Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ole ole siabadaba

czy usunęłybyście ciażę jeśli...

Polecane posty

Gość do Czarna31
Już mnie do więzienia chcesz wsadzać? :D Bo ja w boga nie wierzę? W waszego mściwego boga? Czy ja ciążę nielegalnie usuwałam ze do paki mnie pchasz? Opanuj się dziewczyno! Gdybym była w ciązy z nieuleczlanie chorym płodem to przecież moje kościelne państwo gwarantuje mi usunięcie tej ciąży. A ty mnie do więzienia? Za co? Za moje prawo?

do do Czarna31 Tak już ci tak zwani obrońcy życia mają, że wszystkich mających inne zdanie niż oni najchętniej by potraktowali więzieniem, albo karą śmierci. Twierdzą, że aborcja to morderstwo a do feministek wołają: \"zrobimy z wami co Hitler z Żydami\". Postawa iście godna pochwały :)

Ja mimo wszystko bym nie usunęła.. chyba bym nie umiała.. :( to maleństwo jest takie bezbronne.. :( A wiecei, że dzieci z zespołem Downa kochają bardzo, bardzo mocno..? Nie chciałybyście mieć takiego skarba do kochania w domu..?

YES YES YES lubie bitwy na argumenty, choc te twoje sa bardzo suche i ogolne... dobrze ze podpierasz sie zrodlami znajdz prostsze cytaty Rany ja uwazam, ze kobieta nie powinna miec prawa do legalnego usuniecia ciazy nawet tylko do 5 tygodnia w KAZDYM przypadku. Jesli to gwalt - to ok, moze miec prawo! Jesli dziecko jest chore, to tez moze decydowac! Ale jesli puscila sie jak zwierzyna i wiedzac ze nie chce dziecka nie zabezpieczyla sie... to taka idiotka nie powinna miec prawa do lecenia z dupa do wylyzeczkowania tylko z glowa... Czy jest tu ktos, kto uwaza, ze sobie moze uprawiac seks jak chce, bez zapezpieczen i ze powinien miec prawo do legalnej aborcji jak zbrzuszy?? Ciekawa jestem... dla mnie to by oznaczalo, ze ktos taki stosowalby aborcje jako srodek antykoncepcyjny, a to jest dla mnie chore. Naprawde jakby aborcja byla legalna dla wszystkich przypadkow to masa cielat by dawala sobie robic dzieci i potem by usuwaly co 3 miesiace, jestem tego pewna. Trzeba na malo uswiadomione spoleczenstwo nakladac jakies ograniczenia... bo bylby balagan. Chociaz lepiej edukowac takie cielaki, uczyc lowic ryby, a nie dawac zlowione... Naprawde uwazam, ze jak ktos sobie skrobie raz tu.. raz tam... to jest nieodpowiedzialny! nawet jesli to 3 mm pusty jeszcze pecherzyk... to wbrew naturze. Nie ma miejsca na niekontrolowane wpadki... Tylko cieleta tak zachodza a wy chcecie by cieleta mialy prawo skrobania... *** Co innego w przypadku gwaltow! Tak samo chorob dzieci... choc to kwestia dyskusyjna. *** a ci, co sie domagaja prawa do aborcji w kazdym przypadku, powoluja sie na to, ze duzo kobiet ginie, bo skrobia sie nielegalnie co jest grozne dla zdrowia. Trudno... jak sie dalo dupy... trzeba teraz sie martwic. To faktycznie smutne, ze musza tak kombinowac, ale wystarczylo sie zabezpieczyc i pomyslec wczesniej Zreszta kobiety wiedza ze takie jest ryzyko, a mimo to decyduja sie... to znaczy ze nie szanuja swojego zycia, a to oznacza ze sa ryzykantkami na wlasne zyczenie... ... ze pozwola wlac w siebie meskie nasienie i przyplacic to swoim zyciem... niz zabezpieczyc sie i nie miec powodow do aborcji Jak sa takie glupie, to mi ich nie szkoda.. Sory ze pojechalam troche ale tak mysle sobie... bardzo szczerze...

Oj biedne i ubogie jesteście dziewczyny! Nawet czytać nie umiecie. Po pierwsze jakbyście nie zauważyly wkleilam wam pojęcie aborcji dokladnie ze slownika, po drugie tylko dwie pierwsze wypowiedzi byly Papieża a pozostale nie. Po trzecie zagladnijcie sobie do medycznych podreczników np. embriologii to dowiecie sie kiedy zaczyna się zycie ludzkie. Do Misty ja sie nie obrażam, bo na kogo jeśli ten ktoś umie tylko wyzywać innych to nie mam na kogo się obrażac. Do yes yes i kto tu jest tendencyjny??? Przeczytalam wiele opracowań naukowych i nienaukowych, tych wydawanych przez Kościól katolicki i przez osoby świeckie wiec co jak co ale na pewno nie kieruję się tylko prawem koscielnym. Jak nie ma macie na kogo to na Kościól nie??? Bo Wy takie dobre jesteście i szlachetne i nie będziecie rodzić ulomne dzieci bo dziecko się będzie męczyć i Wy będziecie się męczyć. A po skoro można żyć latwo i przyjemnie i niczym się nie martwić. Ech jakie to wzruszajace.

I jeszcze do wypowiedzi i cytatów yes yes. Używanie slow prawo kobiety i jej godność jest w tym przypadku lekko nietrafione, a co z godnością dziecka i jego prawami. Od kiedy dziecko można nazwać dzieckiem, po 40 tygodniach??? A jak urodzi się 6 tygodni wczesniej to nie jest dzieckiem??

Luckylady nie wiem czy Ty kogoś cytujesz czy to są Twoje słowa, niemniej przy zdaniu: \'Trudno... jak sie dalo dupy... trzeba teraz sie martwic\' ręce mi opadają i więcej pytań nie mam :(

czarna (owieczko), to nie jest słownik, tylko encyklopedia. Przy okazji \'zapomniałaś\' wkleić kilka istotnych pewnie fragmentów: \'Aborcja (od łac. abortus - poronienie) to celowe, przedwczesne zakończenie ciąży, skutkujące śmiercią zarodka lub płodu\' - też umiem wklejać, spróbuj pomyśleć, to naprawdę nie boli !!!!!!!!!!!!!! \'Prowadzone są badania nad psychologicznymi i psychiatrycznymi następstwami poddania się zabiegowi aborcji. Badania wykazują, że zespół poaborcyjny, w postaci chronicznego przygnębienia, depresji, myśli samobójczych, poczucia winy, obniżenie poczucia własnej wartości, nie występuje często. Rozważa się jakie czynniki predestynują do występowania tego typu powikłań, najczęściej wymienia się brak wsparcia w okresie przed i po aborcji, presję Kościoła katolickiego, a także trudną sytuację społeczną. Z badań naukowych nie wynika by zespół poaborcyjny był częstszy od występującej po urodzeniu dziecka depresji poporodowej\' - to a\' propos Twoich rozmów z kobietami, które dokonały aborcji z poważaniem umiejąca tylko wyzywać innych, mysty ;)

Gość Lampą Ci jestem
nie

Misty cóż za inteligenty i pelen dowcipu zwrot \"pomyśl to nie boli\" Skad wiesz skoro nie myslisz??? A moje pytanie nadal bez odpowiedzi, skoro takie madre jestescie to odpowiedzcie, bo jakoś żadna sie nie kwapi. Zabraklo argumentów?? Już tylko wyzwiskami lecicie?? Z tą encyklopedia przyznaję rację, ale jakbyś nie wiedziala to najcześciej objaśnienia terminów w encyklopediach są czerpane ze slowników.

Trudno jest jednak nieraz znaleźć dobry tekst mogący pomóc w obronie godności początków każdego życia. Dlatego na uwagę zasługuje niedawno wydana pozycja francuskiego genetyka prof. Jérôme Lejeune’a Czym jest ludzki embrion. W prosty, przystępny i zrozumiały dla każdego sposób francuski lekarz przedstawia początki ludzkiego życia. Żeby dobrze zrozumieć doniosłość świadectwa Lejeune´a, trzeba mieć na uwadze kontekst powstawania tego tekstu. W sierpniu 1989 r. Sąd w Maryville, stan Tennessee, Stany Zjednoczone, miał zająć stanowisko w sprawie o szczególnym znaczeniu dla etyki. Miał rozstrzygnąć, czy siedem ludzkich embrionów, znajdujących się w stanie zamrożenia, powinno zostać uznanych przez prawo za wspólny majątek małżonków, którym można swobodnie dysponować, czy też za istoty ludzkie. Profesor Jérôme Lejeune, profesor katedry Genetyki Fundamentalnej na Wydziale Medycyny w Paryżu i odkrywca trisomii 21 (przyczyny mongolizmu) zeznawał jako biegły na tym procesie. Jego świadectwo, w którym znalazły odbicie najnowsze odkrycia z dziedziny genetyki, nabrało szczególnego znaczenia dla określenia statusu prawnego ludzkich embrionów. Rzadko kiedy udawało się tak jasno i przystępnie przedstawić fakty, których dostarcza nam genetyka w momencie, kiedy należało ustalić, czym jest ludzki embrion i jak w konsekwencji powinien być traktowany. Profesor genetyki z Paryża doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że dociekania genetyczne i biologiczne nie mogą zastąpić refleksji etycznej i prawnej. Biologia czy genetyka, jak by nie były ważne, nie mogą same z siebie określić, jak należy traktować embrion, ale owszem należy do tych dziedzin ustalenie jego natury. Lejeune przejrzyście to tłumaczy. «To, co definiuje istotę ludzką, to jej przynależność do naszego gatunku. A więc fakt, czy jest ona starsza czy młodsza nie przyczynia się do zmiany gatunku. Ani żaden młodzieniec, ani żaden staruszek nie przeniósł się z jednego gatunku do innego. Należą do rodzaju ludzkiego. I to jest właśnie definicja». A na pytanie, czy zygotę należy traktować z takim samym szacunkiem, co dorosłą jednostkę ludzką, odpowiada niezwykle precyzyjnie: «Na to pytanie nie odpowiadam, ponieważ wychodzę z punktu widzenia wiedzy. Tłumaczę jedynie, czym jest istota ludzka, a sędzia jest tym, który ma rozstrzygnąć, czy ta istota ludzka ma takie same prawa jak cała reszta. Jeżeli wprowadzi się zróżnicowanie między istotami ludzkimi, należy podać powody, dla których to zróżnicowanie się wprowadza. Ale jeżeli pyta się mnie Pan jako genetyka, czy ta istota jest istotą ludzką, odpowiedziałbym tak: wobec tego, że jest istotą i jest ludzką, a więc jest istotą ludzką».

Jakby Wam to nie wystarczylo: \"Koniec XIX i wiek XX dzięki eksplozji rozwoju nauk biologicznych oraz postępowi techniki umożliwily badania nad mechanizmami zmian zachodzących w ludzkim ustroju, które prowadzą do zapoczątkowania nowego życia. Badania te udowodniły bez żadnych wątpliwości, że rozwój CZŁOWIEKA jest procesem ciągłym od POCZĘCIA aż do śmierci\" prof. dr hab. med. M. Rybakowa, przew. Komitetu Rozwoju Człowieka Polskiej Akademii Nauk (za \"Czas Krakowski\" 15.02.1991) -------------------------------------------------------------------------------- \"Komórkę jajową od momentu ZAPLODNIENIA nazywamy zarodkiem, ale nie ulega wątpliwości, że jest to CZŁOWIEK\" prof. dr hab. med. B. Chazan, specjalista krajowy w dziedzinie położnictwa i ginekologii (za \"Służba życiu\" nr 2-3 lipiec/sierpień 1999) -------------------------------------------------------------------------------- \"Żywot CZŁOWIEKA rozpoczyna się w momencie POCZĘCIA, tj. zapłodnienia, i kończy się w momencie śmierci\". prof. dr hab. med. R. Klimek, członek Królewskiego Towarzystwa Lekarskiego w Londynie, członek Komitetu Naukowego Światowej Federacji Ginekologow (za \"Prawo i Życie\" nr 3, marzec 2000) -------------------------------------------------------------------------------- \"Człowiek jest człowiekiem od poczęcia\" dr hab. med. Kinga Wiśniewska-Roszkowska (za Mięsiecznikiem Akademickim \"Eurostudent\" nt 58/2001) -------------------------------------------------------------------------------- \"Połączenie komórki jajowej i plemnika, czyli gamety matczynej i ojcowskiej daje początek odrębnemu życiu. W wyniku ZAPŁODNIENIA powstaje w pełni genetycznie uformowany NOWY CZŁOWIEK, którego rozwój dokonuje się w czasie życia ludzkiego. Tak więc embrion, płód, noworodek, niemowle, dziecko, dorosły, starzec to okreslenia poszczególnych biologicznych etapów zawsze TEGO SAMEGO CZŁOWIEKA\" dr n. med. Antoni Marcinek, dyrektor Szpitala Położniczo-Ginekologicznego im. R. Czerwiakowskiego w Krakowie, specjalista regionalny do spraw położnictwa i ginekologii województwa Małopolskiego (za \"Słuzba Życiu\", nr 2-3, lipiec-sierpień 1999) -------------------------------------------------------------------------------- \"Czym jest embrion? Pytanie to stawia się niechętnie, bo szczera odpowiedź na nie jest kłopotliwie prosta: LUDZKI EMBRION JEST ISTOTĄ LUDZKĄ! Człowiek przybiera w swym rozwoju osobniczym kilka postaci po kolei: zarodkową, płodową, noworodkową, niemowlęcą, dziecięcą, dojrzałą i starczą. Embrion jest pierwszą z nich: jest to CZŁOWIEK W ZARODKOWYM STADIUM SWEGO ZYCIA.\" prof. zw. dr hab. Bogusław Wolniewicz, b. pracownik Instytutu Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego (za \"Rzeczpospolita\" 08.01.2001) -------------------------------------------------------------------------------- Z podręczników szkolnych -------------------------------------------------------------------------------- \"Jak powstaje nowe życie? Nasze życie zaczęło się wtedy, gdy połączyły się ze soba dwie komorki rozrodcze Od samego początku MALEŃKI CZŁOWIEK intensywnie wzrasta i rozwija się. W pierwszych godzinach życia przemieszcza się z jajowodu - miejsca, gdzie powstał - do macicy - miejsca, w którym pozostanie przez dziewięć miesięcy. Tak wygląda POCZĄTEK ŻYCIA CZŁOWIEKA\" J. Angiel, J. Kądziołka, R. Stwarz \"Przyroda i człowiek. Podręcznik do czwartej klasy szkoły podstawowej\" WSiP SA, Warszawa 1999 --------------------------------------------------------------------------------

\"nie wiem czy Ty kogoś cytujesz czy to są Twoje słowa, niemniej przy zdaniu: \'Trudno... jak sie dalo dupy... trzeba teraz sie martwic\' ręce mi opadają i więcej pytań nie mam\" - Mysty, uwazam ze rece nie maja co ci opadac, bo cytat jest skrotem nastepujacej mysli: \"Sytuacja dotyczy kobiety, ktora jest w ciazy (zakladajac ze nie doszlo do gwaltu) i chce usunac zdrowa ciaze - swiadomie doszlo do stosunku plciowego na skutek ktorego plemnik dostal sie do jajka - a wiec kobieta w pelni swiadomosci zaszla w ciaze - co jest dla niej tak straszliwa i tragiczna perspektywa, ze nagle sie budzi i odkrywa, ze w jej kraju nie ma legalnej aborcji i idzie do pana czesia z kombinerkami, ktory zna sie na skrobankach srednio na jeza i na skutek dzialan kobieta wykrwawia sie i umiera... Zaden normalny czlowiek nie pojdzie do pana czesia... usuwac ciazy bo u czesia nawet usuwanie zeba moze skonczyc sie hivem.. wiec laska wie co robi, ze w piwnicznych warunkach jest ogromne ryzyko... utraty zdrowia i zycia... a mimo to idzie... to nie dziwota ze umiera. Nie musialaby myslec gdzie ma usunac, gdyby nie dala sie sp...scic facetowi do swojej p... ochwy... ;-p CO TO ZA POCHWA?? DLA PAłKI GOśCINNA, DLA WYTRYSKU GOŚCINNA, A DLA ZARODKA - NIEGOśCINNA...??? Jak ktos tak sobie lubi ryzykowac, to znaczy ze nie szanuje swojego zycia i w takim przypadku... musi sie zamartwiac\" To wszystko ladnie ujelam jednym dosadnym zdaniem. Ale teraz Ci przyblizylam co mialam na mysli. Tez ci rece opadaja?? Bo nie wiem czy ci opadaja rece na moje slownictwo, czy na moje mysli, czy na moje rozumienie moralnosci ... Chociaz sadze ze moje poglady sa ok. i jesli juz kogos krzywdza, to nieroztropne wlascicielki niegoscinnych pochew, ktorym mowie - NIE! PS Nie mowie ze jak ktos nie chce dzieci to ma nie zapraszac :-p (sory ze tak pisze) pałki, albo plemnikow, aalbo nie uprawiac seksu.. ... ale wystarczy sie wlasciwie zabezpieczyc!!! Jak ktos wpadnie mimo ze sie zabezpiecza bo pekla mu gumka to mam do niego szacunek i rozumiem ze moze \"chciec usunac b. wczesna ciaze\" ale jak ktos jedzie na sposobach przerywanych... no to sory

b) Czy embrion posiada rozumną naturę? Rozwój embrionu jest procesem nieustannym, zdeterminowanym przez tę samą, teleologicznie zorientowaną \"siłę\", która na poziomie genetycznym determinuje i kieruje rozwojem organizmu jako funkcjonalnej jedności. Każde ludzkie istnienie, od momentu poczęcia aż do śmierci, posiada tę samą naturę, jaką jest natura ludzka. Dorosły człowiek posiada normalnie zdolność dokonywania aktów rozumnych i samoświadomościowych. Te możliwości ukazują jego rozumną naturę. Jednak posiadanie tychże możliwości musi pochodzić ze zdolności rozwoju, które wpisane są w indywidualną naturę od samego początku. Te możliwości nie mogą wyrastać \"z niczego\", gdyż byłyby niewytłumaczalne. \"Ex nihilo nihil\"; \"z niczego nic nie powstaje\". Byt posiadający naturę rozumną, choćby w sposób potencjalny, musi posiadać ją od samego początku, tak aby mogła być ona później nieustannie rozwijana. Uwzględniając to wszystko, co zostało wyżej stwierdzone, należy wyciągnąć wniosek, że również ludzki embrion, który rozwija się w płód, dziecko i osobę dorosłą, posiada rozumną naturę od momentu poczęcia, która stopniowo, w czasie dalszego rozwoju się ujawnia. Natura rozumna jest cechą, która przynależy do ludzkiego istnienia od momentu połączenia się gamet. Cechy tej nie można w sobie wyćwiczyć, gdyż jest ona dana osobie ludzkiej. Rozumność, która jeszcze pozostaje nieujawniona przez embrion, z czasem, w trakcie dalszego rozwoju organicznego, będzie warunkowała zdolność wykonywania ściśle ludzkich aktów, w tym również aktów samoświadomościowych.31 W związku z powyższym należy stwierdzić, że embrion ludzki posiada naturę rozumną, tak samo jak posiada ją każdy dorosły człowiek; różnica polega jedynie na tym, że natura ta, w przypadku embrionu, pozostaje czasowo nie ujawniona.

c) Prawa embrionu. 1. Prawo do poczęcia w rodzinie z prawdziwego ojca i prawdziwej matki. Niedopuszczalnym jest zapładnianie w sposób sztuczny par homoseksualnych, lub stosowanie zapłodnienia heterogenicznego par małżeńskich (gdy dawcą gamet jest ktoś spoza małżeństwa). Czymś nagannym pozostaje zapłodnienie gamet lub gametami \"post- mortem\" (po śmierci). 2. Prawo do identyczności. Raz poczęte życie ludzkie posiada prawo do bycia uznanym za realnie istniejące indywiduum. 3. Prawo do życia. Jest to pierwsze i podstawowe prawo każdego istnienia ludzkiego. Wszelkie inne prawa znajdują swoje uzasadnienie i spełnienie w tym fundamentalnym prawie. Dlatego nie można ograniczać jego obowiązywalności do ilości dni od poczęcia; to prawo obowiązuje od samego początku. 4. Prawo do asystencji prenatalnej. Diagnoza prenatalna ma za zadanie wykrycie ewentualnej choroby i jej późniejsze leczenie. Nigdy nie może się stać instrumentem eksterminacji dziecka poczętego. 5. Prawo do wolności. Dziecko powinno być chciane dla niego samego, a nie dla \"dowartościowania\" rodziców. Nie może też być przedmiotem eksperymentów, lub też produktem sztucznego zapłodnienia. 6. Prawo do opieki prawnej. Nie można mówić o \"prawach embrionu\" jeżeli prawodawstwo poszczególnych państw nie uznaje go za podmiot prawa. 7. Prawo do nienaruszalności cielesnej. Ciało dziecka poczętego nie może być używane jako \"bank części zamiennych\" do przeszczepów organów osobom dorosłym (z wyjątkiem poronienia spontanicznego). Nie można też uczynić z ciała dziecka poczętego przedmiotu transakcji handlowych. Wydaje się nam rzeczą pożyteczną, aby przytoczyć dwa dokumenty, które w sposób jasny określają osobowy status dziecka poczętego oraz jego prawa. Oczywiście, istnieje wiele innych dokumentów dotyczących tego zagadnienia, nam się jednak wydaje, że te poniższe posiadają szczególną wymowę. 1°. Deklaracja \"Prawa nienarodzonego a sztuczne zapłodnienie\" Centrum Bioetyki i Praw Człowieka Uniwersytetu w Lecce z 1995 roku, punkt 4:

PS Mysty... jak juz wklejasz to wklejaj wszystko: http://encyklopedia.pwn.pl/szukaj.php?co=zarodek Skoro jak podalas, aborcja to usuniecie zarodka lub plodu, to wg encyklopedii PWN aborcja to usuniecie ORGANIZMU LUDZKIEGO: ZARODEK, embrion, organizm ludzki lub zwierzęcy rozwijający się z zapłodnionego jaja (u niektórych zwierząt niższych z nie zapłodnionego)

Gość biała42
Czarna31...z tego co widać jesteś wierząca, a wiara chrześcijańska nakazuje zyć skromnie. Taże jak wierzysz to wprowadź w swoje zycie ta wiarę. Dlaczego nie zrezygnujesz z komputera, internetu i innych luksusów, które posiadasz na rzecz biednych, ubogich dzieci. Napewno znajdziesz je w naszym kraju, a jak będziesz miała trudności to są dzieci w innych biedniejszych krajach. Przestań głosić, a zacznij robic uczynki. Samą mową nikogo nie nakarmisz.

biala - czepiasz sie czepiasz sie... bez powodu... nie szkaluj kogos za to ze jest wierzacy.... Czarna tylko podaje argumenty.. argumentow nigdy za malo. Dzieki argumentom poszerzamy swoj swiatopoglad. Im wiecej opinii tym lepiej.

Gość ruda12
kazda istosta cierpi. Także ci co tak bronia to niech bronią wszystkie istoty żywe. Tylko nie rozumiem, ze takie osoby kupując wyroby z tych ziwerząt zajadają się ze smakiem oblizując przy tym palce. http://www.iskcon.net/poland/wegetarianizm/etyka.html Jeżeli uda mi się znaleźć zdjęcia to wkleję.

Biala skad wyciągnęlaś takie wnioski ze jestem wierząca???? Slowo wierzący oznacza że wierzę, a na świecie są miliardy ludzi którzy wierza i co to jest zbrodnia?? A skad wyciągnęlaś wnioski ze wiara chcrześcijańska kaze żyć skromnie??? A tak wogóle to chrześcijaństwo obejmuje następujące religie: protestantyzm, prawoslawie i katolicyzm. Którą z nich mialas na myśli piszac skromnie??? Najlepiej będzie jak nie będziesz się wypowiadala na temat mojego życia bo nic o nim nie wiesz. Jeśli nie umiesz przytaczać konkretnych argumentów to się po prostu nie oddzywaj. Jeśli z moich wypowiedzi i cytatów wyciągnęlaś takie wnioski to naprawde gratuluję inteligencji.

Biala poczytaj sobie o prawach jakimi rządzą sie poszczególne wiary i jak juz bedziesz odrobinkę mądrzejsza to wtedy pogadamy.

Biala żebyś miala latwiej. Dotyczy wiary katolickiej bo prawdopodonie tę wlaśnie mialaś na myśli: Główne prawdy wiary jest jeden Bóg Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre uczynki nagradza, a za złe karze są trzy Osoby Boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty Syn Boży stał się człowiekiem, umarł na krzyżu i zmartwychwstał dla naszego zbawienia dusza ludzka jest nieśmiertelna łaska Boża jest do zbawienia koniecznie potrzebna Katolicyzm głosi wraz z innymi wyznaniami główne zasady chrześcijańskie: Bóg jest jeden w trzech Osobach (Bóg Ojciec, Syn Boży, Duch Święty – Trójca Święta) jako Stwórca i Pan świata objawił się ludziom (Syn Boży stał się człowiekiem w osobie Jezusa Chrystusa, który jest prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem, jedynym Zbawcą ludzi, który żył na Ziemi, umarł za ich grzechy i zmartwychwstał) ludzi stworzył Bóg z miłości, ale zerwawszy więź z Bogiem żyją oni z dala od niego podlegając śmierci wszyscy ludzie są wezwani do wiary, nadziei i miłości, życia duchowego oraz pełnienia woli Bożej, wyrażonej w przykazaniach, a zwłaszcza w przykazaniu miłości Boga i bliźniego oraz w Dekalogu przeznaczeniem ludzi jest wieczne życie z Bogiem i zmartwychwstanie po powrocie Chrystusa na ziemię (paruzja), grzeszników zaś czeka kara Społeczność chrześcijan tworzy Kościół, do którego wstępuje się przez chrzest i który żyje Eucharystią.

Czy to ci wystarczy?? Chyba biedaczko sobie cos pomylilaś. A tak wogóle to chyba nie wiesz o czym my tu rozmawiamy? Bo na pewno rozmowa nie miala być o religiach.

Nie gniewajcie się, że bajka smutno się kończy, bo i w życiu czasem bywa niewesoło i trudno się wszystkich doliczyć. Prawda, zrazu jest chwila uciechy, lecz potem w brzuchu coś się zaczyna dziać, też jakoś tak mgliście i niewyraźnie, jakby szeleściło w krzakach. \"Ach, to na pewno tylko płód - myślą sobie wtedy bystro - bo przecież wiadomo, że człowiek zaczyna się trochę później\". I już nie mają wątpliwości, co robić. Dla tych, którzy dopuszczają aborcję, człowiek zawsze \"zaczyna się trochę później\". Ze zrozumiałych względów nie mogą oni przyznać, że zaczyna się od poczęcia, ale nie mogą także przyznać, że w ogóle nie wiadomo, kiedy się zaczyna. No bo jakże tak strzelać w krzaki nie upewniwszy się wprzódy, czy za nimi przypadkiem kogoś nie ma? Wbrew pozorom upewnienie się nie jest wcale trudne i wymaga jedynie cierpliwości. Na polowaniu wystarczy zazwyczaj kilka minut, by zobaczyć, co z krzaków wylezie. Podobnie w życiu - tylko trwa to nieco dłużej. Dlatego jeśli ktoś nie jest pewien, co też takiego zamieszkało w kobiecym brzuchu, niechże poczeka dziewięć miesięcy, a sam się przekona! Oczywiście zwolennicy nieskrępowanego opróżniania macic tylko udają, że to dla nich jakaś tajemnicza zagadka. Rozprawiają o zarodkach, embrionach czy płodach, a w gruncie rzeczy dobrze wiedzą, czego się pozbywają. Nie dokonuje się wszak aborcji po to, żeby nie mieć płodu, ale po to, żeby nie mieć dziecka.

cd..... Powiadając, że człowiek \"zaczyna się trochę później\", na przykład w miesiąc po poczęciu, a wcześniej jest tylko kisiel komórek, które można wygarnąć łyżeczką, albo osobliwe stworzonko z gatunku \"płód\", przypominamy szalonych myśliwych ustalających, że po krzakach, owszem, wolno pruć śrutem - byle przed siódmą rano. A to już brzmi cokolwiek głupawo. Także podawane terminy wiszą w powietrzu, no bo jeśli miesiąc po poczęciu, to czemu nie dwa, jeśli zaś dwa, czemu nie trzy etc.

Gość tak se pisze
To zalezy od problemu zdrowotnego. Jesli dziecko mialoby cierpiec, umrzec wczesnie czy cos w tym stylu, usunelabym ciaze jesli bylby to np zespol Downa czyli cos z czym dziecko moze zyc i byc szczesliwe, urodzilabym takie dziecko.

W momencie urodzenia, przyjścia na świat, rozpoczyna się życie biologiczne, wtedy nie ma już wątpliwości, że to jest człowiek. Ale w pełni człowiekiem stajemy się w ciągu naszego życia, zdobywając się na wysiłek rozwijania świadomości, poglądu na świat i charakteru. Chorym jest mówienie o dzieciach nienarodzonych - embrion nie jest człowiekiem. Nawet w momencie urodzenia my jesteśmy zaledwie zadatkiem na człowieka. Człowiekiem stajemy się całe życie, o ile wkładamy w to dużo, dużo wysiłku.

Życie nie tylko można, ale trzeba jasno definiować: rozpoczyna się od poczęcia. Osoba poczęta jest istotą ludzką, nie ma takiego momentu podczas życia płodu, w którym mogłoby dojść do zmiany niczego w coś, przekształcenia czegoś, co nie jest osobą w człowieka. Życie jest nieprzerwanym procesem - od swojego początku, od zapłodnienia do końca. Autor: dr Bernard Nathanson podczas wystąpienia w Irlandii w 1982 r. (który sam dokonał ok. 75 tys. aborcji) Każda Jednostka ma zupełnie jednoznaczny początek w momencie poczęcia prof. J.Lejeune Stwierdzenie, że z indywidualne ludzkie życie rozpoczyna się w momencie poczęcia z naukowego punktu widzenia jest poprawne prof. M.Matthews-Roth - Uniwersytet Harvard