Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

daizy

Bielefeld Niemcy

Polecane posty

Gość Werkaaa
ja nie jestem z Bielefeld,ale bardzoo blisko...Gütersloh wita!

Werkaaa mieszkasz tam na stale? co robisz? ja wlasnie sie przeprowadzilam do B.

Gość ale jaja
Ja mam ciocie w Bielefeld i wujka w Guetersloh!

Gość Werkaaa
Witaj Daizy! Tak mieszkam na stale od 3 lat,napisz co porabiasz w Bielefeld?

wlasnie sie przeprowadzilam do narzeczonego, w kwietniu mamy slub.troche ciezko mi sie przyzwyczaic, poniewaz narazie nie gadam po niemiecku, i probuje znalezc jakas szkole i sie zapisac. a ty?ile masz lat?

Gość Werkaaa
Hej Daizy! Sorki,ze tak pozno sie odzywam ale mam sporo pracy.Mam 31 lat ,corke 2,5 roku.Nie martw sie,przyzwyczaisz sie ,na poczatku tez bylo mi ciezko,chociaz dlugo juz wczesniej tu bylam,bo pracowalam ale samo to,ze z dala jestes od rodziny,przyjaciol i znajopmych to troche doluje.A jezyka sie na pewno szybko nauczysz-ja tez do konca poprawnie nie mowie,czasem byki i Niemcom sie zdarzaja...hihihiA slub bierzecie tu,czy w Polsce? Od kiedy tu jestes? Pozdrawiam Cie i czesciej zagladaj tutaj ja tez bede.papatki

witam Werkaaa.sama przeprowadzke mialam niedawno - bo 1 marca. Ale przyjezdzalam tu w miare czasowych mozliwosci. Slub bierzemy tutaj cywilny, a w Polsce koscielny. Co do jezyka, to mialam w liceum, ale generalnie cale zycie sie uczylam angielskiego, i dlatego mi troche ciezko. Ja mam 27 lat, bede zagladac, milo sie klika.Serdecznie pozdrawiam!

Gość oooo---
zapraszam na strone Polki mieszkajace na stale w Niemczech-moze kogos spotkasz tam?!

Gość Werkaaa
hej Daizy! Hihihih ja przyjechalam tu 30 marca,to w sumie zaczynalysmy podobnie.U mnie Zimno,czekam na ocieplenie,chociaz sniegu duzo nie ma...Napisz,skad jestes z Polski-ja z Olsztyna i czym sie zajmujesz,pozdrawiam cieplutko Werka.Fajnie kogos spotkac,kto moeszka niedaleko od ciebie,nieprawdaz???

Werkaaa, ja jestem z Poznania. Pracowalam w firmie logistycznej, jako spedytor miedzynarodowy. Chcialabym pracowac tutaj w takiej firmie, ale tak jak pisalam, narazie nie mam szans, brak znajomosci jezyka. A ty pracujesz czy zajmujesz sie dzieckiem? Milo sie z toba gada ,-)) pozdrawiam cie

Gość Werkaaa
Witaj,ja pracuje juz,z zawodu jestem polozna,ale jeszcze nie zdalam tu egzaminow (musze sie nauczyc tzw.medycznego jezyka po niemiecku)narazie pracuje w Schlecker-to jest sklep perfumeryjno drogeryjny i jest ok,ale chce wrocic szybko do zawodu echhh ... jeszcze duzo nauki mnie czeka.Pozdrowionka!

Czesc Werkaaa, Ja dzisiaj bylam dowiedziec sie w VHS jakie sa kursy i ile kosztuja. Najpierw musze napisac test, wiesz zeby zakwalifikowac mnie do jakies grupy. Mam nadzieje ze sie uda, wiesz, bez gadania to jak bez reki...Pozdrawiam

Gość Werkaaa
Witaj!Szczerze mowiac ja na temat kursow nic nie wiem,bo wczesniej juz mowilam po niemiecku ale sa topiki tutaj jak dziewczyny chodzily,musisz poczytac,jak bedziesz chciala ,to podam Ci te tematy,mysle ze to dobra sprawa,a ze uczylas sie wczesniej,to latwiej bedzie-trzymam kciuki! A Twoj przyszly maz zna niemiecki?,bo jesli tak,to on tez moze Tobie duzo pomoc (moj mi tez pomogl),gadac,gadac i gadac-jak umiesz i nie wstydzic sie,kaleczyc i samo przyjdzie-szkola tez Ci dobrze zrobi,jak ci sie uda to napisz co zalatwilas.Ide spatki,bo juz padam ,a jeszcze mala sie obudzila! Pozdrowionka!

czesc Werkaaaa.przepraszam, ze wczoraj nie weszlam,ale mialam taki zabiegany dzien.Moj przyszly maz jest niemcem, ale mam jestem w tej komfortowej sytuacji, ze on gada po polsku. ach, zobaczymy co z ta szkola wyjdzie, mam nadzieje ze wszystko sie jakos ulozy! Pozdrawiam cie serdecznie

Gość Werkaaa
Witaj!No ja mam tez dzis chwile,to jestem i sprawdzam poczte,po poludniu mam gosci takze juz mnie dzis nie bedzie.Moj maz mieszka tu 17 lat,jego rodzice sa Niemcami i wyjechali tu i tez zna polski,w domu mowimy po polsku,ja z corka po polsku,a maz po niemiecku,bo od wrzesnia do przedszkola idzie i tez musi umiec,zeby zestresowana nie byla.Ale mielismy taki czas ze mowilismy tylko po niemiecku,zebym ja sie lepiej nauczyla,a tak naprawde sie czlowiek nauczy jak wyjdzie z domu,bo z mezem jak czegos po niemiecku nie wiedzialam,to zaczynalam po polsku-czyli szlam na latwizne hihihhih,a jak gadasz z kims , kto polskiego nie zna to niestety musisz tlumaczyc i tlumaczyc,az zrozumie.Kiedy jedziesz do Polski?My sie wybieramy na swieta na kilka dni i juz sie doczekac nie moge!Pozdrowionka!

Werkaaa, my gadamy ze soba po polsku,dlatego ze moze i rozumiem duzo rzeczy, ale nie jestem w stanie mu odpowiedziec. Tesciowie tez gadaja po polsku, dlatego ze mama jest polka... My tez wieczorem wychodzimy do znajomych na kolacje. Do polski jade pod koniec marca, 1 kwietnia wyprawiam swoj panienski. Wracam po swietach, 21 mamy slub. Milego dnia ci zycze!!!

Gość Werkaaa
hej Daizy! jestem po pracy-skonana,u nas cieplutko i fajnie.Acha jak masz prawko polskie jak sie tu zameldujesz juz to nie zapomnij go zmienic do pol roku od zameldowania-ostatnio czytam,ze dziewczyny mialy problemy. Buzka-uciekam i milego tygodnia zycze!

witam cie Werkaaa. przeczytalam wlasnie na innym temacie o tym prawku. Ja i tak musze wymienic wszystkie dokumenty po slubie, czyli w kwietniu, wiec zdaze to zrobic w ciagu pol roku. Dziewczyny cos pisaly o jakis testach czy cos. To prawda ? trzeba cos zdawac jeszcze raz? czy tylko przepisuja? Pozdrawiam cie serdecznie!!!

Gość Werkaaa
Jezeli masz obojetnie jakie prawko polskie,czy nowe czy stare od momentu zameldowania tutaj/w Polsce tez mozesz miec meldunek/ do pol roku musisz zmienic prawko na niemieckie w urzedzie komunikacji tutaj,mi sie udalo przed uplywem 2 tyg.to zrobic tez przypadkiem sie dowiedzialam ale juz mam i mam spokojne sumienie,ze nic sie nie wydarzy,a w urzedach o tym nie przypominaja.Papaty ,jutro sie odezwe

Gość Werkaaa
aaaa i zadnych testow dodatkowych,oni przepisuja ,a stare odsylaja do miasta,gdzie mieszkalas

ok, dziekuje ci bardzo za informacje! milego wieczoru i do jutra!

Gość Werkaaa
Witanko,znow jestem na krotko,kolo 20 wrocilam z pracy,obejrzalam klan i inne seriale hihihih i ide spatki!Co tam sie dzieje u Ciebie ciekawego?Buzka!

czesc Werkaaa. U mnie narazie nic ciekwego sie nie dzieje, moze w piatek gdzies z moim wyskoczymy! Masz kablowke czy satelite? Bo my mamy kablowke, gdzie jest tylko tv polonia, a tam niestety nic ciekawego nie ma, wiec nawet nie odkodowuje, bo szkoda kasy. a co tam u ciebie? buziaczki

Gość Werkaaa
Witanko! Dzis mialam wolne,troche pomylam okna w domciu i posprzatalam-trzeba korzystac ze sloneczka.Jutro na 14 do pracy,a w piatek idziemy na urodziny do cioci.Ja kupilam jeszcze w Polsce dekoder polsatu to mam okolo 50 polskich programow,ale wczesniej te programy ladowalam z netu-jakies 2 lata,tylko,ze Polsat zmienil kodowanie i nie mozna bylo wiecej "na pirata" sciagac hihihi.Juz sobie ktos z tym poradzil bo dzis moj maz znow sciagnal te programy,tyle tylko,ze nie potrzebnie.A kablowke mam niemiecka. Telefonujesz do polski? Bo jak tak to wklejam ci stronke z baaaaardzo tanimi kierunkowymi,chociaz ja chyba zaczne z netu dzwonic jak Jamaja-wplacasz 5 lub 10€ i gadasz ile chcesz przez 4 miesiace,fajna sprawa sprobuje w przyszlym miesiacu,zeby miec pelny miesiac.A to ta stronka

Gość Werkaaa
Pozdrowionka i milego wieczoru!

Gość Werkaaa
< br...i cos tam >wykresl z adresu to bedzie dzialac!

Dzien dobry Werkaaa!!bardzo dziekuje za te stronke, my mamy 01015, wiec tez jest tanio! Bede musiala pomyslec na tym, aby kupic dekoder, bo strasznie mi sie nudzi ;-))zaraz sobie poszukam na google, co i za ile. Wiesz nie mam za duzo do roboty, wymyslic co na obiadek, posprzatac, i czekac na mojego jak przyjedzie z pracy.Milych imienin ci zycze, tak jak pisalam, my chyba tez gdzies pojdziemy! buzka

Gość Werkaaa
Witaj,ja powoli zbieram sie do pracy,a z tymi telefonami to teraz 01015 kosztuje 3.2 centa za min na tej stronie wlasnie jest,ja z tej stronki biore co aktualnie jest najtaniej np. 010090 kosztuje 1,7 centa to w zaleznosci,bo ciagle im te taryfy sie zmieniaja.Uff,tak mi sie nie chce isc do pracy...dobrze,ze snieg pada to moze duzo klientow nie bedzie! hihihiZbieram sie i papaty!