Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nila

strach przed hiv

Polecane posty

Gość nila

czytałam ostatnio ze człowiek może nawet przez ponad 10 lat być nosicielem i nic o tym nie wiedzieć bo nie ma w tym okresie żadnych objawów i wystraszyłam się ponieważ siedem lat temu miałam romans z facetem z którym pracowałam przez pół roku.Romans się skończył a facet wyjechał i potem już go nigdy nie widzialam.Teraz jestem już mężatką z dzieckiem ale strach mnie obleciał że mogłabym być chora i nie wiedzieć o tym.Boje się nawet zrobić test.Co wy o tym sądzicie?

Gość muuuu
Większość kobiet miała róznych facetów,niektóre miały romanse itp.ale nie znaczy,że od razu ma się HIV... Można bardzo długo być nosicielem wirusa i nie wiedzieć o tym ale to może potwierdzić tylko test.Można robić go anonimowo,w prywatnych laboratoriach więc nie trzeba nikogo o tym informować.Często boimy się wyimaginowanych chorób,zauważamy u siebie objawy a to raczej są objawy nerwicy.Ale jeśli wiesz,że możesz być zarażona to idz zrób badanie.

bez sensu, dla mnie to jak pytanie na forum \"powiedzcie mi, czy jestem w ciąży\" ;) w obu przypadkach robisz test i wiesz, po co się zastanawiać? no chyba, że wolisz niepewność. ale nie rozumiem, skąd Twoje obawy, masz podejrzenie, że ten facet był nosicielem?

Gość muuuu
Justa wiesz ludzie boją się tego testu...to normalne,szukają też pocieszenia,zrozumienia.

Gość zrób badania
ale w to ze przez 10 lat nie ma objawów to raczej przesada i wyjątek, owszem przez kilka lat mozna nic nie wiedziec ale bez przesady i wydaje mi się ze w szpitalu by wyszło cos podejrzanego skoro rodziłas dzieci

Gość muuuu
W szpitalu chyba każdemu na wejście robi się takie badanie,tak samo jak na choroby weneryczne,żółtaczkę czy przeceniam naszą służbę zdrowia?

Gość testowaczka
oj przeceniasz służbę zdrowia! testu na hiv nie wykonuje się bez zgody pacjenta no chyba, że jesteś dawcą krwi

Gość testowaczka
poza tym jakby założycielka topiku miała hiv to dziecko też by było zarażone i mąż!- i co tak wszyscy bez objawów, sami nosiciele. a poza tym podejrzewasz tamtego faceta?

Gość muuuu
To super,załamać się można,właśnie przecież w szpitalu powinno się przestrzegć rygorystycznie zasad higieny,nie rozprzestrzeniania chorób,profilaktyki.Ale zdaję sobie sprawę,że tak nie jest.

Gość muuuu
Teżądzę,że dziecko i maż byliby chorzy ale jeśli ktoś ma uzasadnione podstawy...nie wnikam.

Gość nila
Dzięki za odpowiedzi.Może faktycznie przesadzam ale ten facet wtedy ukrywał przedemna ze byl zonaty a gdy sie o tym dowiedzialam to tlumaczyl sie że z żoną go nic nie łączy bo się rozwodzi. Podobno nakryla go kiedyś po jakiejś imprezie że spał razem w łózku z siostra swojego kumpla ale on byl tak zalany że sam nie wie czy do czegoś doszło a jego zona potem też go zdradziła w odwecie z jego kumplem.Sama nie wiem do dzisiaj co o nim sądzić i co bylo prawda a co nie.A może faktycznie wyolbrzymiam w końcu niektórzy zmieniaja partnerów jak rękawiczki i sie nie stresują a ja w końcu jestem wierna męzowi.to chyba jakaś schiza.

Gość muuuu
Jeśli ktoś zmienia partnerów jak rękawiczki to powinien używać prezerwatywy...inaczej może być niebezpiecznie ale siedem lat temu myślało się inaczej,sama wiem.Nie było tak jak dziś.