Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młodziutka żonka

Jak przyrządzić wątróbkę?

Polecane posty

Gość Młodziutka żonka

Mam spory kawałek wątróbki, wiem że mąż lubi taką z duszoną cebulką. Problem w tym że ja nigdy nie robiłam wątróbki. Proszę, napiszcie jak ją przygotować. Na jak duże kawałki pokroić, czy smażyć normalnie na oleju, jak długo, czy pod przykryciem i kiedy solić - na początku czy pod koniec ? I jak zrobić cebulkę żeby była uduszona na miękko a nie zesmażona? Proszę, pomócie mi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość milkusia- tez mloda zonka
przyznam ci Młodziutka zonka ze ja zawsze ide na łatwizne i kupuje drobiową wątróbkę- bardzo szybko i łatwo ja sie robi z wołowymi jeszcze nie eksperymentowałam jakoś wydaje mi sie że są takie zylaste i w ogóle..blee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młodziutka żonka
Milkusia - a są takie gotowe? Tzn. wystaczy odgrzać, czy jak? Kochane, kto wie jak zrobić tą wątróbkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młodziutka żonka
Milkusia ---> oooj, sorki, źle przeczytałam. :D Nie było pytania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kroje watrobke na male kawalki, obtaczam w mące(podobno mozna tez w bulce tartej) i smaze na malym ogniu, na drugiej patelni na malutkim ogniu na duzej ilosci oleju dusze cebulke, posypuje ja wczesniej vegeta, to szybciej robi sie miekka:) i nakladam na talerz watrobke i na to wrzucam uduszona cebulke:P watrobke mozna na sam koniec posolic, bo wczesniej jak ja posolisz, to bedzie twarda:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młodziutka żonka
a ile mniej więcej czasu smażysz wątróbkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wątroba wołowa
wątrobę lepiej moczyc w mleku lub maslance około pół godziny,na sito zeby odciekla ,obtaczać w mące i na oleju smażyć,a cebulę smażę osobno tzn przed wlozeniem wątróbki i przekladam na jakis talerz,a pózniej dodaje do wątróbki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość az sie zrumieni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młodziutka żonka
Boję się że nie chcąc, aby była surowa w środku przetrzymam ją za długo i stwardnieje, więc wolałabym wiedzieć ile czasu się smaży, 10 min? 20? Pół godziny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem jak dlugo sie ja smazy bo robilam watrobke dokladnie 1 raz:D ale chyba duszenie jej pod przykryciem na malym ogniu nie powoduje twardnienia watrobki ale glowy bym sobie za to uciac nie dala;P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młodziutka żonka
dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość amita
Najlepiej,gdy będzie zrumieniona to ją przekrój.Jak krew nie wypłynie to jest dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młodziutka żonka
Wyszła wyśmienicie, mąż zachwycony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mistrz_kuchni
Wątróbkę w mąkę, po dwie minuty z każdej strony (szybko!) na średnim ogniu i do ciepłego garnka, potem na tym samym tłuszczyku zeszklić cebulkę, z powrotem wątróbkę na patelnię razem z cebulką, podlać dwa kieliszki wody, minutkę (!) poddusić, odstawić z ognia na 10 min., na koniec posolić, w między czasie odparowane ziemniaczki na talerz, kiszony ogóreczek i danie gotowe. ( Błyskawiczne danie!)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patrz jak to nigdy nie dogodzi
a ja robię bez cebulki ale taką podsosowaną. myję, czyszczę, kroję, obtaczam w mące, smażę na średnim ogniu i podlewam mniej więcej filiżanką rosołku - prawdziwego, jak jest; z kostki jak nie ma. Przykrywka, kilka minut jeszcze duszenia i pysznie jest :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mięsożerca
Uważaj trawożerny! Bo przez przypadek zjesz ślimaka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mięsożerca
FOIE DE VEAU SAUTE * 60 dkg wątróbki cielęcej * 2 3 dkg mąki * 8 dkg cebuli * 4 dkg tłuszczu * pieprz, sól * 3 dkg masła Wątróbkę opłukać, osączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły, pokroić w plastry grubości 1,5 cm, 2 dkg tłuszczu rozgrzać, usmażyć na nim krążki cebuli na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Porcje wątróbki oprószyć pieprzem i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Pod koniec smażenia włożyć cebulę, dodać masło, chwilę smażyć z wątróbką (wątróbka powinna być z wierzchu zrumieniona, wewnątrz różowa). Po usmażeniu oprószyć solą i zaraz wydać. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać smażoną cebulą. Podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, sałatką lub surówką z warzyw. I CO? TRAWOŻERNY TY ŚLIMAKU, NA TO?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mięsożerca
Tak tylko Młodziutka Żonko możesz trafić w serce prawdziwego Tygrysa. Pozdrowionka dla Ciebie i Twojego Drapieżcy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość areque
Jak już dodajecie do cebuli kwaśne jabłka to i odrobinę majeranku lub ziół prowansalskich (co kto woli - u mnie tradycyjnie majeranek) do duszenia proszę dodajcie dla rozwinięcia bukietu smaków i aromatów. Taką wątróbkę kochałem od dziecka, a podobno dzieci jej nie lubią. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zeby była mieciutka warto namoczyc w mleku dzien przed. Wątróbki nie lubiałam, dopóki nie znalazałam przepisu na watróbkę w przyprawie gyros i duzo tej przyprawy, potem w mace i na patalnie, jak sie lekko podsmazy to dodac cebuli a jak cebulka sie zrumieni to mały gaz i przykrywka na 5 minut. Pycha! Do watróbki mój mąż zawsze sobie zyczy ( do ziemniaków) sałatę ze smietaną plus, sok z cytryny, odrobina soli, łyzka cukru- pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przenigdy nie solic watrobki.dopiero po przyrzadzeniu po wylaczeniu gazu..inaczej bedzie twarda..cebula osobno smazyc i dodac tez na koniec.inaczej wyjdzie czarna wotrobka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
smazyc okolo 20 min i przewracac..jesli na patelni.osobiscie najleprza tylko z cebula duszona i tylko sol.zadnych przypraw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×