Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

październikowa

POLSKIE PRAWO

Polecane posty

Witam! Mój mąż jest alkoholikiem. Nie chce się poddać leczeniu twierdząc, że straciłby pracę (jest nauczycielem). Czy ja jako żona mam prawo zdecydować o jego leczeniu? Jeśli tak, to gdzie się zgłosić? I jeszcze jedno pytanie: mąż wziął kredyt nie pytając mnie o zgodę. Czy bank miał prawo udzielić mu kredytu? Z góry dzięki za odpowiedź.

Gość podszywek
cos mi sie zdaje ze musialabys meza ubezwlasnowolnic zeby go skierowac na leczenie

Bank nie miał prawa udzielic mu kredytu jesli macie wspólny majątek.

Gość mekintoch
nie no jeśli za ewentualne długi męża odpowiada żona to chyba logiczne, że pożyczając pieniądze w banku potrzebny jest żony podpis chyba, że mąż podrbił...

Gość mekintoch
pażdziernikowa nie przeginaj kobieto! gdyby każdy małżonek mógł z powodu alkoholu ubeswłasnowolnić drugiego to wyobrażasz sobie co by to było? Nie ma takiego prawa, przykro...

Gość Szpec
Zgoda małżonka do zaciągnięcia zobowiązana jest wymagana wówczas, gdy czynność przekracza tzw. zarząd zwykły majątkiem. W przypadku kredytów sądy uznają kwotę 3000-5000PLN, powyżej której wymagana jest zgoda współmałżonka.

no to może dodam, że 1,5 roku temu zabrano mu prawo jazdy za jazdę po pijanemu. Miał ponad trzy promile alkoholu. I mimo to nie mogę go zgłosić na leczenie???

Gość podszywek
nie wiem jak z tym ubezwlasnowolnieniem ale to bardzo trudna sprawa a co do dlugow zaciagnietych przez meza to 20 stycznia cos sie w tej kwestii zmienilo.przepisy mówiące o tym, ze jedno z małżonków nie odpowiada za długi drugiego, jeżeli o tym nie wiedziało. ale musialby ten dlug zaciagnac po 20 I

Gość podszywek
"W przypadku osoby uzależnionej od alkoholu przesłanki przymusowego leczenia wskazuje ustawa z 1996 r. o zmianie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Wymienia ona trzy kategorie osób. W pierwszej kolejności są to osoby, które w związku z nadużywaniem alkoholu powodują rozkład życia rodzinnego, demoralizację nieletnich, uchylają się od pracy albo systematycznie zakłócają spokój lub porządek publiczny. W stosunku do tych osób o obowiązku poddania się leczeniu odwykowemu orzeka sąd rejonowy na wniosek gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych lub prokuratura. Sąd orzeka w postępowaniu nieprocesowym po przeprowadzeniu rozprawy na podstawie materiałów dołączonych do wniosku oraz opinii biegłego w przedmiocie uzależnienia od alkoholu i rodzaju zakładu leczniczego. Sąd może też zarządzić oddanie badanej osoby pod obserwację w zakładzie leczniczym na czas nie dłuższy niż 2 tyg. Na wniosek zakładu leczniczego sąd może przedłużyć ten termin do 6 tyg. Obowiązek poddania się leczeniu trwa tak długo, jak długo wymaga tego cel leczenia, nie dłużej jednak niż 2 lata. Sąd może zadecydować o ustaniu leczenia przed upływem okresu wskazanego w orzeczeniu. Druga kategorię osób, do których odnosi się obowiązek poddania się leczeniu odwykowemu, stanowią osoby uzależnione od alkoholu, umieszczone w zakładach poprawczych i w schroniskach dla nieletnich. W stosunku do tych osób leczenie odwykowe, za zezwoleniem sądu, zarządza administracja zakładu lub schroniska. Trzecią kategorię tworzą osoby umieszczone w zakładach karnych, aresztach śledczych i ośrodkach przystosowania społecznego. Zasady i tryb postępowania w stosunku do tych osób określa Minister Sprawiedliwości w porozumieniu z ministrem właściwym ds. zdrowia. Problematykę uzależnień narkotykowych reguluje ustawa z 1997 r. o przeciwdziałaniu narkomanii. Ustawa ta wymienia przypadki kiedy leczenie może być przymusowe. Poza wyjątkami określonymi w ustawie leczenie jest dobrowolne. Wyjątki dotyczą osób, które nie ukończyły 18 lat, oraz osób pełnoletnich, które kontynuują przymusowe leczenie lub rehabilitację. Na leczenie lub rehabilitację przymusową może skierować jedynie sąd rodzinny na wniosek przedstawiciela ustawowego, krewnych w linii prostej lub rodzeństwa albo poradni wychowawczo-zawodowej. "

Gość podszywek
"Przymusowe leczenie alkoholika można zainicjować poprzez skierowanie informacji do prokuratury lub gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych. Zgodnie z art. 24 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi „Osoby, które w związku z nadużywaniem alkoholu powodują rozkład życia rodzinnego, demoralizację małoletnich, uchylają się od pracy albo systematycznie zakłócają spokój lub porządek publiczny, kieruje się na badanie przez biegłego w celu wydania opinii w przedmiocie uzależnienia od alkoholu i wskazania rodzaju zakładu leczniczego.” O zastosowaniu obowiązku poddania się leczeniu w zakładzie lecznictwa odwykowego orzeka sąd rejonowy właściwy według miejsca zamieszkania lub pobytu osoby, której postępowanie dotyczy, w postępowaniu nieprocesowym. Sąd wszczyna postępowanie na wniosek gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych lub prokuratora. Jeśli postępowanie zostało już wszczęte, to trudno jest je „przyśpieszyć”. Wszelkie decyzje oraz szybkość ich podejmowania zależą od sądu."

Gość podszywek
a tu pytanie i odpowiedz, wszystko z http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=lista_odp&haslo=KOD_519 Mój ojciec jest alkoholikiem od 25 lat a może dłużej! Ja i moja siostra mieszkamy z nim pod jednym dachem, mama od 5 lat pracuje za granicą. Czy jest jakaś możliwość aby ojca wysłać na przymusowe leczenie? Jeśli tak to jak można to zrobić i gdzie?? Odpowiedź: Zgodnie z art. 26 ustawy o przeciwdziałaniu alkoholizmowi i wychowaniu w trzeźwości gminna komisja do spraw rozwiązywania problemów alkoholowych ( właściwa ze względu na miejsce zamieszkania osoby uzależnionej od alkoholu) może skierować do sądu wniosek o nałożenie obowiązku poddania się leczenia, w tym również w zakładzie zamkniętym. Dotyczy to osób, które w związku z nadużywaniem alkoholu powodują rozkład życia rodzinnego, demoralizację małoletnich, uchylają się od pracy albo systematycznie zakłócają spokój lub porządek publiczny. Zgodnie z art. 24 tej ustawy takie osoby są kierowane na badanie przez biegłego w celu wydania opinii w przedmiocie uzależnienia od alkoholu i wskazania rodzaju zakładu leczniczego. Należy więc od razu sprawę skierować do takiej komisji. Najlepiej jest zrobić to pisemnie, w piśmie tym należy po prostu bardzo dokładnie opisać sytuację, między innymi wskazać jak długo trwa już to uzależnienie od alkoholu, czy Pani ojciec jest agresywny, gdy jest nietrzeźwy czy podejmował próby leczenia i z jakim skutkiem. Mogą oczywiście Panie w takim wniosku zawrzeć sugestię, że należy sprawę skierować do sądu ze względu na konieczność przymusowego leczenia.

Gość soniablack
Ja pracuje w lukasie. Oczywiscie pani mąż może wziąc kredyt bez pani zgody jeżeli przedstawi odpowiednie zaświadczeia z pracy, bedzie mial zdolnosć kredytową itd no i ... jesli w chwili podpisywania umowy nie bedzie pijany;) Pani podpis byłby potrzebny dopiero przy kredytach wysokich

Gość lajza mineli
idź do Sądu Rodzinnego i złóż wniosek zniesienie współwłasności małżeńskiej, umotywuj to alkoholizmem męża.Unikniesz sytuacji gdy komornik z TWOICH poborów będzie ściągał długi męża.