Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestraszona

czy to jest endometrioza???

Polecane posty

Gość przestraszona

od miesiąca boli mnie brzuch po lewej stronie ciala, promieniuje od miednicy aż do nogi z przodu ciala, czasem również z tylu po krzyzach, gin stwierdzil ze albo to jest zapalenie przydatkow albo endometrioza, troche sie naczytalam o tym drugim i zlapalam dola, leczenie laparoskopowe mi sie nie usmiecha, jestem mloda, chce miec dzieci, i moje pytanie jakie mialyscie objawy endometriozy i jak ją leczono u Was? co podzialalo?

Gość cooo
Co to znaczy, że lekarz powiedział, albo to, albo co innego? Przecież to jakiś absurd, ze nie potrafi tego prawidłowo zdiagnozować. ZMIEŃ LEKARZA!!! to po pierwsze, a info na temat endometriozy znajdziesz tutaj http://www.resmedica.pl/ffxart2004.html

Endometrioza to inaczej zewnętrzna gruczolistość macicy. Polega na powstawaniu małych, owalnych, torbielkowatych guzełków z komórek błony śluzowej wyściełającej macicę (endometrium). Charakterystyczną cechą tych guzków są niewielkie odbarwione blizny. Zmiany te tworzą się w różnych miejscach i narządach, nie tylko rodnych. Komórki błony śluzowej macicy mogą bowiem zawędrować do wielu narządów: jajników, jajowodów, na tylną czy przednią ścianę macicy, a nawet do wyrostka robaczkowego. Zewnętrzna gruczolistość śródmaciczna polega na obecności błony śluzowej macicy poza jamą macicy. Najczęściej obejmuje powierzchnię otrzewnej narządów i może powodować bóle w podbrzuszu, niepłodność i nieprawidłowe krwawienia z dróg rodnych. U 10% chorych ogniska endometriozy występują poza narządem rodnym. Można je zaliczyć do ognisk przerzutowych, ale - na szczęście - rzadko ulegają zezłośliwieniu. Ogniska tej choroby mogą reagować cyklicznie na zmiany poziomu hormonów podczas cyklu miesiączkowego. Dzieje się tak dlatego, że wszystkie pozamaciczne ogniska gruczolistości funkcjonują jak miniaturowe macice, co powoduje, że podczas miesiączki dochodzi w nich do krwawienia.

Gość Asiascn
nie martw sie. Ja miałam endometriozę i skonczyło sie powazna operacją bo została wykryta bardzo późno. Później pół roku brałam Danazol i mimo ze bardzo sie bałam ze nie zajde w ciaze przez to, albo bede miala trudnosci - to juz jestem w ciąży i to od razu po pierwszym podejściu

Gość Ewa 105
na podstawie jakiego badania mozna to wykryc? bo mnie zawsze podczas okresu boli z tylu w okolicy nerek, cholerny bol. wlasnie wybieram sie do lekarza i boje sie czy to nie jest endometrioza. a czy przez to moga byc jakies powiklania w ciazy

Gość trudne pytanie

ja jestem po laparoskopii wykryto u mnie endometrioze II, zrosty gigantyczne które też nie pozwalały mi zajść w ciąże. Obecnie biorę DANAZOL. czy któraś z Was mogłaby mi napisać jak się czuła wtrakcie brania go? i czy wszystko minęło po pół rocznej kuracji?