Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ole ole siabadaba

czy usunęłybyście ciażę jeśli...

Polecane posty

Luckylady \'Zarodek, embrion, pierwszy etap rozwojowy organizmu ludzkiego lub zwierzęcego\' a skoro tak lubisz cytowanki: \'Problem świadomego przerywania ciąży jest związany z ludzkością od samego początku jej istnienia. Już pierwotne plemiona dopuszczały się tego czynu wierząc, że dziecko nie jest człowiekiem do momentu nadania mu imienia\' \'Jajo nie jest kurą, kura nie jest jajkiem. Jeżeli zbieramy kasztany, czy też żołędzie w parku/lesie, czy ktokolwiek zarzuci nam wycinanie drzew? Czy jedząc jajecznicę jemy kurczaki? Człowiek nie jest zygota, zygota nie jest Człowiekiem\' \'Milczymy ze strachu, niewiedzy, milczymy, bo wiemy, że nasz głos będzie potępiony. Boimy się głośno wypowiedzieć nasze zdanie na temat aborcji. Często same nie chcemy przyznać się do tego, co naprawdę czujemy i wolimy udawać, że na pewno jesteśmy PRZECIW. Bo kim jest w naszym kraju osoba popierająca aborcję, albo nie daj Boże kobieta, która miała zabieg? Nazywa się ją morderczynią, dziwką, wiedźmą. A przecież aborcja, czy inaczej, spędzanie płodu, czasem jest nieuniknione, szczególnie w naszym, wciąż mocno zacofanym kraju, gdzie edukacja seksualna to puste słowa, które niczego pozytywnego z sobą nie niosą\'

Gość biała42
Czarna31..."Najlepiej będzie jak nie będziesz się wypowiadala na temat mojego życia bo nic o nim nie wiesz." A co ty wiesz o sytuacji tych osób, co dokonują aborcji. Każdy przypadek jest inny i jak nie znasz to nie wypowiadaj się ogólnie do wszystkich, bo tym swoim podejściem to możesz tylko niejednej osobie zaszkodzić. Jak ktoś dokona aborcji to bierze na swoją odpowiedzialność i to ta osoba cierpi a nie ty.

Misty chyba kiepsko u ciebie z biologią. Jajko które jesz nie jest zaplodnione, nie jest embrionem, kasztan też nie trafiony, bo jakbyś nie wiedziala to nie jest zwierzę :) tylko roslina i nie potzrebuje zaplodnienia do tego zeby żyć. Oj i kto tu nie myśli.

i dalej dla Luckylady \'A ci, którzy tak głośno krzyczą o morderczyniach stając w obronie płodu, nigdy nie postawią się w roli matki. Nie istotne jest też dla nich dziecko, płód jest dla nich święty, a co stanie się z człowiekiem, który z niego może się wytworzyć, ani z matką – to już ich nie interesuje. Kto i za co będzie je karmić, jak poradzi sobie samotna, często chora kobieta? Nawet zgwałcone muszą rodzić, kiedy interweniują księża, zakłamani politycy i dewoci\' \'Niestety, nie wszystkie zaliczamy się do współczesnej londyńskiej elity. Co roku na świecie około pół miliona kobiet umiera z przyczyn związanych z ciążą. Dwieście tysięcy z nich przypłaca życiem pokątne, źle wykonane aborcje. Nie jesteśmy w tak nieszczęśliwym położeniu jak Somalijki czy Afganki, ale nie łudźmy się, że nasz kraj spełnia standardy cywilizacji zachodnich. Na tle państw europejskich katolicka i postkomunistyczna Polska jest raczej osobliwym, półuśpionym wulkanem. Jedynie jakieś bulgoty i pyrknięcia świadczą o tym, iż miejscowe kobiety zdają sobie sprawę, że potraktowano je jako istoty bezmyślne, nieodpowiedzialne i rozpustne, które państwo, pouczone przez hierarchów Kościoła, musiało wziąć pod kontrolę\' \'Czy poszczególne etapy ontogenezy naszego gatunku można określać mianem: CZŁOWIEK? Jeżeli nawet pojecie \'człowiek\' rozszerzymy (tak jak chcą tego przeciwnicy WOLNOŚCI WYBORU) na całą jego ontogenezę, czyli na każdy z etapów rozwoju osobniczego organizmu od chwili zapłodnienia jaja do końca życia, to pojawia się zasadnicze pytanie: Czy każda faza ontogenezy (zapłodniona komórka jajowa = zygota – płód – noworodek – dziecko -dojrzały człowiek - starzec) naszego rozwoju powinna posiadać takie same prawa? Przecież np. wyborczych z pewnych względów, za którymi stoją zasadne argumenty nie posiada\'

Biala owszem ta osoba cierpi, a co z dzieckiem które zostalo pozbawione życia?? Chyba o tym zapomnialaś. Ja wypowiadam się w obronie dzieci a nie morderczyń.

i dla czarnej \'Prawo nie powiada, ze czyn ten równa sie zabójstwu, jako ze nie mozna jeszcze mówic o zywej duszy w ciele, które nie odczuwa, nie jest jeszcze uformowane i nie posiada zmyslów - pisal Augustyn. - Któz nie sklania sie raczej ku mysleniu,ze nieuksztaltowane plody wiedna jak ziarna, które nie wykielkowaly\' \'Sw. Tomasz utrzymywal, ze aborcja nie jest zabójstwem dopóki plód nie otrzymal duszy i nie stal sie w ten sposób osoba ludzka\' \'W encyklice zatytulowanej Evangelium Vitae (Ewangelia zycia) papiez Jan Pawel II potwierdzil opinie Kosciola, przyznajac, ze nie wiemy, kiedy plód staje sie osoba ludzka\'

Mysty - bardzo trafne cytaty - podobaja mi sie. Choc najbardziej podoba mi sie to ze za zbieranie kasztanow nikt nas nie styra za wyrabywanie drzew... To wspaniale argumenty :-) wlasnie takie dyskusje lubie

no to sobie powklejałam, buhahahaha ;) Czarna, które Twoje pytanie pozostało bez mojej odpowiedzi ?! Ja prosiłam o przemyślenia odnośnie Twoich rozmów z kobietami po aborcji i nie odpowiedziałaś. Z biologią u mnie ok, ten cytat o jajku ma dać do myślenia, ale Ciebie z tym czasownikiem nie można utożsamiać tak więc wybacz ;) A bycie mądrym mądrościami ksiązek to nie mądrość, moja droga, jeno ubóstwo umysłowe Luckylady ręce mi opadają na Twoje słownictwo, bo z \'ładnym ujęciem jednym dosadnym zdaniem\' polemizowałabym ruda12 The page cannot be found

moja kolezanka urodziła kilka dni temu dziecko, całe szczescie zdrowe ale na sali obok lezala mloda dziewczyna ktorej dziecko jak sie okazalo dopiero po porodzie ma zespol downa... biedna dziewczyna, biedne dzieko... strasznie mi ich szkoda. patrzac na ta tragedie doszlam do wniosku ze gdybym wiedziala wystarczajaco wczesnie ze dziecko bedzie chore to bym usunela mimo ze jestem przeciwniczka aborcji.

\'W całej dyskusji o aborcji gra się na emocjach. Syndrom jest tylko jednym z instrumentów. W mojej ocenie płody na slajdach obrońców życia są już ukształtowane, to zabiegi wykonane późno. I nigdy nie ma pewności, dlaczego doszło do przerwania ciąży\' \'Na tym etapie życia płodowego, kiedy dokonywana jest aborcja, płód nie ma jeszcze dostatecznie rozwiniętego systemu nerwowego, aby móc odczuwać fizyczne cierpienia. Nie ma również ani świadomości, ani wyobraźni, aby móc cierpieć psychicznie. W takim sensie, w jakim współczucie jest współodczuwaniem, jest ono więc czymś bezpodstawnym wobec płodu. A wywoływanie w nas takiego uczucia jest zabiegiem sztucznym i ostentacyjnie ideologicznym. Okrutną manipulacją dokonywaną na naszych emocjach. Naprawdę i realnie cierpią kobiety. Oczywiście rozmaite przeżycia związane z poczęciem, ciążą i aborcją mogą towarzyszyć także innym osobom. Zapewne również obrońcom życia, których boli, że ich wiara w to, iż człowiek zaczyna się w momencie zapłodnienia, nie jest powszechnie podzielana. Płód natomiast nie cierpi. I dobrze jest o tym pamiętać, kiedy dokonuje się haniebnego porównania aborcji z Holocaustem, który był realnym cierpieniem realnych milionów ludzi\' \'Kilka lat temu do prokuratury zwrócił się ksiądz z doniesieniem, że w jednym z warszawskich szpitali ma być przeprowadzony zabieg usunięcia ciąży. Pacjentkę czekała operacja mózgu. Ciąża mogła utrudnić zabieg i rekonwalescencję. Po wizycie prokuratora w szpitalu lekarze wycofali się z planowanej aborcji. Kobieta w tej sytuacji nie zgodziła się na operację. Urodziła i zmarła po kilku miesiącach pozostawiając ośmioro dzieci\' \'Nawet, jeśli kogoś świadomie zaprosimy do własnego domu to możemy go świadomie wyprosić. Żadna kobieta nie jest bezwolnym, przedmiotowym inkubatorem. Jej ciało jej sprawą\' wszyscy jużśpią więcjeszcze trochę powklejam dla Luckylady. I dla czarnej ;)

\'Są jednak przekazy, które celowo przygotowane zostały do manipulacji. Jest nim amerykański film \"Niemy krzyk\" nakręcony w połowie lat 80. ubiegłego wieku, wyświetlany w Polsce nie tylko jako obowiązkowy element programu prowadzonych przez Kościół nauk przedmałżeńskich, ale często również podczas lekcji religii w szkołach publicznych. Autorem \"Niemego krzyku\" jest lekarz – doktor Nathanson – który po latach działalności na rzecz prawa do aborcji i po wykonaniu kilku tysięcy zabiegów przerwania ciąży zmienił poglądy i stał się cennym nabytkiem dla ruchów zwalczających prawo do aborcji. Film przedstawia zabieg przerwania ciąży oglądany na monitorze aparatu USG. Z komentarza widz dowiaduje się, że pokazany płód cierpi, ucieka przed narzędziem lekarskim, krzyczy z bólu i strachu. Filmowi wielokrotnie zarzucano manipulację i fałszerstwo. Zrobił to m.in. prof. Beaulieu, któremu autor filmu wytoczył proces o zniesławienie. Prof. Beaulieu wygrał jednak sprawę, co świadczy o tym, że udowodnił prawdziwość swych zarzutów. \"Niemym krzykiem” zainteresowała się również organizacja Planned Parenthood (Planowane Rodzicielstwo), która zwróciła się do siedmiorga ekspertów, wśród których byli profesorowie ginekologii, położnictwa i neurologii, z prośbą o opinię na jego temat. Przyjęli oni stanowisko, w którym zarzucili filmowi pięć \"nieścisłości medycznych\" oraz trzy “stwierdzenia fałszywe lub przesadne\' \'Nieścisłości medyczne w „Niemym krzyku\" „12-tygodniowy płód odczuwa ból\" W tym stadium ciąży mózg i system nerwowy są jeszcze na bardzo wczesnym etapie rozwoju. Zawiązek mózgu składa się ze szczątkowego wzgórza i rdzenia kręgowego. Większość komórek mózgowych jeszcze się nie rozwinęła. Bez kory mózgowej nie można otrzymywać ani odczuwać bodźców bólowych. Ponadto eksperci stwierdzili, że nawet wcześniaki urodzone po 24-25 tygodniach ciąży o wiele słabiej reagują na ból niż donoszone noworodki „12-tygodniowy płód wykonuje świadome ruchy\" W tym stadium ciąży każdy ruch płodu jest refleksem ruchowym, nie zaś świadomym ruchem.Aby istniała świadomość, musi istnieć kora mózgowa oraz mielina rdzenia kręgowego, których w tym wypadku nie ma.Ponadto eksperci od echografii i techniki filmowej stwierdzili, że zdjęcia zabiegu robiono umyślnie w zwolnionym tempie, aby przy normalnej projekcji powstało wrażenie nadaktywności płodu

\"Echografia pokazuje otwarte usta płodu\" Usta płodu nie mogą być zidentyfikowane bez żadnych wątpliwości na obrazie przekazywanym za pomocą ultradźwięków. Określenie pokazywanego obrazu jako otwartych ust płodu jest subiektywne, a interpretacja dr. Natansona błędna. Jego wniosek nie jest wiarygodny „12-tygodniowy płód wydaje niemy krzyk” Krzyk wymaga obecności powietrza w drogach oddechowych. Choć prymitywne ruchy oddechowe istnieją już w późniejszym okresie ciąży, płód także w tym stadium nie może ani płakać, ani krzyczeć „Płód jest osobą\" 12-tygodniowego płodu nie można w żadnym razie porównywać do ukształtowanego w pełni człowieka. W tym stadium istnieją jedynie zawiązki organów. Płód nie może żyć poza organizmem matki; jest niezdolny do świadomego myślenia

Mysty - Bardzo dobre argumenty. Prosze stresc tylko swoje poglady w jakims podsumowaniu, bo niezupelnie wiem jakie jest twoje stanowisko. Czy np. uwazasz - aborcja dla kazdego na zyczenie, czy np. tylko do danego tygodnia, czy w okreslonych przypadkach, czy przez te argumenty chcialas tylko wykazac ze a. to morderstwo Plis napisz kilka tez ktore reprezentuja twoje poglady, bo jestem ciekawa czy sie z tym tez zgadzam :-)

Mysty z tą encykliką bylaś najlepsza, ty chyba czytać nie umiesz albo wzięlaś ten cytat z powietrza. Kup sobie oryginal i przeczytaj a potem pisz bzdury. Sama sie poslugujesz cytatami z ksiazek a wypominasz innym. Aha i nie używaj slow których nie rozumiesz, a chyba niewiele rozumiesz. A moze Ty masz kompleksy, moze Ty żalujesz że ciebie nie usunięto- no bo jak sie ma maly móżdzek tzn że jest się isotą która powinna być wyeliminowana przez naturę, żyż nie??? A tak przy okazji to skąd wiesz kiedy czlowiek otrzymuje duszę??? Czyżbyś stawiala sie ponad życiem?? Skoro uwazasz ze można je bezkarnie odbierać?? Ech szkoda mojego czasu. Nie odpowiedzialaś na moje pytanie kiedy wedlug Ciebie dziecko mozna nazwać czlowiekiem. Po 40 tygodniach od zaplodnienia, a jak sie urodzi 6 tyg. wczesniej to jeszcze nie czlowiektylko co??? A Ty przed narodzeniem bylaś czym??? Kasztanem???

Slowa niemy krzy są przenośnią. Skąd wiesz że plód ludzki nie cierpi. Nie wiedzialam ze jesteś aż tak genialna.

Czarna31, skąd ty bierzesz te teksty. Doktor co zrobił 55000 aborcji. Zaraz potem doktor co dokonał 75000 aborcji. Znaczy się wyskrobał populację kobiet równą niewielkiemu miasteczku :D Nic, tylko skrobał, skrobał, skrobał. A potem się modlił. LOL. Swoją drogą jak to jest, że o syndromie poaborcyjnym nawięcej wiedzą i najwięcej opowiadają kobiety, które aborcji nigdy nie miały????

\"Skąd wiesz że plód ludzki nie cierpi\" Nie mam pojęcia czy płód cierpi, czuje czy nie. I prawdę mówiąc mam większe problemy w życiu, niż roztrząsanie tego problemu. Za to mam 100% pewności, że matka tego płodu myśli, czuje, boli ją i ma świadomość zbliżającej się śmierci, gdy każą jej urodzić dziecko, które może ją zabić. \" A moze Ty masz kompleksy, moze Ty żalujesz że ciebie nie usunięto- no bo jak sie ma maly móżdzek tzn że jest się isotą która powinna być wyeliminowana przez naturę, żyż nie??? \" - wybacz stwierdzenie, ale musi być z ciebie totalnie prymitywna idiotka, skoro nie znajdujesz innych słów na odparcie argumentów mysty. Opanuj się... Staramy się prowadzić kulturalną rozmowę w tym topiku i nie sugerujemy innym forumowiczkom, że lepiej by było gdyby umarły. OK? Ale jak pisałam - to są właśnie obrońcy życia - płodów bronią, ale obcej kobiecie życzyliby śmierci. Czarna - powinnaś się wstydzić i wyspowiadać z tego! \"Nie odpowiedzialaś na moje pytanie kiedy wedlug Ciebie dziecko mozna nazwać czlowiekiem.\" - i znów zacytuję samą siebie, bo pani Czarna raczy wypisywać głupoty, nie czytając naszych wcześniejszych wypowiedzi. NIKT na świecie jeszcze nie określił, kiedy płód staje się człowiekiem, NIKT nie dał dowodu na istnienie ludzkiej duszy. Przykre, nie? Więc zejdź z mysty. \"A Ty przed narodzeniem bylaś czym??? Kasztanem???\" - fasolką? bejbikiem? a może dzidzi? wszystko zależy od definicji :) \"Ja wypowiadam się w obronie dzieci a nie morderczyń.\" - a jak z powodu ciąży matka umiera? To wtedy płód jest mordercą.... Serio! Luckylady wygryzmoliła: \"YES YES YES lubie bitwy na argumenty, choc te twoje sa bardzo suche i ogolne... dobrze ze podpierasz sie zrodlami znajdz prostsze cytaty\" - i co się mnie czepiasz? czarna przy mnie prezentuje zwyczajne lanie wody na temat, bez konkretnych argumentów (czyli opluwa jadem wszystkich naokoło, wyzywa od morderców, po czym wzdycha nad losem 75 000 zamordowanych embrionów), ale jej nie zwrócisz uwagi. Reszty twoich wypowiedzi nie będę komentować, bo nic nie wnoszą do tematu i jesteś nieobiektywna.

YES YES YES... owszem moje posty wniosly cos do tematu. Kazda opinia wnosi cos do tematu.. Do mnie przemawia i to co mowi czarna, i czesc z misty i czesc twoich wypowiedzi.. ale nie wszystko. Ostatnio to twoje posty nic nie wnosza.. do dyskusji... bo sie zresz :-p *** Czas spac *** 🌼

\'jestes nieobiektywna\' - NIKT TU NIE JEST OBIEKTYWNY :-p choc wydawalo mi sie ze ja jestem najbardziej :-P ale powiedz mi yes yes yes.. co swiadczy o mojej nieobiektywnosci, bo mnie to ciekawi.. moze jestem moherem a nie zdaje sobie sprawy... kurcze... albo starzeje sie...

Gość jednak tak
Nikt nie może być obiektywny bo wszystko pojmujemy inaczej,jesteśmy odrębnymi ludzi,z róznymi doświadczeniami,z róznych środowisk.Tym bardziej,że jest to tak osobista sprawa nie można być obiektywnym.Jako zwolenniczka aborcji nie tylko z powodów jakie są w Polsce dozwolone uważam,że mam rację oczywiście ale nie zabraniam nikomu nie usuwać ciąż,z których urodzi się chore dziecko ,czy nie usuwać dzieci z gwałtu czy w ciężkiej sytuacji finansowej.Właśnie każda sama musi ewentualnie podjąć tę decyzję sama.(Oby żadna z nas nie musiała)i właśnie dlatego nie mozna wypowiadać się kategorycznie jak bodajże Natala i nie można zabraniać aborcji jak to się dzieje w Polsce.Powód bo żadna z nas nie umie znależć się w sytuacji drugiej kobiety,nie jest nią,nie ma jej psychiki itd.Powinnyśmy zaakceptować decyzje drugiej kobiety jaka by nie była i co powtarzam setny raz chyba na tym topiku nie oceniać.Tego się nie da ocenić jednoznacznie,powinna być wolność wyboru.Tak to już też jest,że rodzice podejmują decyzję za dziecko w tej sprawie jak i bardzo dużej częsci jego życia więc nie piszmy o wyborze dziecka. Nie znoszę też wpisów typu,jakim prawem,kto dał prawo?To prawo daje ewentualne rodzicielstwo a to czy to będzie dobra czy zła decyzja to już kazda sobie sama w swoim sumieniu oceni. Ja zadaję pytanie jakim prawem zabrania się aborcji np:w ciężkiej sytuacji finansowej lub jak dziewczyna jest młoda czy wręcz nieletnia?Jakim prawem zabrania się kobietom dysponowania ich ciałem oraz podejmuje się decyzję o ich życiu za nią?Nikt nie robi tego z lęku o duszę tej osoby. Każda ma swoje za lub przeciw ale powinnyśmy po prostu uszanować swoje odmienne poglądy i nie narzucać sposoby myślenia. Dodam też,że osoby ,które tak moralizują innych,narzucają swoje zdanie,są przeciwniczkami aborcji najczęściej wcale nie myślą o drugim człowieku,brakuje im serca,duszy...i jak ktoś rzeczywiście potrzebuje pomocy to się odwracają bo na krzyczeniu ich miłosierdzie się kończy.

Gość biała42
Czarna31......"Biala owszem ta osoba cierpi, a co z dzieckiem które zostalo pozbawione życia?? Chyba o tym zapomnialaś. Ja wypowiadam się w obronie dzieci a nie morderczyń."... Własnie a ile póżniej takim dzieciom co je obronilaś pomoglaś. A może te dzieci są pozostawione bez opieki, bez leczenia bo rodzice nie maja pracy, pieniędzy. Jak możesz nie znając tych matek osobiście i nie wiedząc sytuacji nazywać morderczyniami. Obyś tylko nie stanęła przed takim problemem, co zrobic urodzić, usunąc. Jeżeli urodzę to gdzie będę mieszkała, za co będę zyc, ponieważ brak pracy uniemozliwia normalną egzystencję. Wystarczy tego twojego krzyku. ty jak w naszym rzadzie, dużo krzyczysz, ale dbasz tylko o siebie.

\"Ja zadaję pytanie jakim prawem zabrania się aborcji np:w ciężkiej sytuacji finansowej lub jak dziewczyna jest młoda czy wręcz nieletnia?\" - do jednak tak: zgadzam sie z toba - idea aborcji w takich przypadkach moze byc uzasadniona, ale: wyobrazasz sobie np. nieletnia dziewczyne, czy tez b. mloda, ktora jest zastraszona przez faceta albo rodzicow... ktorzy wiedzac ze to zgodne z prawem - od razu zaprowadza ja do szpitala i wymusza na niej zabieg... Tak samo uwazam idee eutanazji w pewnych przypadkach za sluszna... ale trudno by mi bylo sie zgodzic na jej realizowanie w niektorych krajach, spoleczenstwach - tylko z obaw, ze bedzie wykorzystywana nieuczciwie - tzn by usmiercac ludzi na lewo (uogolniam oczywiscie, ale predzej czy pozniej, jak zawsze pojawilyby sie jakies zawirowania). Trzebaby sie zastanowic, co przyniesie mniej zla. Idee aborcji sa dobre, kobieta powinna decydowac o ciazy, ale NO WLASNIE - boje sie ze potem byloby to stosowane jak gumka... ze u takich cielat (ktore wpadly nieroztropnie) zabiloby zdolnosc do przemyslen i odmozdzylo... wiem co mowie, bo widzialam jak sie wypowiadaja mlode dziewczyny, w krajach gdzie aborcja jest totalnie legalna... dla nich to jak wyrwanie wlosa. Glupi usmieszek i dalej idzie sie bezmyslnie bzykac... Sedno problemu tkwi w uswiadamianiu... Musi sie zmienic rozumowanie troche... Kobiety musza zaczac myslec - wszystkie - o tym, by nie zajsc. Musza sie starac dbac o swoje cialo - dla swojego dobra - taka aborcja to w koncu jakas interwencja - bardziej nieprzyjemna niz wyrwanie zeba, wiec najlepiej nie dopuszczac do niej... to nie jest az takie trudne... Wiecie.. co warunkow finansowych i mlodego wieku, bylam kiedys na takim etapie, ze mimo rozpoczetego zycia seksualnego, ciaza absolutnie nie wchodzila w gre... jak siebie wtedy pamietam - dbalam bardzo by nie zajsc... ale znam tez wielki strach w zoladku kiedy mialam schizy... ze przesunal mi sie okres... wiec nie chce nikogo potepiac! Moj poglad jeszcze sie w pelni nie uksztaltowal. Sama bym tego chyba nigdy nie zrobila (moze przy chorym dziecku, a raczej napewno przy gwalcie), ale nie jestem w stanie stwierdzic, jaki stosunek powinni miec do aborcji inni, dlatego szanuje wszystkie wasze poglady. Kazda z was opowiada sie za jakas wazna prawda... ktora wam sie wydaje najistotniejsza. Zamiast probowac uzdrawiac swiat, zaczne od dbania o swoje zycie i najblizsze otoczenie. Chyba faktycznie to wiecej da...

czarna, po przeczytaniu Twojego postu zrobiło mi się Ciebie najzwyczajniej żal. Skąd w Tobie tyle agresji ?! Przecież osoby, które tak kochają innych, tak głośno mówią o miłości do bliźniego powinny używać jednak języka miłości a nie nienawiści. Czuję się zażenowana. Kiedy określiłam Ciebie jako moherowy beret to, niestety, miałam rację - siedzisz w zamkniętej twierdzy, jesteś glucha na wszelkie inne sądy a każdego kto nie zgadza się z Twoimi poglądami najchętniej ukrzyżowałabyś, choćby tylko słowami. \'no bo jak sie ma maly móżdzek tzn że jest się isotą która powinna być wyeliminowana przez naturę, żyż nie\' - widzisz, kochana społeczeństwo uczyni Ci tą przysługę i Cię nie wyeliminuje, osobniki takie jak Ty elimnują się same z siebie, w końcu jad i wewnętrzna nienawiść prowadzi do szaleństwa. \'Nie odpowiedzialaś na moje pytanie kiedy wedlug Ciebie dziecko mozna nazwać czlowiekiem\' - to pytanie zadała mi Rafinka a nie Ty, czyżby ... Dziecko można nazwać człowiekiem kiedy tylko się chce, tak jak Ciebie można nazwać istotą rozumną a przecież jest to pojęcie względne, nieprawdaż ?! Czarna, obudź się ! Jeszcze nie jest za późno, jeszcze możesz uzdrowić swoje życie ;)

Luckylady, myślę, że moje poglądy nie są sednem tego topiku, zresztą w pytaniu jest \'czy usunęłybyście ciażę jeśli...\' i na ten temat wolałabym się wypowiadać. Uważam, że każda kobieta ma swoje sumienie i ma prawo zadecydować czy taką ciążę przerwać czy nie. To zapewne jest bardzo trudna decyzja, ale pozostawmy prawo do decydowania o własnym życiu każdemu z osobna. I nikt, a już zwłaszcza Kościół Katolicki nie powinien nikomu narzucać definicji sumienia i norm moralnych.

Luckylady - pisałam o obiektywiźmie w kontekście tego, że krytykujesz mnie za lanie wody, jednak starasz się nie widzieć tego, że tak na prawdę to czarna wiedzie prym w tym topiku w ogólnikowych i mdłych wypowiedziach. Ale jej nie skrytykujesz, bo jest \"swoja\". Taka głupa, bezkrytyczna solidarność moherów może być dla mnie sygnalem, że nie masz swojego zdania tylko powtarzasz różne mądrości po kimś \"mądrzejszym\". Może po ojcu prowadzącym? :] A teraz mam PYTANIE do pań przeciwnych aborcji. I MAM NADZIEJĘ ŻE NA NIE ODPOWIEDZĄ! UWAGA UWAGA: Skoro mamy w Polsce i tak restrykcyjną ustawę antyaborcyjną, a wy chcecie ją jeszcze zaostrzyć mam w związku z tym takie oto pytanko. Wiadomo, że olbrzymi procent społeczeństwa żyje w nędzy, spory na granicy ubustwa (mniej niż 300 zł miesięcznie na głowę w rodzinie, z tego co się orientuję - poprawcie mnie jeśli się mylę :) ). Z powyższego wynika, że statystyczna Polka, pomijając już względy emocjonalne i psychiczne, NIE JEST finansowo zdolna do wychowania i rehabilitacji upośledzonego dziecka (o ile zdolność finansowa to coś więcej niż żebranie po fundacjach charytatywnych o wózek inwalidzki, protezy itp.) A WIĘC SIĘ PYTAM MIŁE PANIE. Nie ma już w Polsce tych tysięcy nielegalnych aborcji, o których głośno się nie mówi. Prawo zabrania aborcji dzieci głęboko upośledzonych, z gwałtu. Rodzą się setki, tysiące dzieci upośledzonych, niechcianych. Część z nich trafia do domu dziecka, część pozostaje przy swoich rodzinach, których status materialny bardzo się obniża do minimum egzystencjonalnego. JAK BYŚCIE ROZWIĄZAŁY TEN PROBLEM? Skąd wziąć pieniądze na pomoc dla tych rodzin? Skąd dofinansować trzymanie dzieci w domach dziecka? Weźcie pod uwagę fakt, że z powodu niskiego przyrostu naturalnego - teraz - pieniędzy w budżecie zacznie ubywać. Szczególnie jeśli kobiety rodzące chore dzieci, będą odchodzić z pracy na garnuszek państwowy :) Dziękuje paniom za lanie wody, o miłości do dziecka, morderstwie nienarodzonych itp. CZEKAM NA KONKRETY. Istnieje taki problem, takie państwo jakie sobie wymarzyłyście, bez zabójstw nienarodzonych. Jak byście je poprowadziły by nie doszło do katastrofy gospodarczej i ekonomicznej, by ludziom dobrze się żyło, by mieli co do garka wlożyć, a nie żywili się chlebem ze smalcem przez okrągły rok. JAK CHCECIE POMÓC RODZINOM WYCHOWUJĄCYM UPOŚLEDZONE DZIECI, w takiej sytuacji. Czekam na konstruktywne odpowiedzi, wnoszące coś do dyskusji :) Argumenty, że życia dziecka nie można przeliczać na pieniądze proszę sobie darować. Liczę na waszą pomysłowość w kwestii uratowania naszej kochanej Ojczyzny przed zapaścią ekonomiczną :)

Od siebie jeszcze dodam, że moim zdaniem wprowadzenie zakazu aborcji upośledzonych płodów wiązało by się ze spadkiem przyrostu naturalnego, który i tak mamy jeden z najniższych w Europie. Statystyczna Polka na dzień dzisiejszy rodzi pierwsze dziecko koło 26-27 roku życia. Jeśli się decyduje na drugie i trzecie dziecko to koło trzydziestki, albo już po trzydziestce, kiedy to rośnie prawdopodobieństwo wad genetycznych do płodu. Doprowadzicie jedynie do tego, że Polki nie będą decydować się na posiadanie więcej niż jednego dziecka, bo będą się bały zachodzić w ciążę koło trzydziestki. I nie mówię o was, moherki. Mówię o tych wszystkich dziewczynach, co wypowiadały się w tym temacie, co nie byłyby przygotowane na takie poświęcenie, by wychowywać upośledzone dziecko. Nie zmusicie ich do posiadania dzieci, których nie chcą. A strategia Polski na dzień dzisiejszy polega na zachęcaniu kobiet do zachodzenia w ciążę, a nie ich odstraszania od tego. Nie widzicie, że wasze poglądy kłócą się z polityką prorodzinną naszego państwa?

Misty - kasztanku :) jednak twierdzę ze nie umiesz czytać. Ja tez Ci to pytanie zadalam ale niektórzy ludzie mają tzw. pamieć wybiórczą: pamietaja tylko to co chcą pamiętać. aha no to bardzo inteligentna odpowiedx kiedy tylko chcemy mozemy nazwać czlowieka istota rozumną. CZyli ze np jak ktos chce zabić innego czlowieka np upośledzonego to wystarczy zeby stwierdzil ze on nie jest czlowiekiem bo tak mu się podoba. Bardzo inteligentna i pelna argumentów odpowiedź. Ale chyba mnie nie zaskoczylaś. Biala przestań gadać o dzieciach biednych, którym nie ma kto pomóc. Przeciez to wlaśnie nieodpowiedzialni dorosli zgotowali im ten los. Jakby wszyscy mieli dzieci nie z przypadku (bo chcieli trochę przyjemności sobie zrobić, albo byli za bardzo naćpani lub pijani) to po pierwsze mniej rodzilo by się dzieci niechcianych, a po drugie zawsze dziecko mozna oddac do adopcji - nawet chore, są tysiace rodzin które chcialyby je adoptować bo nie mogą mieć wlasnych. Tylko zę panny się puszczają na lewo i prawo nie za bardzo wiedzac skad się biorą dzieci a potem placz bo ona nie ma srodków do życia i ona albo chce usunąć (bo tak bedzie lepiej dla dziecka) albo urodzi i zostawi nie zadbając o sytuację prawną tego dziecka, gdyby oddala je do adopcji problemu by nie bylo. A skoro uważasz że dzieci cierpią bo nie mają domów, są core i tak dalej tzn wg ciebie ze powiino się je wcześniej zabić??? A idac Twoim chorym tokiem rozumowania czemu nie zabijać wszystkich chorych i cierpiacych - przecież wg Ciebie bedzie im lepiej. Ale tobie i tobie podobnym nie chodzi wcale o dobro dzieci tylko o dobro wlasne, wlasnego wygodnego tylka, który się puscil apotem rozpaczliwie próbuje sie z nieywgodnej sytuacji wyplatać. A najlatwiejszym sposobem jest pozbyc sie problemu czyli ZABIC!!!!

A Czarna dalej leje wodę, zamiast odpowiedzieć na moje pytanie. Biuuuuuuuuuuu ;( ;( ;( Tylko nie udław się własnym jadem dziecinko.

Yes Yes czyli Twoim zdaniem aby uporać się ze wszystkimi problemami w panstwie czyli niskim przyrostem naturalnym, biedota i chorobami jest wprowadzenie ogólnie dostepnej aborcji - no tak to jest rzeczywiście wyjście jak zaczniemy mordować dzieci to na pewno przyrost naturalny wzrosnie. Ale skoro idziemy tym tokiem rozumowania to moze by tak wporwadzć śmierć dla osób które stracą prace, bo one też są biedne nie mają co jeść. A moze by tak wyzabijać też kalekich bo tez są bezradni rodzina się musi nimi zajmować i tak strasznie cierpia. To teraz Ty mi odpowiedz jakim cudem zalegalizowane morderstwa będa wplywać na wzrost stopy przyrostu naturalnego???? A ryzyko wad genetycznych u dzieci wzrasta gwaltownie po 35 roku zycia kobiety, a wiekszość Polek rodzi dzieci wcześniej. Większe jest ryzyko wad u dzieci których mamusie najpierw sie puścily a potem nie zważajac na ciąze piją, ćpaja i palą. Oczywiscie zaraz mi napiszesz że co innego dziecko w lonie matki a co iinego dorosly. To napisz mi proszę kiedy Twoim zdaniem dziecko jest już dzieckiem a kiedy nie??