Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justa0

Swędzący problem!!!

Polecane posty

Gość goscinnie
Widze że nie tylko ja mam ten problem,całodobowo z przerwami( o ze 2 lata juz),lekarze mogą pomóc tyle co nic.jeden dał od robakow i nic,chirurg powiedział ze zmian nie ma,ze ma to polowa społeczenstwa ,tylko higeny aby pilnowac (akurat to wie karzdy wiadomo ,chyba ze aby od mydla pomogło to trzeba mieć specjalne?),a to jak mam tak mam.

Gość wstydliwe pytanie
czy to normalne że skóra wokół odbytu jest koloru brązowego czy raczej może to świadczyć o jakimś zakażeniu grzybicą lub czymś innym?

Gość eeeeeeew
mam to samo od lat do jakigo lekarza mam sie udac pomocy tak sie wstydze

Gość cher
Hej wszystkim, ja się męczę ze swędzącym odbytem od 2 lat. Byłam u dermatologa - kazał smarować kremem oilatum. Oczywiście nie pomogło! Teraz smaruję maścią na hemoroidy, zrobioną w aptece, i kremem Posterisan. Czuję ulgę, lecz nie wiem czy te zabiegi zlikwidują problem. Czy ktoś może mi polecić jakąś maść na grzybicę, skoro może być ona przyczyną swędzenia? Dzięki i pozdro!

Gość wstydliwe pytanie
>>eeeeeeew mam to samo od lat do jakigo lekarza mam sie udac pomocy tak sie wstydze no właśnie ja tez tak mam i nie wiem co z tym zrobić...może do dermatologa??

Gość wstydliwe pytanie
znalazłam w internecie informację, że skóra w okolicach odbytu jest ciemniejsza z powodu naturalnej, silniejszej pigmentacji.

Gość iwill
Cześć dziewczyny! Ja także mam podobny problem. Byłam już u różnych lekarzy; mam tez hemoroidy i ogólnie wrażliwą skórę, tzw. alergia kontaktowa. Jezeli chodzi o swędzenie odbytu stosowałam maści i kremy, np. Triderm, Bactrim , Elocom, działały chwilowo, uśmierzały świąd. Staram sie jednak nie przesadzać z maściami bo wszystkie długoterminowo stosowane nie sa obojętne dla organizmu, maja sterydy itd. Nie wiem jakie sa dokładne przyczyny moich (waszych) problemów ale po rozmowie z lekarzem i z tego co pisze w Internecie mogą być rożne i bardzo złożone i często mogą mieć podłoże nerwicowe, psychosomatyczne. Pani doktor poleciła mi lek uspakajający Hydroxyzynę (Atarax-to jest to samo) przeszlo jak ręką odjął, spałam dobrze i w ogóle OK ale istnieje ryzyko uzależnienia od tego leku wiec trzeba ostrożnie...dla osób, które maja hemoroidy dodatkowo polecam okresowo tabletki Daflon i masc Procto-Glywenol. a tak miedzy nami najlepsze gdy macie atak w środku nocy jak swędzi, ze spać nie można są okłady z lodu...albo prysznic tych okolic bardzo zimną wodą, pozdki.

Gość zetka94
Ejj ja od 3 dni zauwazylam ze w okolicach odbytu mam białe robaczki jak nikeczki male i biale !! wiem ze sa to Owsiki !! boje sie isc do lekarza jaka zastosuje metode leczenia !! ?? bede musiala sie rozbierac ?? mam 14 lat i boje sie mowic o tym rodzica Ratunku !!

Gość inna rada
przypuszczalnie chodzi o hemoroidy, zatem radzę spróbować mojej metody: 1.po każdej defekacji mycie odbytu szarym mydłem i hartowanie chłodną i wreszcie zimną wodą 2.czopki i maść Proctoglyvenol równolegle 3.prawidłowe odżywianie(wysokowitaminowe i optymalnie białkowe) 4.wysiłek fizyczny rekreacyjny na poziomie potu 5.pozytywne nastawienie psychiczne Szczegóły na www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Gość kalejdoskop
Kurcze ja tez mam taki problem, jestem przekonany ze nie mam pasożytów bo niedawno miałem robione wymazy, ale moja skóra wokół odbytu jest podrażniona, (takie czerwone obtarcie) męczę się z tym już od lat, dbam o higienę ale czuje że to samo mi nie przejdzie. Mycie mydłem wiąże się z tym że zamiast swędzieć potwornie szczypie. Podbudowałem się na duchu czytając o tym ze nie jestem sam ;)

Gość kamiloko
Witam ja tez mam ten problem ale od pewnego czasu . i zaczoł sie chyba od podcierania szorstkim papierrem ,, nie swedzi mnie cały czas tylko np raz dzienie i to swedzenie mozna spokojnie wytrzymac , najgorzej jest jednak po skonczonej robocie jak musze sie sie podetrzec jeszcze raz. qrde nie wiem co mam zrobic czym smarowac to np.

Wiem ze jest to forum szczegolnie dla kobiet, ale spotkałem tu osoby bliskie mojemu problemowi, wiec licze na jakas pomoc. Borykam sie z tym problemem od 3 lat! Mianowicie...A zaczelo sie to tak... Gdzies zlapalem tego cholernego pasozyta (owsika). Swedzialo, swedzialo, i mowie cos jest nie tak, ktoregos razu patrze w swoj kał i zobaczylem te biale robale. Bylo to dla mnie bardzo wstydliwe. Wtedy jeszcze niewiedzac nic praktycznie o nich myslalem sobie ze jakos mi to przejdzie, i nic nierobilem w tym kierunku. tym sposobem zarazila sie reszta mojej rodziny . W koncu mama nie bala sie o tym powiedziec, bo sama sie tego nabawila ( oczywiscie odemnie, wiadomo wspólna toaleta w domu) Poszla do apteki, zakupila to co trzeba i mielismy cala rodzina kuracje odrobaczajaca. Po jakims czasie problem sie rozwiazal, owsiki zniknely. Ale moje problemy nie do konca... a mianowicie moje objawy powrociły ale juz bez udzialu tych bialasow... byl to odstep moze 1-2 miesiecy po kuracji. Zdarzenie to mialo miejsce jak wspomnialem 3 lata temu, wiec po pozbyciu sie owsikow mam ten sam problem do dzis. Martwi mnie tylko jedno ze, juz nie mam owsikow a objawy sa podobne, co gorsze nasilily sie i powstaly nowe. To tyle ze wstepu, chcialbym opowiedziec teraz to o czym chce tak naprawde napisac. Jak juz wspomnialem objawy niczym sie rozniace, tj. swedzenie odbytu, pieczenie, jakbym sobie wysmarowal odbyt papierem sciernym ... do tego powstale nowe (codziennie od 3 lat rzadkie stolce, od roku cuchnace stolce, ciagle oddawanie wiatrow, czuje nawet jak gazy sie w srodku przemieszczaja), przy tym wszystkim mam straszne objawy, tzn. ciagla sennosc , ciagle zmeczenie, brak koncentracji, bladosc. Przez to wszystko popadlem w stan depresyjny, pozwole sobie to tak ujac, poniewaz niestwierdzil tego lekarz tylko sam po sobie widze to co sie ze mna dzieje. Zaczolem bać sie ludzi, przestalem z nimi rozmawiac, jestem bardzoo zamkniety w sobie dlatego rodzina od tak dlugiego czasu niewie o moim problemie. Niewiem co mam zrobic z tym wszystkim. Podsumowujac, moj stan fizyczny i psychiczny pogarsza sie z roku na rok, z miesiaca na miesiac, z tygodnia na tydzien, itd. Boje sie isc do lekarza niewiem co robic, jezeli ktos ma podobny problem czy mial, prosze o rade jak w takich problemach sobie radzic. Naprawde ja dłozej niepociagne dalej ;(

Gość Ja_Ci_Pomogę_
Proszę_o_radę Wiem co masz, ja mam to samo i borykam się z tym od 3 lat,to są toksyny powstałe na skutek Drożdżycy Candida. Krótko mówiąc Grzybica przewodu pokarmowego. Ja zaczynam to leczyć lecz to nie jest łatwe i trwa wiele miesięcy a nawet lat. Dodam że niekażdemu uda to się wyleczyć.... Przykro mi to stwierdzić ale tak jest. Pozdrawiam wszystkich zarażonych drożdżycą.

Gość znjąca problem
Witam Wszystkich. Na swędzenie odbytu mogę poleci maść PIMOFUCORT. Na 100% przestanie swędzieć ale niestety nie wyleczy.

Gość novawiad
Witam, na owsiki najlepsze są pestki dyni. Kupi się w każdym większym markecie. Trzeba je jeść przez około 2 tygodnie, dość spore ilości. To je zabije. Mnie pomogło. Najlepsze ziarenka dyni to te w łupinkach coraz rzadziej spotykane w sklepach, ale najskuteczniejsze. Może nie są najlepsze w smaku, ale na pewno skuteczne. Poazdrawiam

Gość ratowniczka
Doskonałym rozwiązaniem tego problemu dla wielu jest krem Sudokrem. wypróbowałam - polecam! Wydałam masę pieniędzy na rózne środki a w końcu pomógł krem dla niemowląt. Wypróbujcie!!!! Warto krem niedrogi i bez recepty.

Gość po ciazy...
witam, ja rowniez borykam sie z problemem swedzacego tyleczka;), tyle,ze u mnie pojawil sie on zaraz po urodzeniu dziecka,mialam cesarskie ciecie i nawet zastanawialam sie czy nie zarazili mnie czyms na sali operacyjnej... tak czy siak napewno wyprobuje Sudocrem, a jak nie pomoze to pojde do lekarza:) pozdrawiam

Gość labella45
Witam w klubie swędzących odbytów!!!! a już myślałam , że jestem taka wyjątkowa.Hurrra nie jestem sama. Może problem mam stosunkowo krótko ale za to jak intensywnie ;) U lekarza oczywiście też nie byłam.Owsików nie mam, ale za to mam piękne "winogronka". W ostatnim tygodniu zaczęłam używać maśco Procto-Hemolan i jakby troche mniej mnie męczyły nocne świądy. A może jest to faktycznie na tle nerwowym? ostatnio biorę leki antydepresyjne więc może i one pomagają ;/. Głowa do góry i nie zadrapmy się na śmierć.

Gość madzia17
ja też mam ten problem chociaż jeszcze nigdzie nie chodziłam boję się iść też do lekarza

Gość dsla
Hej jestem tu pierwszy raz, natknęłam się na tę stronę z tego samego powodu co i wy. Mam ten problem juz od 3 lat. Nie sądzę zeby to były owsiki, bo nic nie widze. Myję się też często ale najgorsze jest to że kiedy nawet delikatnie się dotknę, odczuwam niemiłosierny swąd, któremu żadko jestem w stanie się opanować...\'(Boję się iść do lekarza ze względu na wsyt i strach przed diagnozą...help me, please!:)

Gość xxx vict
Ja od niedawna coś wyczułem w sobie .Jest to lekkie swedzenie odbytu, i cały czas chcę mi się kupe hehe. Patrzałem owsiki raczej nie są , zaczęło mnie to swędzieć gdy zaczęłem uprawiać sex z nową dziewczyną-moze to od tego ale nie napewno... Ma ktoś coś podobnego?

Gość emi222
Hej!ja mam ten problem od 5 lat.Bylam u roznych lekarzy i nic.Nic tam ponoc nie ma.A swiad nie ustepuje.Potrafie nadrapac do krwi,a pozniej piecze..i tak w kolo.nie wiem co mam robic i do jakiego lekarza juz isc,bo juz u kazdego bylam;wydalam 'majatek'na prywatnych lekarzy i leki.Ulga byla chwilowa a problem wracal.Jestem zdolowana to uporczywa dolegliwoscia.Kto ma mi pomodz,jesli lekarze nie wiedza???...

Gość ewelinka82
Czesc Emi mogłabys sie ze mna skontakotwać? Chciałabym pogadać z Tobą, moja mail jest widonczy, z góry dziekuje pozdrawiam

Gość novawiad
Witam, spróbujcie pestek dyni. U mnie też nie było widać owsików i co z tego!! Naprawdę mi pomogły. Tylko trzeba trochę zjeść, żeby był efekt. Owsiki to wredne istoty, nie widać ich od razu. Za to często dają znać o sobie. Pozdrawiam

Gość jawa_raz_dwa
Zdrowia życzę, bo niedługo Święta. a to nie najlepsza pora na chodzenie po lekarzach i robienie badan. Na szybko proponuję czopki propolisowe. Propolis jest dobry na bakterie i grzyby i pierwotniaki. Czopkiem posmarować swędzące okolice, a resztę do środka. Pomaga. A po Sylwestrze do medyków. Pozdrawiam.

Gość mario82
Hej. Mam problem taki sam jak wy, tylko do swędzenia muszę dodac krew w kale. Stosuję maśc na hemoroidy ale mi to nie pomaga. Już mam tego dośc!!!

Gość pesym
mam taki sam swędzący problem od 3 lat z różnym nasileniem.To jest nie do wytrzymania szczególnie nocą.Stosowałam przerózne maści od dermatologa i nic.Dbam o higienę/może za bardzo/.Trafiłam w lipcu do proktologa.W pewenym stopniu zbagatelizował ten problem.Przepisał mi maść która właściwie nie jest skuteczna.Ale wybieram się do niego znów .Tym razem przygotowana dobrze bo naczyta l am się na ten temat.Mam nadzieję że mi pomoże.A może znacie jakieś zioła.W przyszłym tyg.napiszę co powiedział lekarz.

Gość chec podrapania i tu i tu
Witam zastanawiam się czy któraś z Was miała dodatkowe dolegliwości. Chodzi mi o to, że często miewałam zapalenie pęcherza - lekarz zbagatelizował i teraz zawsze sama staram sie sobie z tym radzić. Teraz jest inaczej - wraz z objawami zaplenia pęcherza moczowego pojawił się świąd odbytu, często puszczam gazy (wcześniej nie było tak często), za każdym razem jak się podcieram (także po zrobieniu moczu) by choć troszkę sobie ulżyć w tym swędzeniu mam na papierze ślady kału :/. Kupiłam leki na pęcherz juz prawie przechodziło i znów zaczął mnie swędzieć odbyt - jak on zaczął powróciły objawy pęcherzowe - jakby hmmm pieczenie na wyokości spraw kobiecych no i ból przy oddawaniu moczu. Mam juz tego dosc. Poszlabym do lekarza ale nie wiem czy do ogolnego ?? Strasznie go nie lubie jak poszlam z pecherzem powiedzial ze to normalne u kobiet u mnie odeslal do domu.

Gość heilin
Witam!ja mecze sie już od paru miesiecy z tym okropnym swedzeniem,bralam czopki na hemorojdy ,pomogło na chwile w trakcie stosowania,brałam tabletki na owsiki bo podobno moje dziecko ich zadobyło wiec dostalismy dawke dla wszystkich domowników plus pranie bielizny ,zmiana poscieli,czyszczenie domestosem klamek i tp,pomogło na chwile.I tak meczylam sie dalej u lekarza nie byłam i chyba sie nie wybiore po przeczytaniu wielu wypowiedzi.Kremy które tu sa wypisywane sa czesto na recepte i tabletki uspakajajace tez co wiaze sie z wizyta u lekarza.Ale naszczescie pomugl mi krem który juz zostal tu napisany-SUDOCREM zwykly krem dla niemowlat,morze nie zlikwidowal problemu calkowicie-ale jaka to ulga jak nic nie swedzi i morzna spac spokojne,i po wizycie w toalecie tez nic nadal nie swedzi.Niewiem czy karzdemu pomorze ale ja jestem wdzieczna osobie która o nim wspomniała,stosowałam go od wielu lat moim dzieciom jak nosiły pampersy a nie domysliła bym sie nigdy ,ze i mnie kiedys pomorze.Pozdrawiam