Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pidddd

Papuga nimfa??? Ma ktoś???

Polecane posty

Gość lady11
Mam mojego papuga od lipca miał niecałe 3 miesiące jak go przynieslismy , na początku był bardzo nieufny ,był trzymany wraz z innymi papugami w wolierze więc myślałam że go nie oswoje .Jednak po ok 3 tyg. Edi przełamał się . Dziś rozrabia , fruwa ,śpiewa ,tańczy w kółko z lekko uniesionymi skrzydełkami, spaceruje po dywanie ,a najfajniej podkrada jedzenie z talerza . Uwielbia lądować domownikom na głowach ,a psu przed nosem .Wie kiedy za bardzo broi ,uwielbia się droczyć ,a córka nazywa go małym bandytom .Chciałabym nauczyć go kilku słów ale jak narazie niema efektow , slyszałam że to może trochę potrfać i że niekażdego ptaka da się nauczyć .Dla mnie i tak jest cudowny przy nim sie relaksuje i zapominam o całym świecie .

Gość gość
Ja mam 2 samiczka ma ok. 2 lat a samiec jakies 1,5 roku . Gdy kupiłem samiczke była dosc agresywna syczala dziobałai wbija sie prawie do samej kosci . Przez miesiąc często do niej coś mówiłem siedziałem przy nie próbowałem ją oswajać aż w końcu sięoswoiła nie boi sie niczego nawet psa DUŻEGO normalnie sobie chodzi po pokoju od czasu do czasu coś skrzeknie . A jak się rano drze to wystarczy powiedzieć CICHO

Gość aptak123
Ja miałam do 14.07.2014 r.super nimfę. To był członek rodziny, dużo latała po mieszkaniu. Wszystkie okna zawsze były pozamykane, nawet drzwi wejściowe zamykaliśmy na klucz. Mieszkała w klatce z uchwytem do wieszania. 14.07, ok.20.30 wisiała na tarasie, a ja pieliłam grządki, uchwyt w klatce się urwał i przerażona papużka odleciała. Więcej jej nie widziałam. Cały czas jej szukam. Zamieściłam ogłoszenia w internecie, rozwiesiłam ogłoszenia papierowe i dałam ogłoszenie do lokalnego radia. Nie wiem jak daleko może odlecieć nimfa. Jeśli ktoś ją widział lub złapał proszę o kontakt z numerem telefonu 665381436. Będę bardzo wdzięczna, wszyscy domownicy tęsknią za papużką.

Ja mam papugę nimfę.Nimfy mogą mieć różne upierzenie jednak upierzenie może się zmieniać z czasem.Te papugi są pełne radości i zabawy.Potrzebują dużo zainteresowania.Napewno zwierzę musi mieć odpowiednią klatkę. Można ją kupić na giełdzie zwierząt.Nimfy jedzą owoce takie jak-np.jabłko,mandarynki,orzechy laskowe,truskawki,itp. Ptaszki jedzą także między innymi ziarna lub specjalne mieszanki. Należy pamiętać o tym ,że nie sypiemy całej masy ziaren lub mieszanki ale sypiemy mało tak aby ptaszek widział ziarna ,które chcę zjeść.Moja papuga jest bardzo grzeczna w nocy jednak czasami inne ptaki chałasują więc wtedyprzykrywamy klatkę kocem. Powiem jeszcze kilka słów o zabawkach dla nimf. Papugi lubią się bawić różnego rodzaju lusterkami , ponieważ przeglądają się w nich i chuśtawkami ,ponieważ się chuśtają. To wszystko co chciałam powiedzieć i myślę że pomogłam jeżeli chodzi o taki typ wypowiedzi.

Gość gość
Ja mam dwie takie papugi. Przyznam szczerze, że takie ptaki wymagają codziennej opieki oraz pielęgnacji. Zaryzykuję stwierdzenie, że są równie wymagające, jak pieski. Aby zachować je w formie, co jakiś czas też odwiedzam weta http://www.weterynarz-gorzow.pl/ - jest tam specjalista od ptactwa, który nie ukrywam bardzo mi pomaga.

Gość prawictwo pospolite 125
nie mam , ale wiem , że nimfy są znacznie głosiejszcze niż faliste .

Gość gość
Mam pytanko. Od 2 lat posiadam papuge nimfe. Mam ja jedna, jest kochana. Aż tu dziś rano zauważyłam, że na dole klatki leży jajko! Jak to możliwe??? Czy ktoś może mi to wyjaśnić.