Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xapi

ruchy dziecka - druga ciąża

Polecane posty

Gość xapi

Jestem drugi raz w ciąży, w 17 tygodniu. Czy zawsze podczas drugiej ciąży ruchy dziecka są wcześniej odczuwalne niż w pierwszej? W pierwszej ciąży ruchy wyraźne czułam już w 16 tygodniu, a teraz do tej pory nic. I nie wiem, czy się marwić... Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!

Gość agula32
Z tego co mi wiadomo to czuje się wcześniej ale dla pociaszenia dodam że mogłaś już je odczuć nie wiedząc o tym.Tak było w moim przypadku,po prostu dziecko zamiast kopać to lekko przesuwało się po ścianach brzucha,bardzo mnie to gilgotało ale to właśnie też były ruchy.

Gość xapi
Dzięki, Agula, ale niestety gilgotania w brzuchu też żadnego nie czułam :( pomóżcie, dziewczny, bo się martwię Kiedy wy zaczęłyście czuć ruchy i jak to wyglądało?

Ja jestem drugi raz w ciąży.jestem teraz na początku 22tyg. W pierwszej ciąży pierwsze ruchy czułam około 20-21 tyg. Teraz taki malutki jeden czułam juz w 16-tym tc. i dłuuuugo spokój.Dopiero maleństwo zaczęło się rozpychać w 19tyg. Natomiast dopiero dziś rano to kopanie wyczuł mój mąż,bo do tej pory mówił,że nic nie czuje.Tylko ja to czułam-od wewnątrz.Teraz malec ma tyle siły,że potrafi zasunąć kopa tacie w dłoń.:):):):):) Pozdrawiam.

Gość xapi
jeszcze raz proszę o odpowiedzi

Gość agula32
daj znać jak będziesz coś czuła.Tak sobie pomyślałam ,a może twoje dziecko jest tak spokojne albo leniwe że mu się nie chce kopać?co?

ja tez sie zamartwiam bo to koniec 20 tygodnia, 1 ciaza a ja dalej nie czuje ruchow, tzn czasem wydaje mi sie ze cos tam czuje ale nie wiem czy to to!!!

Gość xapi
ja też mam właśnie czuję "motylki" w brzuchu ale to raczej praca jelit :) teoretycznie przecież powinnam pozanć ruchy w drugiej ciąży! w pierwszej były to od początku wyraźne kopniaki i wiercenie się :) ale też mała jest do dziś bardzo ruchliwa i żywiołowa, może więc faktycznie to drugie jest spokojniejsze i dlatego nic nie czuję. Oby...

Gość akla83
Ja mimo tego, ze mam trochę ciałka w drugiej ciąży czulam ruchy już z początkiem 16tygodnia. Natomiast w pierwszej dopiero w 21tygodniu. Teraz jestem w 17tym, ale czuję tylko jak leżę na plecach

W pierwszej ciazy poczulam w 18 tc, w drugiej ok 16 tc, ale to takie delikatne pukanie sporadyczne... W pierwzej ciazy maly byl bardzoo aktywny od 24 tc do 34 tc, pozniej troche zwolnil, w 39 tc ruszal sie 2 razy na dzien Teraz w drugiej ciazy odczuwalam mala dobrze od 20-23 tc, jak lezalam na plecach, szczegolnie rano i poznym wieczorem, 24 tc poprostu byl tak cichy, ze panikowalam i lazilam po scianach czemu sie nie rusza... teraz uaktywnila sie.., jestem w 25 tc, najlepiej ja czuje jak leze na lewym boku... ale ma inny temperament niz braciszek... jest bardzo spokojna, nie odczuwam tak czesto jak malego... moze sie jeszcze rozkreci