Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwsze soczewice

czy w soczewkach kontaktowych mozna umyc twarz i wziasc prysznic?

Polecane posty

Gość pierwsze soczewice

Gość nunkaaaaa
jak m isie totalnie nie chce ich sciagac, a zaraz potem mam gdzies wyjsc i sa mi potrzebne to myje twarz czy biore prysznic, nie poczułam jeszcze tego skutków ubocznych :-) :-P

Gość pierwsze soczewice
a mozna je na chwilke zdejmowac? i co wtedy? spowrotem do pojemnika na 15 minut???

chyba tak,ale przed każdym włożeniem wyczyść je porządnie płynem :)

Gość pierwsze soczewice
tula, ale powiedz mi - jak teraz je zdejme przed kapaniem na 15 minut, to moge je od razu wyjac? bo na instrukcji jest napisane, ze minimum 4 godziny musza lezec w pudelku :(

Gość pierwsze soczewice
prosze - pomozcie mi, bo nie wiem czy sie wykapac eraz w nich, czy bez... :( mozna tylko na 15 minut je zdjac?

skoro na instrukcji jest napisane 4h, to widocznie 4h.. ale dlaczego chcesz je zdejmować do kąpieli? przecież w soczewkach można nawet pływac,a co dopiero taka zwykła kąpiel...

:D 4godziny to czas, po ktorym sa tak jakby przygotowane do ponownego zalozenia..tzn, ze jesli nosisz je juz max czasu jaki przewidzial producent (i czujesz suchosc w oczach itp.) to, zeby je \"zregenerowac\" wkladasz na 4h do pudelka ps. podczas prysznica nic im sie nie stanie ;) wiec jesli masz zdejmowac to tylko dla wlasnego komfortu :)

Gość hdhfrhfh
Ja sie zawsze kapie w soczewkach i jest ok. Nosze juz 10 lat. Czesto wieczorkiem ide sie kapac a pozniej jeszcze ogladam film i dopiero pozniej je zdejmuje. Rano zakladam wieczorem jak sie juz klade zdejmuje, nieraz popoludni czy przed impreza sie kapie albo latem biore prysznic w soczewkach. Nigdy powtarzam nigdy sie nic nie dzialo. A nosze juz dlugo. Twarz rowniez normalnie myje i zmywam makijaz.

Gość pierwsze soczewice
dzieki - wiec ide sie kapac :-) troche czasu zajelo mi to pierwsze zalozenie i na razie nie mam ochoty tego powtarzac :P

ja to nawet na basen chodze w soczewkach i wcale nie trzeba ich wyjmować! wogole nie potrafie zyc bez soczewek i wcale nie sa kłopotliwe tylko trzeba troche wprawy :)

Gość pierwsze soczewice
a taka butelka p[lynu na ile starcza? bo codziennie 5 sekund trzeba je plukac z kazdej strony kazda, potem plukanie pojemnika i nalanie tam plynu - to chyba na zbyt dlugo nie starczy, nie?

Myslę, że bez problemu. Często biorę w nich prysznic i nie csię nie dzieje. Ale być może przy innym typie soczewek tak. Ja mam miesięczne Johnsona. A trzymahnie w płynie przez 15 napewno im nie zaszkodzi. To CI gwarantuję. :)

szczerze mówiąc to oni chyba specjalnie tak pisza zeby kupowac te płyny! ja nie mierze czasu jak je płukam tylko po prostu polewam płynem soczewke i do pudła! a pudło tez jak na mój gust wysarczy wypłukac wodą a co jakiś czas wyparzam swoje pudełko :) soczewki nosze 8 lat

Gość soczewkiiiii
Tego płynu to mi idzie ok 100 ml na miesiąc. No i też w soczewkach chodze od rana do wieczora bez ściągania na jakieś mycie czy cuś

Gość pierwsze soczewice
karnityna - tez mi sie tak wydaje. przeciez jak sie umyje rece, to potem sie dotyka recznika, twarzy, kranu itd - a to juz sa bakterie no i tymi bakteriami do oczu i jakos czlowiek zyje... a myjac rece - osadzaja sie bakterie z wody na nich, wiec czy opluczemy pudlo plynem, czy nie - soczewki beda mialy kontakt z wodnymi bakteriami ;-)

Gość soczewkiiiii
No i nie kupuj soczewek u okulisty. To już są maksymalne złodzieje. Ja za swoje B&L 3- miesięczne płaciłam 80 zł \ parę i to z wielką łaską, że sprzedaje po cenach hurtowych. Na allegro za trzy parytakich samych soczewek dałam 61 zł!!!!! To samo z płynem. Wariatka okulistka sprzedała mi płyn 60 ml, na którym był napis "Free sample, not for sale" za 25 złotych. Teraz kupuję 360 ml za 35 zł :D:D:D

Gość pierwsze soczewice
ja kupilam u okulisty za 40 zl - ale to chyba byl sklep z mozliwoscia okulisty ;-) a nie odwrotnie

Gość soczewkiiiii
w sklepach też idzie tanie dostać, ale tylko w naprawdę duzych miastach. U mnie jest 5 optyków i wszędzie te same ceny i zero promocji. Parodia. Ceny zawyżone o 100%

na allegro jest strasznie tanio ale jakos do tej pory bałam się zaryzykować! ktos kupował? Ja nosze B&L optima i płace 70 zł za parę.

Ja kupuję soczewki na allegro takie same jak w sklepie i oczywiście tańsze tylko wybieram sprzedawców którzy pracują w optyku lub mają bardzo duzy wybór soczewek. Jak na razie jeste zadowolona bo płacę naprawdę taniej. Co do kąpieli to jasne że można w soczewkach (przecież na basenie czy nad morzem też się ma soczewki!) trzeba tylko uważać żeby nie potrzeć mocno oczu.

Gość pierwsze soczewice
wykapalam sie - przezylam :-) tylko mi teraz czasem nie mowcie, ze zartowalyscie z tym niewyciaganiem soczewek do kapieli ;-)

ja soczewki wyciągam tylko wieczorem, a jak biorę przysznic podczas dnia to NIGDY ich nie wyciagam, a soczewki noszę już 7 lat

Gość No a ja też
na poczatku bałam się myć głowę, zmyć makijaż czy umyć twarz w soczewkach. Ale odważyłam się w końcu. Zmywam makijaż płynem dla osób noszących soczewki (kosztuje tylko 4 zł.- ziaja), no i delikatnie myję twarz, zaciskając mocniej oczy. Dobry pomysł tu wyczytałam o wyparzaniu pojemniczka. Idę zaraz go wyparzyć. :)

Gość soczewki_taaak
Mozna sie kapac, ja sie kapoe i wszystko jest okej, bez nich sie nie widze, mam sporą wade, wiec są mi podczas kapieli po prostu potrzebne ;) plyn mozna kupic w aptece, plyn z Alkonu 355ml ktory starcza na ponad 3 miesiace kupuje w aptece za 27zl! A w optykach taki sam kosztuje 60zl ;) pamietaj jednak zeby podczas jakiejkolwiek choroby, nawet kataru, kaszlu nie nosic soczewek ;)