Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość głodny wilk

Zupa ogórkowa

Polecane posty

Gość głodny wilk

Hej dzewczyny, macie jakis dobry przepis na zupe ogórkową?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alelen
Bierzesz sobie garneczek nalewasz do on wody. Wrzucasz do tej wody oplukana kostke jakas, moze byc wieprzowa. Potem bierzesz jarzynke (marchewke, korzen pietruszki, cebulke, ze 3 ziemniaki) ktora kroisz w kostke (cebuli nie kroisz w calosci wrzucasz) i wrzucasz do zupy. Gdy się zagotuje troche, dodajesz ryz w zaleznosci od tego ile tej zupy masz. Ogorki kiszone wystarczy utrzec na tarce na duzych okach. dodajesz je do zupy razem ze sokiem gdzy ryz prawie jest ugotowany ale jeszcze nie calkiem. Mozna czesc zostawic by dodac jeszcze pod koneic gotowania. To wszystko troche sie gotuje az jest akurat. Wazne by posolic, dodac troche vegety jezeli trzeba. I na koniec rozklucic troche smietany z zimna woda aby nie bylo grudek - wlac do naszej zupki mieszajac. Mozna sprobowac czy jest smaczna, czy nie trzeba dodac jeszcze troche wody spod ogorkow , soli labo vegety. I jezeli trzeba to dodac. Nie wiem czy tak sie robi klasyczna zupe ogorkowa, ale ja tak robie i wszystkim smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupy na kostce to zawiesiny
a nie zupy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka
wlasnie!!! bierzesz garnek i nalewasz wody. wrzucasz dwie kostki rosolowe moga byc knorra,pieprz w ziarnach,lisc laurowy, lyzke soli i pieprz ziolowy-szczypte. kroisz marchewke w plasterki badz paski, pietruszke tak samo, seler, ziemniaki-w zaleznosci od ilosci zupy. na razie wrzucasz tylko jarzyny bez ziemniakow wraz z utartymi ogorkami kiszonymi-ilosc w zaleznosci od ilosci gotowanej wody. tak na oko ze sloik do duzego garnka. dolewasz ciutke wody z ogorkow. jak sie troszke pogotuje wrzucasz ziemniaki i przykrywasz. sprawdzasz czy warzywa sa miekkie i doprawiasz do smaku-wegeta pieprzem lub sola. w sloiczku mieszam lyzke maki ze smietana do zup i sosow-najlepsza Łaciata. dodajesz szczypte soli do tego, mieszasz z mala iloscia zupy po czym wlewasz do garnka i miesasz po zagotowaniu zupa gotowa. pychaa!!! smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do kostki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alelen
No moglam napisac kosc wieprzowa, ale nie musi byc duza, wiec napisalam kostka moge tez kosteczka, ale jak sie wszytko komus kojarzy ze knorem albo winiary to juz niestety nie mam rady;>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kucharka - kiepska z ciebie kucharka, skoro warzywa wrzucasz razem z ogorkami... ;) Ciekawa jestem ile godzin czekasz az zmiekna te warzywka... Otoz ogorki wrzuca sie na koncu, podobnie jak wode z ogorkow - dopiero, gdy pozostale warzywa zmiekna - inaczej kwasne ogorki spowoduja, ze beda wiecznie twarde ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asienka- potwierdzam Twoją wersję :) warzywa z ogórkami można sobie gotować w nieskończoność.. a ja robie tak, że marchewkę kroję w plaserki, a selera i pietruchę trę tak jak ogórki na grubych oczkach, przez co zjadam je podczas konsumpcji zupy, a tak to zawsze omijałam i wyrzucałam, bo niesmaczne były... mnie takie rozwiązanie pasi :) S M A C Z N E G O :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja uwielbiam zupe ogórkową tylko z ogórków : gotuje dla trzech osób : 2 duże ogórki kiszone kroje w kostkę zalewam pól na pół wodą i wodą ze słoika z ogórkami, daje szczypte soli i gotuje, na koniec łyżkę śmietany 18% a ziemniaki gotuje osobno (bo przeważnie też na drugie danie).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co Ci zalezy wysłac tego smsa
a ja gotuję na kiełbasce. Do garnka z wodą wrzucam pol selera, pora kawalek, pietruszke , pokrojone ze 3 marchewki w talarki. Zagotuje to.Na gotujacą wodę wrzucam wegety do smaku i np ze 4 fajnie podwedzane kiełbaski :) Gdy sie to przez chwilkę pogotuje wrzucam pokrojone w kostke ziemniaczki . Od momentu zagotowania się po 15 minut wrzucam starte na tarce ogorki i to gotuję jeszcze przez 10 minut.Wykładam potem jarzyny oprocz marchewki i kiełbase. Doprawiam do smaku wegetą, piperprzem lisc laurowy, ziele angielskie , maggi, dodaję odrobinkę smietany gestej i na samym koncu posypuje zieloną pietruszka . Mniammmmmm:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja gotuję tak : na ok 2l wody 3 kostki rosolowe Knorra, zagotować , dadać ziemniaki pokrojone w kostke / ok 6-8 / ugotować do miękkości ok 10 minut,dodać ogórki obrane ,pokrojone w drobną kosteczkę i soku z ogórków / ok pół litra / ,pogotować chwilę , wlać pojemniczej śmietany 18 lub 22 %, odstawic ,na patelni na masełku przyrumieniam dwie cebule pokrojone w kosteczkę i dodaje do zupy. Koniec. Wszyscy ją uwielbiają .Aaaa, jeszcze odrobina cukru do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no a jak.....
A jak moj chlopak je zupe ogorkowa tylko z ryzem i to osobno ugotowanym to jak zmajstrowac taka zupe :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u mnie dzis jest ogorkowa:) gotuje zeberka(lub jakas kosc wiep)+vegeta(za ktora mnie tu zlinczuja:)),dodaje warzywa starte na tarce,ziemniaki pokrojone w kostke-to sie gotuje.nastepnie do gara ida ogorki tez starte na tarce......chwila gotowania......a na koniec z lyzke smietany dodaje.i pieprzu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ogórkowa
Ja robie tak;woda+warzywa +kostka(ale na zeberkach najlepsza)+ziemniaki pokrojone na,,frytki,, To gotuje do miekkosci ziemniakow potem oddzielnie na tarce o duzych oczkach kilka ogorkow kiszonych ,to na patelnie i podduszam z maselkiem,to wszystko potem do gara z ziemniakami i zagotowac a potem zabielic smietana , II wersja dla mojego syna co nie je wrzyw o ogorkow kiszonych w wiekszych niz 2 milimetrowe kawalki: tak jak wyzej ;woda+warzywa+kostka+ziemniaki ,,frytki,,gotowac.Ogorki kiszone podduszone i warzywa wyciagniete z wywaru wkladam do miski i miksuje,to wlewam do garnka do zagotowania,na koncu smietana zabielam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kosiak
a ja ogórkową robię tak: woda, mięso, warzywa, liść laurowy, pieprz w ziarenkach..., w tym czasie w osobnym garnuszku dusze na małym ogniu ogórki starte z odrobiną wywaru (ogórki obieram ze skórki), do garnka z mięsem wrzucam ziemniaki, jak są już miękkie dokładam uduszone ogóreczki, doprawiam solą, śmietaną 22% i gotowe. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
skad ogórki? ja kupilam na próbę tu www.slonecznepole.com.pl i jestem zadowolona na razie, wydaje mi sie, ze bede stale je kupowac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hej ! Trafiłam na tą stronkę przypadkiem, ale może komuś się mój przepis przyda. Do garnka wkładam porcję rosołową i np. udko, czy co tam akurat mam, gotuję, zbieram szumowiny i dodaję pokrojone w kostkę warzywa : z 2 - 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałęk selera, kawałek pora 3- 6 ziemniaków (zależy od wielkości), doprawiam solą pieprzem, mielonym zielem angielskim i listkiem laurowym. Sprawdzam, czy mięso jest w miarę miękkie, jeśli tak, wyciągam je z wywaru i studzę. Ogórki kiszone (ja akurat mam własne), ścieram na tarce, na dużych oczkach (3-5 szt., wiadomo , zależy od wielkości). Biorę patelnie, rozpuszczam lyżkę smalcu , daję dość drobno pokrojoną niedużą cebulkę, gdy nieco się zeszkli, wrzucam ogórki i podsmażam przez ok. 5 minut, często mieszając. Po tym wgarniam do garnka. Teraz zabieram się za mięso, oddzielam je od skóry i kości, drobno siekam i też wrzucam do zupy i dalej gotuję , po ok. pół godzinie próbuję i jeżeli trzeba doprawiam, czy solą, pieprzem, czy też dolewając kwasu z ogórków. Niektórzy "zaciągają"zupę śmietaną, ja daję zasmażkę z mąki i tłuszczu. Słyszałam też, że niektórzy robią ogórkową z ryżem, ale ja takiej nie znam. Jadłam w różnych miejscach (u rodziny i w restauracjach) i zawsze była z ziemniakami. Ba ! Nawet nikt mi nigdy nie zaproponował z ryżem, ale to już inna rzecz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oczywiście tą porcję rosołową i udko, vzy coś innego - zalewam wodą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oczywiście te porcje rosołowe z udkiem, czy czymkolwiek innym, to zanim zacznę gotować - zalewam wodą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ugotowałam tą zupkę według przepisu powyżej i... REWELACJA !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bo jak robiłam tak jak jeszcze wyżej, czyli bez przesmażania tartych ogórków, to ta zupa nie miała tego aromatu, było czuć taką "surowiznę" ogórków kiszonych, a jak się te tarte ogórki poddusi, to one nabiorą takiego smaczku, który potem oddają zupie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kobietki, które ogórkową gotują z ryżem, z jakiego regionu kraju jesteście? Bo u nas ba Dolnym Śląsku gotuje się z ziemniakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też znam tylko z ziemniakami. Ja też dodaję ogórki podsmażone, ale podsmażam je na maśle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja za zupami ogólnie średnio przepadam, no chyba, że jest to zupa kokosowa z Hurry Up Shrimp w Krakowie, tam akurat przegenialne zupy robią. Bardzo mi smakują stamtąd no i mojemu mężowi również. Oprócz tego mają super krewetki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×