Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Huliiio

ŚLUB to GŁUPOTA

Polecane posty

Gość jedna taka i owaka
ślub to nie ceremonia,tylko dalsze życie po. Jeżeli decydujesz się na dziecko to zawsze bezpieczniej gdy jest tzw papier.Głównie chodzi o zabezpieczenie finansowe w przypadku śmierci jednego z rodziców.Dla mnie jako żony ten papier nic nie znaczy,mam własne pieniadze i nikogo nie mam zamiaru trzymać przy sobie na siłę,a szczególnie faceta:)

Gość Bzyk bzyk
Nikt nie chce ślubu a kazda panna dązy by byc męzatką a nie stara potem panną. Nikt slubu niechce a kazda wychodzi za mąż. Nielepiej mówic mój mąz niz mój facet, mój partner? Jakoś mąż brzmi rodzinnie i bliżej mi do męża niż jako konkubenta.

Gość onnna26
ależ w końcu kiedyś wezmę ten ślub, dla wygody :) A jak listonosz przynosi paczkę, z upodobaniem informuję, że jestm konkubiną, i biedak nie wie którędy uciekać :) Ale nie jest to moim celem zyciowym: upolować faceta. Mogłabym to zrobic już dawno, tylko...co to zmieni między nami ? :)

Gość Huliiio
to dziwne bo mnie zawsze dają polecone i paczki mojej kobiety

Gość onnna26
no dają, ale pytają kto zacz :)

onnna26, proslubna jestem wylacznie pod wzgledem mojego zwiazku :) nie przyszloby mi do glowy wmawiac komus kto nie chce slubu, ze branie slubu jest super nic mnie nie obchodzi czy ktos chce czy nie, jego sprawa ale nie rozumiem tego obrzucania sie i generalizowania- jak bierzesz slub to znaczy, ze jestes debil albo lubisz szopki tak samo w przypadku dyskusji zwolennicy wesel kontra przeciwnicy czy nie mozna po prostu zaakceptowac tego, ze ludzie maja rozne potrzeby, sa rozni, wybieraja rozne sposoby na zycie? Dla niektorych jest w tym miejsce na slub u innych nie ma. I OK.

Gość onnna26
masz rację :) Ale swoją drogą, ciekawe jakbyś trafiła na partnera, który nie chciałby już teraz i zaraz, Robisz weselicho ?

onnna, przeciez to nie tak, ze juz teraz i zaraz jestesmy juz jakis czas ze soba, znamy sie dobrze nie namawialam go na slub i nie obawiam sie staropanienstwa :) co by bylo gdybym pokochala czlowieka, ktory w ogole nie chcialby slubu? trudno jest gdybac, zalezy z jakich powodow by nie chcial jesli nie uwazalby, ze slub to pompa, szopka- ja nie mam nic przeciwko kameralnym slubom jesli z przekonan religijnych- zawsze mozna dostac dyspense i strona niewierzaca nie sklada czesci przysiegi zwiazanej z Bogiem, bo to dla niej bez sensu jesli chodzi o wesele to robimy, uprzedzajac zarzuty- nie bedzie to wesele niczym wiejska zabawa, gdzie wszyscy chlaja i sie ledwo trzymaja na nogach, naprawde teraz to inaczej juz wyglada, bynajmniej w moim kregach :)

Pewnie, że ze mnie prawdziwy burak. Z ciebie też. Z tą różnicą, że ze mnie cukrowy :D Lubisz obrażać ludzi? Nie wychodzi ci mhahahahaha :D

Gość Huliiio
burak tobie tez nic nie wychodzi - a juz napewno nie rozmowa:-P

Gość straszne
Wydaje mi sie, ze Huliiio nie ma sie z kim ożenic i tak smęci. Jeżeli nie chcesz iść na ślub to nie idź, kto Cie zmusza. Ja tam chce sie cieszyc tym dniem i wiem, ze jest wielki i wyjatkowy. Chora dyskusja chorych ludzi!!!!

Gość Huliiio
hahahaha to jest w was smieszne - jak kobiety tu piszą ze nie lubią dzieci to im piszecie ze są bezpłodne a jak ktoś nie chce ślubu to od razu nie ma się z kim hajtnąć - biję z takich argumentów małomiasteczkowa tępota i ludzie którzy głoszą takie poglądy sa dla mnie bardzo upośledzeni umysłowo, konformistyczni i ich zdanie zupełnie się dla mnie nie liczy także dziecko nie sil się:-P

Ślub kościelny to zaproszenie Jezusa do swojego zwiazku - taki powinien mieć cel,. A to, że ludzie pobieraja sie z innych powodów - kasa czy obyczaj, czy szopka czy jak to chcecie nazwac,nie może zmieniac istoty tego sakramentu. Szkoda, ze tak nieliczni rozumieja o co w tym naprawde chodzi. Ludzie co wy tu wypisujecie? - dotyczy niektórych oczywiście! Jesli ktos nie chce niech nie bierze, zyjemy w demokratycznym kraju. i nikomu nic do tego co robia inni - ponoc jestesmy narodem tolerancyjnym?

Gość Huliiio
szkoda ze tylko ponoć

A dlaczego tolerancja ma iść tylko w jedną stronę? Dlaczego wszyscy musza tolerować tych, którzy ślubu brać nie chcą, natomiast ci, którzy chcą ślubu i wesela są obrażani i wyszydzani?

Sam tytuł topiku jest baaardzo tolerancyjny :D Wrzucanie wszystkich ludzi, razem z ich skomplikowanymi często motywami do jednego worka jest bez sensu. Ludzie mają różne powody do brania ślubu, nie wszystkie są głupie z całą pewnością. Ktoś potrzebuje błogosławieństwa, sakramentu; ktoś inny stabilizacji prawnej, ktoś znów inny traktuje ślub jako potwierdzenie uczuć partnera, ktoś inny jest tradycjonalistą ( i co w tym złego?) ... Ktoś znów kicha na konwenanse i nie chce ślubu - jego sprawa. Dajmy ludziom żyć według ich własnych pomysłów na życie, tak długo jak długo nie krzywdzą tym nikogo.

no wlasnie szkoda, ze tylko ponoć!!! a czy ten zarzut z tolerancja w jedna strone to do mnie? hym to nie rozumiem, bo przeciez ja tu pisze wlasnie, ze to sprawa kazdego z nas, niech kazdy sie łączy w zwiazki jak tam chce! I to nie sa powody do obrazania sie nawzajem!

Gość straszne
Hehe, wielkomiejski frustrat. Jesteś tolerancyjny? To po co ten wątek, po co narzucasz innym swoją wolę i obrażasz tych co mają inne zdanie. Pomyśl, że ślub to też forma duchowa. A pewnie, ze lepiej jest żyć bez zobowiązań, dziś cie kocham to jestem z toba a za 20 lat już mi się znudziles, kocham inna. A właśnie te słowa przysięgi wypowiadane wprost do mojego ukochanego bardzo dużo dla mnie znaczą!!!!

\"szkoda ze tylko ponoć\" Huliiio, powinienes to sam do siebie powtarzac codziennie, moze dotrze :)

Gość Huliiio
straszne pisałem ze zdanie osoby pustej, nie mającej normalnych argumentów się dla mnie nie liczy - reszta pisze mądrze - niestety tobie do nich daleko. żegnam

Hulio, jesteś mistrzem erystyki po prostu hahahahahaahaha :D Nie wiesz co znaczy erystyka... sprawdź w googlach, bo żona ci nie powie :D

Gość Huliiio
błahahaaha a ty wiesz? bo chyba nie:-P zal mi ciebie i straszne - reszte pozdrawiam.

huliiiio, rowniez pozrawiam a przede wszystkim to zycze wiecej tolerancji i szacunku do wyborow innych

Gość Huliiio
ja tylko chciałem zrozumiec co ludzie w tym przedstawieniu 9dla mnie) widzą - a kazdy i tak zrobi jak chce - ja mu nie zabraniam

wybacz tytuł Twego forum nie wskazuje na to, ze chciałes zrozumieć punkt widzenia na zagadnienie innych, tylko odrazu obraża tych co slubu chcą, wiec nie dziw sie tylu krytycznym uwaga i zazutą;)

ok, tylko nie dziw sie, ze ludzie na Ciebie naskakuja, jesli zaczynasz dyskusje od wskoczenia na tych, ktorzy robia inaczej niz Ty uwazasz, uzywasz zwrotow typu: glupota, kicha, szopka itd zaczales od obrazania, a nie od checi dowiedzenia sie co takimi osobami kieruje a w dodatku od razu posunales sie do oceny i klasyfikacji naszej milosci, cyt: \"szkoda ze tak mało z was kocha naprawdę\"

Gość Huliiio
a czy jakbym napisał normalni to ktos wogóle by tu zajzał?????mysle z nie

Do Autora: przeczytałam sobie wszystkie Twoje wypowiedzi. I szczególnie zwróciły moją uwagę te dwie: \"próbuje pojąć jak ludziom przechodzą przez gardło ułożone bzdury nie płyn/ące z serca i po co im tyke ludu w intymnej chwili - pokazówka?????\" Dlaczego przeczysz samemu sobie? Jeśli ślub jest chwilą intymną, to ludzie nie klepią bzdet, tylko czują i myślą to, co mówią. A jeśli klepię bzdety i jest to tylko szopka, to nie ma znaczenia, czy jest tam 10 osób czy 100. \"wątpie w to aby poza najbliższą rodziną kogoś obchodziły te bzdety. Czuję się durnie gdy jestesm na ślubie jakieś dalekiej kuzynki którą widze 2 raz w życiu - to bezsens\" Przede wszystkim - po co tam poszedłeś? Właśnie to świadczy o Twojej hipokryzji, nie jej. A po drugie - skoro najbliższą rodzinę jednak obchodzi ślub, to wybacz, ale u przeciętnej pary z najbliższej rodziny zbiera się 30 osób minimum. Rodzice, rodzeństwo, dziadkowie. I już nie ma Twojego argumentu, że to mają byc tylko dwie osoby... Bo skoro - jak sam napisałęś, podkreślam! - najbliższej rodzinie zależy na tym, żeby być na ślubie, to dlaczego im tego odmawiać? Dla zasady? Mody? Żeby być trendy...?

moze by byla mniejsza frekfencja, ale na pewno ktos by zajrzal, napewno ja. i dyskusja bylaby napewno bardziej kulturalna i ludzka, odbyło by sie bez oszczerwst itp. tak sie nie zaczyna dyskusji, od takiej tezy to sie zaczyna rozprawke

Gość i nagle
autor znikł... dyskusja przerosła...?