Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamek

pęcherzyk jest..i co dalej???

Polecane posty

Gość mamek

słuchajcie kobiety,może mi pomożecie.Byłam w piątek u lekarza i stwierdził,że jest pęcherzyk,ale w środku nie ma zarodka .Podobno jestem w 6 tygoniu ciąży.Czy w tym czasie już jakiś zarodek jest czy musze jeszcze poczekac??I czy wogóle coś będzie.Kiedy ten zarodek powinien sie pojawić w pęcherzyku???Prosze o odpowiedź!!!!

Gość one-girl
tak 6 tydzień od ostatniej @.A pęcherzyk jak to powiedział lekarz jest mały.Nie wiem dokładnie.Może ze zdjęcia i oisu usg mzna to wywnioskowac???

Gość mamek
Nicki mi sie pomylily:) tak 6 tydzień od ostatniej @.A pęcherzyk jak to powiedział lekarz jest mały.Nie wiem dokładnie.Może ze zdjęcia i oisu usg mzna to wywnioskowac???

wszystko zalezy kiedy doszło do zapłodnienia ale to bardzo wczesna ciaza i nie przejmuj sie poki co,a lekarz powinien powiedziec Ci ile mial pecherzyk oczywiscie jesli mialas usg(ale bez usg dopochwowego to rozumiem ze nie byłby w stanie wogole nic zobaczyc) głowa do gory,bedzie ok

Gość mamek
Dzieki.No fakt,wczesna ciąża chyba.Na USG zwykłym też lekarka wykryła pęcherzyk.Jak dobrze sie orientuję to ma on 0,78 cm, bo takie coś zaznaczone na opisie usg,ale sie nie znam więc nie wiem.

Cały problem polega na tym, że teraz kobiety chodzą coraz częściej prywatnie do ginekologów, którzy mają ultrasonografy i trzaskają te usg nie wiadomo po co kilka - kilkanascie razy w ciąży. A potem analizują Ustawowo kobieta w ciąży ma prawo do tego badania 2 razy - około 12-16 tygodnia i potem po 20 tygodniu. I wystarczy! Służą one do wykrycia podejrzenia ewentualnych wad, bo badanie USG nie jest takim bardzo dokładnym badaniem, kto widział wydruk z usg, wie o czym mówię. Nie ma sensu robić częściej w prawidłowo rozwijającej się ciąży, a wręcz nie jest nigdzie udowodnione na 100% że jest to nieszkodliwe!!! A w 6 tygodniu ultrasonograf nie zobaczy nic więcej poza pęcherzykiem!!! Bo Twoje dziecko to kilkanaście tysięcy komórek na razie, które rozwijają się dopiero od 4 tygodni!!! Odzywiaj sie zdrowo, dbaj o siebie i za jakieś 2 miesiące jest sens zrobienia kolejnego usg, na którym zobaczysz już miniaturkę niemowlaczka :) Oczywiście, jeśli WSZYSTKO BĘDZIE PRAWIDŁOWO czego Ci z całego serca zyczę

Gość mena109
Nie chcę Ciebie straszyć, bo myślę sobie, że gdyby coś było nie tak, to mądry lekarz by to zauważył, no i Ty byś miała jakieś dolegliwości. Jestem po trudnych przejściach, obecnie trafiłam do dobrego lekarza (tak na razie myślę), który wiele rzeczy mi opowiedział. I z tego co się dowiedziałam, to w 6 tygodniu ciąży jest już widać w komórce małego człowieczka. No chyba, że jest to wcześniej.

Poszłam do gina rowno po 7 tygodniach od ostatniego okresu. Na usg byl tylko 5mm pecherzyk ktory wygladal na pusty. Gin powiedzial ze to nietypowy widok, ze powinno byc juz \"dawno\" widac serce. Diagnoza: ciaza z opoznionej ok. tydzien-2 tyg. owulacji lub martwa ciaza (np. obumarla, puste jajo lub kto wie co jeszcze innego). Po tygodniu (8 tyg od ostatniego okresu) okazalo sie ze zarodek ma 12 mm i pika serduszko. Widzialam to na wlasne oczy: najpierw 5 mm mala pusta kuleczka, a rowno po tygodniu 12 mm zarodek. Okazalo sie ze byla opozniona owulacja. Puste jajeczka rowniez zdarzaja sie.. ale to troche mniej przykra opcja, gdy nie wyksztalca sie w ogole zarodek, niz gdyby mial powstac i dopiero wtedy umrzec. Badz dobrej mysli, jedz 1 folik dziennie Prawdopodobnie okaze sie ze to mloda ciaza :-) i odetchniesz

PS wydaje mi sie, ze wiekszosc aparatow USG interpretuje pecherzyk 5mm jako 6 tygodni i 3 dni, a 12 mm zarodek jako 7 tyg i 3 dni (czyli ok. 5 tyg. i 3 dni od chwili zaplodnienia), wiec skoro jestes w 6 tygodniu ciazy (liczac od 1 dnia ostatniego okresu, to zarodka spokojnie nie musi byc widac) Moim zdaniem nie masz sie czym martwic.

mam pytanie byłam na badaniu usg lekarz stwierdził ze to 16 tyg ciąży czy to jest możliwe że moje dziecko ma obwód glowki 3,31mm a a długość cialka 33mm za bardzo sie wzruszyłam i nie pamiętam dokładnie co mi lekarz powiedzial na badaniu mam napisane BPD=33mm tj16hbd,FL=19mm tjprosz o przetlumaczenie mi tego badania 15,4hbd

Gość ewwa33
byłam wczoraj u gina ,jestem w 5 tyg. ciąży .Lekarz stwierdził obecność pęcherzyka,ale żeby móć zobaczyć zarodek skierował mnie prywatnie do swojego gabinetu,że usg w przychodni jest kiepskie.Jak to jest z tym zarodkiem kiedy sie pojawia?

Nie wiem jak u Ciebie ale ja 2 pierwsze ciąże właśnie miałam puste pecherzyki polciowe i wiem że juz w 6 tyg powinnaś widzieć w pecherzyku dzidziusia bo teraz jetsem w 3 ciaży i juz w 7 tyg słyszałam bicie serca i widziałam wszystko wyraźnie. Ja też czułam się dobrze a potem okazało się ze ciaza sie nie rozwija i poroniłam i nie zawsze jak zaczyna się zle dziać to musisz sie zle czuc.

to zalezy jeszcze ile mm mial Twoj pecherzyk ? u mnie w 5 tyg nie bylo widac zarodka ,dopiro w 6 . wiec glowka do gory ,wszystko bedzie ok !!

Gość Kamisia22
Witam,jestem w 4tyg ciąży,byłam na usg i widac pusty pęchezyk o rozmiarach 4mm. Ale pani doktor powiedziała ze nie ma jeszcze zarodka i bardzo sie tym martwie. Prosze odp mi czy mam powod do zmartwien

Nie masz się czym martwić ja byłam tydzień temu u gina i byłam wtedy w 6 tyg. Widziałam pęcherzyk i ciałko żółte. Gin powiedział że jak przyjdę we wtorek w przyszłym tygodniu to na bank już coś zobaczę :) 6 TYDZIEŃ TO ZA WCZEŚNIE :)

A jak byłam w 5 tygodniu to miałam pierwsze usg to pęcherzyk miał 8 mm i nie było ciałka zółtego a 4 dni potem już było :)

Gość Kamisia22
Bardzo Ci dziekuje za szybką odp. Ginekolog kazała mi za 2 tyg pujsc do lekaza prowadzacego i znow na usg,mam nadzieje ze bedzie wszystko ok, przy 1 ciazy miałam zagrozenie ale było ok,ale nikt mi nie mówil ze mam pusty pecherzyk stad moje ogromne obawy. Narazie ciagle ogladamy z mezem zdjecie usg i cieszymy sie naszymi malenkimi 4 mm. Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz:) KAMIEN Z SERCA

mi jeszcze nie dal zdjecia powiedzial ze jak bedzie zarodek to wydrukujemy :) A teraz nic jeszcze nie widać oprocz pecherzyka więc nie trzeba. Ale juz sie nie moge doczekac wtorku :)

Gość Kamisia22
Ja sama poprosiłam bo chciałam mężowi zrobić niespodzianke tym zdjeciem,teraz mozemy ciagle i ciagle godzinami wpatrywac sie w nie:)

witam wszystkich. jestem w 5 tygodniu ciąży, stwierdzone przez lekarza i dwa testy (wg.obliczeń gina od ostatniego okresu to 7 tydzień) dzisiaj byłam na usg i lekarz stwierdził, że nie widzi zarodka, kazał przyjść za dwa tygodnie na kolejne badanie. bardzo się boję, bo ciągle pobolewa mnie dół brzucha jak na okres. Pytał czy nie plamiłam. Ale nie, mam mdłości i inne objawy ciąży. Czy w tak wczesnej ciąży ma prawo nie być jeszcze widać zagnieżdzonego zarodka? bardzo się martwię...

Gość fgggstre
jak ja bylam w 6 tyg ciazy to bylo juz widac zarodek i bijace srduszko , i bylo to usg przez brzuch

Ja miałam dwa razy puste jajo płodowe, przy czym byłam na usg w pierwszej ciąży w 10 tc, w drugiej w 11 tc! także u mnie ewidentnie było puste jajeczko. mimo to lekarz i tak kazał mi czekać! i zanim skierował mnie na zabieg robił jeszcze 2 usg! 6 tc to bardzo wczesna ciąża! jeszcze ma prawo nic tam nie być! poczekaj cierpliwie! ja myślę, że za tydzień już będzie ślicznie pikające serduszko! a u mnie co do złych objawów ciąży (tak powiedział mi lekarz) to był ból brzucha jak na @ ale w połaczeniu z bólem pleców! ten ból brzucha nie był tak straszny jak ból pleców! żadnych plamień nie miałam!

Ja jak byłam stwierdzić ciąże to akurat przypadało na jej 6 tydzień od ostatniej @, wg. moich obliczeń był to 3 tydzień od zapłodnienia i lekarz widział już dzidzie. Ja tam ze wzruszenia nie wiele pamiętam i mało rozumiałam z tego co on mi pokazuje, jakaś taka mała fasolka ale lekarz mówił mi co jak i gdzie już widać, że tu robi się główka a tu gdzie szerzej to reszta ciałka ale to pewnie zależy od zarodka bo przecież nie każda ciąża rozwija się tak samo. Wiem że o pęcherzyku też coś mówił ale ile miał to nie wiem, na pewno nie był już pusty. Pewnie trzeba poczekać, trzymam kciuki żebyś i Ty zobaczyła malutką fasolkę:)

Aha i ja miałam plamienia jakoś półtora tygodnia wcześniej przez jeden dzień, mimo to z ciążą wszystko oki

herbina, nie martw się, u mnie w 6tc na usg nie było widać dziecka, tylko samo jajo płodowe. W 9 tc już widziałam krasnalka :)

Gość Annn24
A jakie miałyście USG? ja miałam robione przez brzuch ok 6 tydz. od ostatniej @. No i lekarz powiedział, że to na 80% ciąża ale do końca nie był pewien. Powiedział, że widać, że coś się zaczyna dziać... Jak myślicie będzie dobrze...Kazał przyjść za dwa tygodnie...

Gość wojcik

Gość biest
witajcie 2 dni temu pisalam wam ze bylam u lekarza pod koniec 6 tyg ciazy....na usag ku mojemu przerazeniu nic nie bylo widac...wczoraj dostalam krwawienie-stracilam dziecko co potwierdzily wyniki krwi... od 7 lat starm sie o dziecko, to moje 4 poronienie... pobrali mi krew do badan genetycznych...tak sie boje.... docencie to ze macie to szczescie mienia zdrowej ciazy bo nie wiecie jaka to tragedia stracic dziecko....claudia

Gość monia1986
claudia, tak mi przykro :(:(:( ja czekam do pon na diagnoze, podejrzenie 2 ciąża w której dzieciątko sie nie rozwija. doskonale Cie rozumiem, napisz co po badabniach genetycznych. jak tym razem okaze sie to najgorsze moj lekarz tez chce mnie z mezem wysłac na badania. 3maj sie Kocana!!!!

Gość monia1986
a któras moze wie jakie powinno miec wymiary ciałko żółte??