Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gomez

kto potrzebuje webmastera?

Polecane posty

Chętnie zajmę się tworzeniem lub prowadzeniem jakiejś witrynki. Oczywiście nie w ramach akcji charytatywnej :P Jakiś grsz mile widziany. HTML, XHTML, PHP, MySQL, FLASH.

Od Ciebie zawsze i wszędzie kochanie :* :)

Gość a css
?? bo jak xhtml to by sie css przydało co? mam pytanie co wiesz o przełączaniu dokumentów i do czego może doprowadzić pominiecie tego "tematu" przy tworzeniu witryny opartej na xhtml i css

Gość a css
a właśnie... jak już odpowiesz na powyższe pytanie napisz mi deklaracje przelączajacą dokument jeśli chciałabym np. użyc atrybutu target albo czasem móc uzyć deklaracji koloru dla pojedynczych komórek tabel nie uywajac css tylko atrybutów znanych z html ?

Gość a css
i czy znasz zasady zachowania dostępnosci witryn - jesli na to wszystko odpowiesz moze cie zatrudnię, w kazdym razie czesto mam stycznosć z osobami, które deklarują ,ze mogą mi zrobić witrynę, ale nie wiedza o tak waznych rzeczach - ważnych bo wybiegających w przyszłość a ja nie chce projektantów myślacych wstecz...

Gość a css
hmm? jekies odpowiedzi?

Hm. Po pominięciu tego pewnie po przygotowaniu strony dla jednej przeglądarki nie wyglądałaby tak jak chcemy na innej. ALe ja wolę tworzyć takie style CSS aby wszędzie wyglądało tak samo. Są przecież znaczniki wspólne dla wszystkich przeglądarek. XHTML bawię się od niedawna. Moim światem jets raczej PHP.

Gość a css
nie do końca prawda pominięcie deklaracji DOCTYPE nie ma zwiazku z rodzajem przegladarki dla jakiej piszesz (czy pisze sie wogole dla jednej przeglądarki ? :) ) ale ma zwiazek z tym jak ma odczyywać stronę dana przeglądarka, jesli nie użyjesz deklaracji doctype( bo to o to chodziło) albo użyjesz błędnej deklaracji przeglądarka kod strony bedzie interpretowała ze zgodnoscią wstecz, a wiele deklaracji css moze błednie być intepretowane przez przegladarkę, jeśli użyjesz dobrej deklaracji doctype przeglądarka zależnie od tego czy określisz typ jako strict czy transitional uruchomi pełny tryb standardowy albo tryb standardowy z pewnymi ustępstwami" (gdzie możesz przykładowo uzyć jakiegos atrybutu z htmla)

Gość a css
przykład , uruchom w przeglądrce najpierw z deklaracją doctype a potem bez sej deklaracji Hybryda body{ margin:0; padding:0; } #nawigacja{ background:#e0861e; color:#000; border:0; /* border-bottom:1px dotted #000; */ margin:0; padding:0; text-align:left; height:31px; } #lewemenu{ position:absolute; left:0; margin:0; /*25px 25px 25px*/ padding:10px 5px ; background:#bdcdbd; border:0; border-top:10px solid #95a580; /*border-right:1px dotted #000; border-bottom:1px dotted #000;*/ background:#bdcdbd url(e:\pas.gif) repeat-x bottom left; width:151px; voice-family:"\"}\""; voice-family:inherit; width;100px; } html>#lewemenu{ width:100px; } #zawartosc{ border:0; border-top:10px solid #bdcdbd; padding:0; margin:0; margin-left:150px; width:auto; } #tekst{ margin:0; border:0; padding:15px 25px; width:450px; voice-family:"\"}\""; voice-family:inherit; width:400px; } html>#tekst{ width:400px; } #baner{ margin:0; padding:0; border:0; width:250px; height:30px; background:url(e:\logop.gif) no-repeat; } .alt{ display:none;} #logobaner{ display:block; padding:0; border:0; margin:0; background:url(e:\logo.gif) no-repeat; width:250px; height:30px; } a#logobaner:hover{ background:url(e:\logop.gif) no-repeat; } #lewemenu ul{ list-style:none; padding:0; margin:15px 0; border:0; } #lewemenu li{ text-align:center; border-bottom:1px solid #000; width:100px; margin:0; padding:0; font:10px/15px Verdena,Lucida,Arial,sans-serif; color:#000; background:#e0861e; } #wyszukaj,#tertiarytop{ border-top:1px solid #000; } #lewemenu li a{ display:block; font-weight:normal; padding:0; border-left:1px solid #000; border-right:1px solid #000; background:#e0861e; color:#000; text-decoration:none; width:100px; voice-family:"\"}\""; voice-family:inherit; width:98px; } html>#lewemenu li a{ width:98px; } #lewemenu li a:hover{ font-weight:normal; border-left:1ps solid #000; border-right:1px solid #000; background:#c90; color:#fff; text-decoration:none; } #wyszukaj a:visited{ font-weight:normal; background:#c60; color:#fff; text-decoration:none; } #wyszukaj a:visited{ font-weight:normal; background:#c60; color:#fff; text-decoration:none; } Ogłoszenia o pracy WyszukajNotatnikKontoLogowanieUstawienia xdgsdgs

Gość a css
usówa znaczniki to zrobie inaczej :) !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd" html head titleHybryda/title style type="text/css" body{ margin:0; padding:0; } #nawigacja{ background:#e0861e; color:#000; border:0; /* border-bottom:1px dotted #000; */ margin:0; padding:0; text-align:left; height:31px; } #lewemenu{ position:absolute; left:0; margin:0; /*25px 25px 25px*/ padding:10px 5px ; background:#bdcdbd; border:0; border-top:10px solid #95a580; /*border-right:1px dotted #000; border-bottom:1px dotted #000;*/ background:#bdcdbd url(e:\pas.gif) repeat-x bottom left; width:151px; voice-family:"\"}\""; voice-family:inherit; width;100px; } html>#lewemenu{ width:100px; } #zawartosc{ border:0; border-top:10px solid #bdcdbd; padding:0; margin:0; margin-left:150px; width:auto; } #tekst{ margin:0; border:0; padding:15px 25px; width:450px; voice-family:"\"}\""; voice-family:inherit; width:400px; } html>#tekst{ width:400px; } #baner{ margin:0; padding:0; border:0; width:250px; height:30px; background:url(e:\logop.gif) no-repeat; } .alt{ display:none;} #logobaner{ display:block; padding:0; border:0; margin:0; background:url(e:\logo.gif) no-repeat; width:250px; height:30px; } a#logobaner:hover{ background:url(e:\logop.gif) no-repeat; } #lewemenu ul{ list-style:none; padding:0; margin:15px 0; border:0; } #lewemenu li{ text-align:center; border-bottom:1px solid #000; width:100px; margin:0; padding:0; font:10px/15px Verdena,Lucida,Arial,sans-serif; color:#000; background:#e0861e; } #wyszukaj,#tertiarytop{ border-top:1px solid #000; } #lewemenu li a{ display:block; font-weight:normal; padding:0; border-left:1px solid #000; border-right:1px solid #000; background:#e0861e; color:#000; text-decoration:none; width:100px; voice-family:"\"}\""; voice-family:inherit; width:98px; } html>#lewemenu li a{ width:98px; } #lewemenu li a:hover{ font-weight:normal; border-left:1ps solid #000; border-right:1px solid #000; background:#c90; color:#fff; text-decoration:none; } #wyszukaj a:visited{ font-weight:normal; background:#c60; color:#fff; text-decoration:none; } #wyszukaj a:visited{ font-weight:normal; background:#c60; color:#fff; text-decoration:none; } /style /head body div id="nawigacja"div id="baner"a id="logobaner" href="e:\serwis.html" title="Ogłoszenia.PL" span class="alt" Ogłoszenia o pracy/span/a/div/div div id="lewemenu"ul li id="wyszukaj" a href="http:\\www.wp.pl\" title="opcja" Wyszukaj /a /li li id="notatnik" a href="e:\serwis.html" title="opcja" Notatnik /a /li li id="konto" a href="e:\serwis.html" title="opcja" Konto /a /li li id="logowanie" a href="e:\serwis.html" title="opcja" Logowanie /a /li li id="ustawienia" a href="e:\serwis.html" title="opcja" Ustawienia /a /li /ul /div div id="zawartosc" div id="tekst" xdgsdgs /div /div /body /html tam gdzi powinny być znaki mniejszy wiekszy dla znaczników musisz uzupełnić ale niewiele tego jest :)

Zastrzeliłeś mnie tym pytaniem. Przyznaję, ze nie do końca je zrozumiałem, ale to co teraz napisałeś to wiedziałem. Tylko jak wcześniej wspomniałem, XHTML-em od niedawna się zajmuję, dokument zgodny z standardem stworzę, ale jeśli chodzi o konkretną wiedzę to czasem coś stosuję, nie iwedząc nawet jak to określić fachowo. Wiec w takim razie małe pytanko do Ciebie z PHP. co ten kod wyświetli i czemu to? :) $z1=1; $z2=\'1\'; $z3=$z1+$z2; $z4=$z1.$z2; if($z1===$z2) echo $z4; else echo $z3;

Gość a css
jestem nia :) nie mogłam odpisaćwczesniej a co do php to tez sie tym interesuję :) kod wyswietli: pierwsza zmienna to liczba, druga to znak z3 - dodanie do liczby łańcucha znakowego spowoduje zamiane typu zmiennej drugiej na liczbę i w sumie wyjdzie 2 z4 - konkatenacja ciagów znaków , wiec pierwsza zmienna zostanie zamieniona na typ znakowy a więc wynikiem będzie ciag znaków '11' if zwróci wartosć false bo '===' wiec wynik bedzie z3 =2 '===' nie tylko porównuje wartości ale też typy zmiennych wiec np. 11==='11' zwroci false kiedy 11=='11' zwróci true :)

Gość a css
szkoda własnie ,ze xhtml i css mniej , bo w sumie to byla propozycja mojego znajomego bardziej w tym kierunku, programistów php ze znajomoscią min. MySQL mamy narazie komplet, ale poszukaj na www.jobber.pl tylko przygotuj sobie jakies portfolio jeśli nie masz jeszcze - powodzenia :)