Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana 22

ząb leczony kanałowy-jak boli to już do wyrwania??

Polecane posty

Gość załamana 22

mam fatalną kanałówkę, właściwie to zamiast zęba to praktycznie cała plomba, strach ruszać bo sięmoże rozlecieć... To już chyba do wyrwania sięnadaje?? :( Nie chce być bez zęba!! Co można zrobić w tej sytuacji?? Ile kosztuje jakieś wstawienie zęba czy czegośtam rany, załamałam się :(

Gość ....nowa......
no jak jest leczony to chyba są jakieś szanse??ja lecze swoją szóstkę od 3 miesięcy,i łaże tak do dentysty to na uzupełnienie lekarstwa,to na uzupełnienia fleczera i na zdjęcie rtg, ale za to 16 marca będzie już koniec leczenia:)

Gość załamana 22
nie no właśnie o to chodzi że on pare lat temu został zaplombowany po leczeniu kanałowym.. Noi był spokój, odpadł mi kawalątek ostatnio, właściwie to niewiele z tego zęba zostało tzn kawałek jednej ścianki ,reszta to sama plomba.. Noi zaczął boleć przy jedzeniu... Aż siębojęiść do dentysty... Otwarcie kanałów może sprawić że ten ząb sięrozsypie po prostu, więc nie wiem czyjest sens... A gdyby trzeba to wyrwać albo coś to ile by kosztował jakiśsztuczny czy korona czy jak to siętam nazywa, bo ja sięnie znam kompletnie? :(

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
też miałam taką sytuację, po leczeni kanałaowyz złamał mi się ząb i został tylko pół, ale poszłam do dentysty, usunął starą plomę, wstawił mi jakiś sztyft tytanowy w środek i na tym odbudował ząb

Gość załamana 22
dzięki, a ile cię to kosztowało???

chyba za ten sztyft zapłaciłam 50 zł a za plombę 100.

Gość załamana 22
dzięki, może faktycznie jakoś sięgo uratuje... Eh, tak to jest jak sięma takie fatalne zęby :(

nie matrw się , ja też się bałam,że już po zębie... trzymaj się

Gość plastikowy klosz
no ja mam sytuację podobną do twojej- cała plomba, bo ząb był mocno uszkodzony. jesli zacznie cię boleć, to dentysta nie ruszając plomby wyjmuje korzeń (chyba nacina dziąsło, ale na 100% nie wiem) a tą atrapę zeba zostawia. idź do dentysty. ja też zwlekałam a na fotelu z bólu zemdlałam 2 razy:/

Gość przerazona nastolatka
cze mama na imie iza i bardzo prosze o pomoc bo nieweim co mam robic kompletnie nie wiem co mam robi kilka mieśiecy temu na szkolnych 2 miesięcznych wakacjach wybrałam sie do dentysty po kilku wizytach okazało się że musze leczyc tylniego zęba kanałem poniewaz mam pęknietego na pół bolało cholernie najstraszniejsza była1 wizyta byłam chyba z 22 u pani doktor z tym zębem bo mi trutka wypadała co kilka dni gdy zakończyłam leczenie tego zęba byłam szcześliwa jak nigdy po kilku miesącach mój problem powrócił ząb leczony kanałowo zaczoł przy spożywanu pokarmów bole co mama zrobi pomórzcie mi .

Gość pomarancza1984
Do Izy: Najlepiej idź do dentysty, zobaczy co się dzieje, zrobi prześwietlenie i się wyjaśni wszystko. Ja miałam leczonego zęba kanałowo 1,5 miesiąca temu, ale na szczęście na razie nie boli. Pozdrawiam.

Gość szysz
ej a jeśli ja właśnie czekam ma plombę i mam w tej chwili lekarstwo i właśnie mi się kawałek jednej ścianki ukruszył to można mieć plombę?:(boje się ze już tyle kasy wydałam atu się okaże ze trzeba zęba wyrwać..:(

nic nie boli miałam 4 zeby tak leczone naczytałam sie bredni a to wielkie nic zero bolu pod jednym warunkiem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wykupilam znieczulenie 20zł i robi ci cała strone gdzie je wstrzyknol mozesz poprosic zeby wbil igłe z 2 stron czyli pol od srodka pol od policzka wtedy lepiej działa samo wstrzykiwanie nioc nie czujesz ja mialam 17 zebow leczonych bo tak sie bałam ze nie szłam a teraz jest inaczej chodze co tydzien jeszce kilak razy i mam spokoj na lata

Gość anka HH
ludzie, co to za metody? :D jeszcze nie slyszalam zeby forum udzielalo porad dentystycznych :) ci co sie boja - do lekarza marsz, bo potem moze byc tylko gorzej! jesli da sie zabki uratowac, na pewno tak czy inaczej dentysta to zrobi, nie ma sie czego bac (to w koncu ich zarobek hehe) kiedys tez bolal mnie zab, ktory byl leczony kanalowo (dwojka, po stanie zapalnym na korzeniu i strasznej opuchliznie buzi). zaczelo bolec dopiero po ok. roku po leczeniu (ktore nie boli jak jest znieczulenie!), zanim zaczelo puchnac polecialam do lekarza i... musialam miec operacje - resekcje korzenia, tzn. sciecie czubka. poguglujcie sobie jak sie nie boicie *brr*

Gość załamany 24
mam pytanko czy boli wstawianie zeba i ile kosztuje takie wstawka zeba