Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pidddd

Papuga nimfa??? Ma ktoś???

Polecane posty

Gość ciekawskaaaa
to niesamowite :p

Gość tak sobie
Ważne: papugi jeśli sa trzymane pojedynczo muszą mieć towarzystwo człowieka. Mają bardzo wrażliwą psychikę i przywiązują się do człowieka ( dlatego nie powinny mieć ciągle zmienianego właściciela) Nie nadaja się dla osób ,których czesto nie ma w domu i które nie są w stanie poświęcac im czasu. Miałam taką Nimfe ,która miała wręcz chorobe sierocą bo poprzedniego właściciela ciągle nie było w domu i ona siedziała sama. Bardzo trudno dochodziła do siebie ale powolutku zamieniła się w radosną papużkę i oswoiła w nowym miejscu. Papuga to nie zabawka, trzeba dobrze sie zastanowić zanim się zacznie ją hodować. Pozdrawiam.

Gość ewka 12
hej! mam nimfe z przypadku. Znaleziona;Trzymamay ja w domu od 3 dni. Co jej dawac do jedzenia. Wiem ze miesznki ziarenek ale ile tego dziennie. Bo ona wciaz je.Chyba jest paskudna i boje sie ze jej zaszkodzi. Jak ja pielegnowac????

Gość ewka 12
aha ona jest szara , ma seledynowa glowke i rozowe poliki. To samczyk czy samiczka?

Gość amiba
seledynowa ?! tzn. szara ? jak nie ma zoltej glowki to to jest samiczka! dawaj jej proso, slonecznik, posiekane drobno zoltko i bialko jaja, salate, kawalek jablka, wapno w kostce dla ptakow i tzrmaj ja w klatce przez kilka dni zamknieta i nie wypuszczaj poki sie nie oswoi. juz zapomnialam o tym topiku :D ja tez chce miec nimfe 😭

Gość ewka 12
http://tosiu.pupile.com/ wygląda tak jak na tej fotografii! Wlasciwie to ja ja biore na patyk i z nia tak chodze po pokoju.Bo chyba ja to cieszy i sama na ta galązke wchodzi. Proso uwielbia.Nie wiedzialam ze mozna jej dawac jajka. Napisz mi jeszcze prosze ile dziennie lyzeczek tego prosa powinnam jej dawac?

Gość ewka 12
aha i dziwi mnie ze ona wogole nie spiewa.Nie wydaje zadnych dzwiekow:)

Gość ewa 11111111111111
up

Gość jak tak mozna
Lusterko wywołuje agresję u samotnych papug. Trudno się wtedy oswajają, prawie wcale bo wolą spędzać czas z głupim lustrem niż z ludzmi. Pozatym znam kilka przypadków kiedy papugi mając lusterko w swoim zasięgu stawały się baaaardzo agresywne w stosunku do ludzi...

Gość jak tak mozna
Wiec pokruczka radze ci zabrac jak najszybciej lusterko z klatki a innym radze "NIE WKLADAC PAPUGOM LUSTEREK DO KLATKI"

Gość ewa 111111111111
zaczela spiewac tzn wydaje jakies swiergoty czasami, niech mi jednak ktos odpowie ile ona tej karmy je dziennie> czy te kolby oblepione karma powinny wisiec caly czas w klatce? a co z wapnem potrzebne??odezwijcie sie!!!

Gość ewunka sssssss
up

Gość ewunka sssssss
up

ewa, najlepiej zapytaj w sklepie zoologicznym albo poszukaj w necie ale z tego co wiem, to jeszcze żadne zwierze nie pękło z przejedzenia ;) Fajne są papugi, ze też mi żadna nimfa nie wleci przez okno :D Duża buźka dla włascicieli i miłośników papug wszelkiej maści i kalibru. :)

Gość Kanalek
Ja tez mam nimfe.. :) 3 lata.. Straszny balaganiarz ale jest baaardzo kochany.. Umie sobie gwizdac, spiewac, kloci sie ze mna i przymila.. (to facet ;) ) Nauczylam go spiewania tradycyjnego "Sto lat" i kilku popularnych gwizdow.. Umie wymawiac swoje imie.. Żyje sobie na wolnosci - chyba ze cos przeskrobie to wrzucam go do klatki.. wtedy szaleje i szuka ratunku.. Je wszystko.. ziarna, jajka, kurczaka, ziemniaki, doslownie to co mam w talerzu.. Jego najwiekszym przyjacielem jest moj pies.. i chociaz moja sunia jest rozpieszczona (byla duzo wczesniej u mnie), warczy i szczeka na niego, gania go, potrafi mu wyrwac piorko to mimo wszystko ona jest dla papugi GURU.. Jak nikogo nie ma w domu to spia razem w przedpokoju.. on lazi za psem, chce byc jak najblizej.. doslownie uwielbia psa.. Jak pisze to papuga zabiera mi dlugopis, jak nie zwracam na nia uwagi to lekko mnie szczypie dziobem i domaga sie pieszczot.. Zna ton glosu i jak czasem mnie wkurzy to ucieka i jest cisza.. W sumie papuga jest tez strasznie rozpieszczona.. jak rano jest jasno to przylatuje do mnie i tuli sie do wlosow.. Z brudzeniem jest roznie - ja po prostu sprzatam i jest czysto.. Kocham zwierzeta i dlatego nie pozwolilabym na uwiezienie papugi w klatce.. jak ja dostalam byla dzika.. teraz to jak czlonek rodziny.. Jak go wolam po imieniu to przylatuje, patrzy calkiem rozumnie jakby pytal czego chce.. :) Jest kochany.. i wszystko :)

no, kurcze pieczone, zazdroszczę Wam coraz bardziej! No ale ja mam w domu kota wiec papuga chyba zbyt długo nie cieszyłaby się wolnością?:(

Gość Kanalek
Aha.. i fakt ze papuga tez ma swoje humory.. czasem nie wiadomo dlaczego zaczyna walczyc ze mna czy z mezem.. ale szybko jej przechodzi i znow jest strasznie kochana.. Jak mnie nie ma dlugo w domu to po przyjsciu wlatuje mi na ramie i krzyczy na mnie.. cos w rodzaju zalenia sie ze mnie tak dlugo nie bylo.. nie daje mi dojsc do glosu.. pozniej wymawia swoje imie z takim zalem ze mi serce sciska :) az mam wyrzuty sumienia.. Dopiero po kilku minutach moge soebie z nia "pogadac"... I uratowala nam zycie.. posrednio.. w moim bloku byl pozar.. to papuga czujac dym rozwiszczala sie budzac nas i sasiadow.. dopiero po kilku minutach straz pozarna zaczela pukac do mieszkan proszac o ewakuacje.. bylismy pierwszymi ktorzy sie obudzili.. a w mieszkaniu bylo juz siwo.. Za dobre sprawowanie dostala cala garsc pestek.. ;) Kilka razy miala wykrecona nozke i raz polamana.. przez swoja glupote.. ale wyszla z tego bez szwanku.. Raz bylo z nia bardzo zle bo zaczepila dziobem o klatke i nie mogla sie uwolnic.. wtedy nie bylo nikogo w domu i jak wrocilismy byla na granicy.. na szczescie nic zlego sie nie stalo.. jak ja uwolnilismy to spala w moich rekach.. dawalam jej jesc i pic na rekach.. przez pol dnia.. rano juz szalala :D :D :D Jest to nieznosnik - jak pisalam - ale strasznie kochany i umie zlamac serce..

Gość Kanalek
Najfajniej jest ja obserwowac.. np jak sie kapie.. W pojoju mam pojemnik w ktorym jest woda.. papuga sobie wchodzi i to co wyprawia to tylko film nagrac.. Jak pies idzie napic sie wody z tego pojemnika to oczywiscie papug tez.. jak pies idzie sie polozyc to papug za nim.. Wlasnie papuga sobie spiewa.. takie gadanie i spiewanie do samego siebie.. strasznie to lubie.. wiadomo ze jest szczesliwa..

Gość ewa 11111111111111
o jejku ile nowych wpisów. A wiec moja papuga-z przypadku. Nadal ma sie dobrze. Zastanawiam sie czy jej nie wlozyc do klatki jakigos wiekszego naczynka z woda wlasnie:) Dzieki za podanie ciekawego linka...

Gość ewa 111111111111
wlasnie moja tez jak widze wyjada proso. I slonecznik rozgryza. Wapno jej wlozylam do klatki ale nie jest nim zainteresowana. Tak samo jak kolba. Nie chce tez jest startej marchwi i jablka. Sprobuje z jajkiem.

Gość ewa 111111111111
wiec to jest ..On. Dzieki za rozpoznanie:)

Gość ewa 111111111111
up

Gość ewa 111111111111
up

Gość amiba
ewa jak tam papuzka? jak ma na imie? moj mial na imie dziobdziaszek :P a drugi gnojek (bo byl niegrzecznym gnojkiem) :P

Gość ewa 111111111111
papuzka ma sie dobrze. Nie ma na razie imienia.moi rodzice mowia na nia po prostu nimfa. Nie chce jesc nic wiecej oprocz prosa i slonecznika. Daje jej jablko i marczew oraz liscie mniszka i babki ale nie chce.

Gość ewa 111111111111
jak otwieram klatke to z niej wychodzi ale jakos sie za bardzo nie rusza za daleko od niej. Pije wode i przestala wydawac dzwieki.

Gość amiba
tzn. ze nie czuje sie jeszcze pewnie, a moze poprzedni wlasciciel rzadko go wypyszczal z klatki i bidulek nie przywykl jeszcze. Sprobuj mu dac kawalek ugotowanego ziemniaka i posiekane jajko i poczytaj te linki co wczesniej wrzucilam o zywieniu. A pokaz mu lusterko? Powinien zaczac spiewac do swojego odbitego ja :P