia się, jeśli utzymuje się więcej niż 14 dni trzeba zgłosić się do lekarza. Pleśniawki pojawiają się w różnych miejscach błony śluzowej jamy ustnej, zazwyczaj w momencie kiedy organizm jest osłabiony. Ból można złagodzić przykładając w bolące miejsce coś ciepłego np. nagrzaną łyżeczkę do herbaty, być może są w aptekch jakieś preparaty łagodzące ale nie wiem nic na ten temat. cytat z jednej ze stron: Pleśniawki to małe, białe plamki powstające na śluzówkach jamy ustnej i języku, świadczące o zakażeniu grzybiczym. Najczęściej są to kolonie grzybów Candidia albicans. Wystąpieniu sprzyjają: złe warunki higieniczne, antybiotykoterapia, obecność grzybków na skórze matki i zakażenie w czasie karmienia. Zakażenie nie jest groźne o ile nie jest masywne, wtedy przyjmuje obraz grubego kożucha