Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ultimate

Młode kontra stare mamy....

Polecane posty

Gość Ultimate

Cześć.Mam 21 lat i nie wiem czy "za młodu" starać się o dzidzie czy po 30. Jakie są tego plusy i minusy?

wejdź na temat \"czy 22 letnie dziewczyny stać na dziecko\" tam się dowiesz

Uważam, że to nie wik jest decydujący o dziecku, przede wszystkim, czy dojrzałaś do decyzji by byc matką, czy tego chcesz i najwazniejsze czy jesteś gotowa; bo za dziecko trzeba byc odpowiedzialnym; wazna jest również sfera finansowa, bo dziecko to skarbonka bez dna. Ja w wieku 22 lat nie byłam gotowa na dziecko, ale w wieku 27 lat owszem i to bardzo.

Gość a ja w wieku.....
21 lat zostałam mamą i świetnie sobie radziłam, teraz mam po trzydziestce i znowu zostałam "młodą" mamą, radzę sobie dobrze, ale noce nieprzespane to już nie dla mnie :( a ciąże przeszłam okropnie. Natomiast macierzyństwo ma swoje uroki w każdym wieku pod warunkiem że jesteś na nie przygotowana :)

Gość doświadczona w temacie
ja urodziłam synka w wieku 21 lat... moja mama, mnie w wieku 40... dziś mój syn ma lat 5.. wiadomo wszystko ma swoje plusy i minusy... i tak mogę powiedzieć, że mama starsza, zazwyczj już spełniona zyciowo, ma więcej czasu dla dziecka, więcej może nauczyć, jest bardziej odpowiedzialna... dopilnuje nawet tego co nie było konieczne, na pewno bardziej przewrażliwiona na zagrożenia... na pewno jest bardziej cierpliwa... zazwyczaj ma lepszą sytuację materialną... ustabilizowany dom... spokój... szybciej się męczy- szalone zabawy odpadają... natomiast młodsza... daje dziecku więcej swobody- dziecko ma szanse szybko stać się samodzielne, ma lepszy kontakt z dzieckiem- na takiej stopie bardziej przyjacielskiej, realizuje jeszcze własne cele, więc nie stety może z dzieckiem spadzać mniej czasu- niektóre momenty może przegapić... ma więcej siły... nmiej cierpliwości... więcej się dzieje w jej życiu- więc dziecko ma więcej "atrakcji"w życiu... to takich kilka moich obserwacji... na własnym przykładzie... generalnie ja z mojego wczesnego macierzyństwa jestem bardzo zadowolona...