Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasiasek

Przysięga małżeńska - pytanie

Polecane posty

Czy orientujecie się czy jest możliwość aby tekst przysięgi małżeńskiej w kościele powiedzieć samemu, a nie powtarzać za księdzem? Czy któraś z Was tak robiła?

Gość kikikikiki maupa
Niemożliwe. Ani w kościele, ani w USC.

oczywiście że jest to możliwe, kwestia ugadania z księdzem, a razczej jego uprzedzenia że chcecie powiedzieć przysięge sami :) my tak mieliśmy, nie było żadnego z tym problemu

Myszorku to nic dziwnego kochanie :D:D ale rozumiem, że możesz być zaskoczona :D

Gość kikikikiki maupa
Laurka, podaj mi kościół i nazwisko księdza, który na to zezwolił (bo to jest wbrew prawu kanonicznemu).

jestem ogromnie zaskoczona, że tylu rzeczy jeszcze o tobie nie wiem :D

to podaj mi paragrafy które mówią na ten temat, że nie można

Gość kikikikiki maupa
Podam, ale wieczorkiem, bo wkrótce wychodzę.

Hej, poczytałam Kodeks Prawa Kanonicznego pod tym kątem i jedyne, co znalazłam to: § 1. Tylko te małżeństwa są ważne, które zostają zawarte wobec asystującego miejscowego ordynariusza albo proboszcza (...) § 2. Za asystującego przy zawieraniu małżeństwa uważa się tylko tego, kto jest obecny i pyta nowożeńców, czy wyrażają zgodę i przyjmuje ją w imieniu Kościoła. Jak więc wynika z paragrafu 2 - do osoby asystującej w zawarciu małżeństwa należy jedynie upewnić się czy nowożeńcy wyrażają zgodę na związek (gdyby jakieś pozostałe czynności były niezbędne do zachowania ważności związku, Ustawodawca by o tym wspomniał - tak wygląda moja wykładnia) Stąd wnioskuję, że istotnie jest to możliwe (zwłaszcza jeśli koleżanka wyżej wpadła na ten sam pomysł co ja i nawet go zrealizowała:) ).

Motylku, też sprawdziłam kodeks, nie ma ani słowa na temat tego w jaki sposób ma się to odbywać, poza tym, małżeństwo to jedyny sakrament, którego udziela nie ksiądz, ale sami małżonkowie, ksiądz tylko w imieniu kościoła uczestniczy, asystuje i błogosławi związek, kodeks prawa kanonicznego zawiera tylko normy, a nie zwyczaje, a taki zwyczaj jest jak najbardziej dopuszczalny :) nie sądzę aby proboszcz parafii w której braliśmy ślub robił coś wbrew prawu kanonicznemu :)

Dziwi mnie w ogóle, że utarło się (i to bardzo skutecznie) że należy powtarzać tę formułę za księdzem. W końcu- abstrahując od tego, że są to standardowe słowa -powinno mówić się to o czym biorący ślub myślą i w taki właśnie sposób. W związku z czym powtarzanie za księdzem, że ślubuję mojemu Piotrusiowi \"miłość, wierność i uczciwość małżeńską\" wydaje mi się bardzo sztuczne.

tekstu przysięgi akurat zmienić nie można :) to już mogłoby byc niezgodne z prawem kanonicznym, taki tekst jest zawarty w liturgii sakramentu i tego trzeba sie trzymać :) a tak właściwie, przeanalizuj sobie ten standardowy tekst, jak sie tak nad nim pomyśli to sie zmienia zdanie na jego temat :) zaczyna sie całkiem ładny wydawać i zawiera tak naprawdę wszystko co trzeba :)

Też mówiliśmy sami mało tego obrócliśmy się do siebie twarzami i mówiliśmy to patrząc sobie prosto w oczy niesamowitw przeżycie a czy można no to juz odpowiedziałem można! tylko musi sie jeszcze na to zgodzić ksiądz który asystuje ( tak on tylko jest świadkiem i tylko błogosławi to małżonkowie udzielają sobie nawzajem ślubu ) zawarcie sakramentu małżeństwa. Było cudownie!!!

Źle mnie Laurko zrozumiałaś :) Ja tam przeciwko tekstowi przysiegi nic nie mam, sztuczne wydaje mi sie powtarzanie tego po ksiedzu (bo wychodzi tak jakbym byla instruowana co powiedziec ukochanemu)

:) no być może ;) w każdym razie ja nie dopuszczałam takiej możliwości, od razu wiedziałam, że tak właśnie chcę i podobnie jak Dreamer mówiliśmy sobie przysięgę z mężem patrząc na siebie a nie na mikrofon księdza :) było fantastycznie:) dużo szczęścia życzę

Można wypowiedzieć przysięgę bez powtarzania za księdzem. Nasz ksiądz pytała nas czy chcemy suflera ;-) czy też czujemy się na siłach żeby samemu powiedzieć przysięgę. _______________________________ www.vanilla-cafe.net

My też mówiliśmy sami patrząc sobie w oczy. Po prostu przed przysięgą szepnęliśmy księdzu, że znamy przysięgę i nie musi nam podpowiadać i było ok. I ten tekst przy zakładaniu obrączek też mówiliśmy z pamieci. A poza tym ja śpiewałam psalm a mąż czytał czytanie. Niesamowite przeżycie.