Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mother to be

Dziewczyny, które myślą o dzidziusiu !!!

Polecane posty

Gość Mother to be

Cześć Kobietki, Mam 23 lata, jestem zaręczona, za 2 lata, dokładnie w sierpniu, ma się odbyć mój ślub, a później razeme z moim mężem chcemy postarać się o dzidziusia. Jestem strasznie szczęśliwa i chciałabym aby wszystko ułożyło się pomyślnie, ale jednocześnie martwię się, gdy słyszę o niepłodności, wynikającej z niezdrowego trybu życia, chorobach, etc... Zastanawiam się jak żyć, aby doczekac się zdrowych dzieci, czego się wystrzegać, jakie badania robić, itp... Macie jakieś pomysły, z którymi chcecie się ze mną podzielić ? Napiszę, że co rok wykonuję badania, typu morfologia, ob, cholesterol, glukoza, mam mierzone ciśnienie...:)

Myślę, że powinnas się zaszczepić przeciwko różyczce (no chyba, że już to zrobiłaś). Nie wiem dokładnie jak to jest z tym szczepieniem, ale podobno dziewczynki w szkole podstawowej je mają. TYlko niestety nie wiem czy ono jest na całe zycie czy co jakiś czas trzeba powtarzać (moja ciotka jak planowała dzidziusia to się zaszczepiała). A poza tym to myślę, że warto jest niepalić, nie nadużywać alkoholu i przede wszystkim wydaje mi się, że nie można obsesyjnie chcieć dziecka. My z mężem nie planowaliśmy, a będzie we wrześniu nasza mała istotka.Wogóle o tym nie myślelismy (uzywaliśmy prezerwatyw, brałam tabletki) a teraz cieszymy sie jak nie wiem co :):):):)

co do badań, to warto zrobić cytomegalię i toksoplazmozę (miano IGG i IGM),a jak już będziesz bardzo zdecydowana to najlepiej wybrac sie do gina ina cytologię i zapewne powie Ci co warto jeszcze przebadać.

Gość uuuuuuuujjdssds
Jesteś rocznik 83 lub 82 wieć na różyczke byłaś szczepiona w wieku 13 lat. I szczepienie jest na całe życie, chociaż jak się chce zajść w ciążę a minęło od szczepienia więcej niż 15 lat to radzą zrobić szczepienie przypominające. Ale ty nie musisz. Możesz się zaszczepić też przeciw żółtaczce. I polecz wszystkie zęby i infekcje skórne. I gdzieś pół roku przed staraniem zacznij łykać folik.