Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baku skład0606

Zapytanie o brukselkę

Polecane posty

Gość baku skład0606

Czy ktoś wie co trzeba zrobić żeby brukselka nie miała goryczki? Z góry dziękuję.:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ugotowac w duzej
ilosci wody i bez przykrywania garnka. ale czasami niestety nie pomaga, nie wiem czy to po prostu nie zalezy od brukselki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baku skład0606
Kurczę to tak wczoraj gotowałam ( 1 raz tak w ogóle) i była niedobra. Dzięki. Może ktoś jeszcze mi coś doradzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alelen
Brukselke nalezy gotowac w wodzie z dodatkiem mleka, troche soli + szczypta cukru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baku skład0606
Spróbuję;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość domowy qrak
też słyszałam o mleku - albo gotować w wodzie z dodatkiem mleka, albo wczesniej lekko ponacinać "głąby" na krzyż i namoczyć w mleku. podobnie rzecz się ma, jeśli chodzi o endywie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baku skład0606
Endywia? A tego to jeszcze nie jadłam. Jak to wygląda? I z czym się je?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alelen
Na brukselke trzeba uwazac i dokładnie ja obrać. Ostatnio kupiłam brukselkę - z wierzchu ladne listeczki w srodku czarna. Zdarza sie ze brukselki sa zepste w srodku. Wtedy smak jest okropny! Wielu ludzi zrazilo sie niepotrzebnie do brukselki, bo trafili na poczatku na taki "rarytasek"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość domowy qrak
baku skład :D:D endywia to chyba inaczej cykoria? ale nie jestem pewna. jadłam ja kiedyś we Francji, bardzo fajnie przyrządzoną. Zawijało się taką umytą endywię w duży plaster szynki, wkladało do naczynia żaroodpornego, polewało beszamelem i posypywało żółtym serem. Nie wiem dokładnie jak się ją wczesniej przygotowywalo - możliwe, że trzeba było ją podgotować albo poddusić...nie wiem... moznaby w necie poszperać, warto, bo jest przepyszne drugi sposób, to endywia w sałatce - moja siostra zwykle sama wymyslała skladniki, np. endywia, pomidor, szynka, orzeszki ziemne solone (lub nie), sos winegret. a tak wygląda ta smakowita jarzynka http://www.stnicholascenter.org/stnic/images/endive-4.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość domowy qrak
kurcza...no co jest...!! w razie gdyby się znowu nie udało, to informuję, że należy wykasować w adresie w przeglądarce cały trójkątny nawias na końcu, albo skopiować link który podałam i wkleić do przeglądarki. http://www.stnicholascenter.org/stnic/images/endive-4.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baku skład0607
Dzięki domowy qrak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam 100% sprawdzony przepis co zrobić by brukselka nie gorzkniala!! Myjemy brukselke i odrywamy nędzne listki i wyrzucamy :) Nastepnie nacinamy konce brukselki- tą łodygę na krzyż na grubość ok 2 mm Wrzątek solimy i dodajemy łyżeczke cukru i wrzucamy brukselke. Gotujemy :) Przez te naciecia wyplwa goryczka :) Makłowicz mnie nauczył :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja nie nacinam głąbów
Zawsze brukselkę gotuję w wodzie z cukrem albo vegetą (na ok pół kg brukselki ok 2 litry wody i czubata łyżeczka cukru albo płaska łyżeczka vegety).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dodac cukru
;) Ale ja taka z posmakiem goryczy etz lubie wiec czesto nie dodaje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosita
brukselkę należy dobrze obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówkę. Płuczemy, wrzucamy do gara, zagotowujemy, odlewamy wodę i nalewamy nowej. Wtedy gotujemy już normalnie z dodatkiem soli i odrobiny masła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×